elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cullera i Camacuc editen un especial sobre el desembarcament del Pirata Dragut

Cullera i Camacuc editen un especial sobre el desembarcament del Pirata Dragut
  • El còmic infantil permetrà apropar de forma il·lustrada i divertida l’assalt d’aquest temut pirata turc en la ciutat l’any 1550

  • Jordi Mayor defén el treball per la llengua d'aquesta històrica revista valenciana i assegura que "repartirem un exemplar a cada biblioteca pública de la Comunitat Valenciana per fomentar l'ús i ensenyament del valencià"

L’Ajuntament de Cullera i la revista infantil Camacuc han elaborat un especial sobre la històrica figura del pirata Dragut, qui va desembarcar a Cullera en el segle XVI. El còmic recrea l'atac i saqueig del pirata a la localitat, sembrant el caos i capturant a nombrosos presoners.

Aquest projecte de foment del valencià i la cultura tracta de difondre i promoure la història de Cullera entre els més menuts i menudes, rememorant aquest fet històric que va transformar la imatge de la ciutat sent desencadenant del emmurallament de la ciutat, la fortificació del seu Castell i la construcció de les dues torres guaites.

L'edició especial del pirata Dragut té una tirada de 5.000 exemplars i es presentarà dilluns que ve, 20 de maig, a les 20 hores al hall de l'Auditori Municipal Cullera. A partir del dimarts 21, l'ajuntament entregarà un exemplar a tots els escolars dels col·legis de la ciutat perquè tots els xiquets i xiquetes del municipi puguen tindre el seu còmic de Dragut.

Camacuc s’encarrega des de fa ja 40 anys de transmetre històries, aventures, cultura popular i més curiositats de la geografia valenciana a través del còmic en valencià, i «l’Ajuntament de Cullera promourem i participarem en totes aquelles iniciatives que ens servisquen per a la difusió del patrimoni històric cullerenc i que reforcen la promoció del valencià», ha reiterat l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor.

En aquesta línia, Mayor ha defés el treball per la llengua d'aquesta històrica revista valenciana i assegura que "repartirem un exemplar a cada biblioteca pública de la Comunitat Valenciana per fomentar l'ús i ensenyament del valencià, front als atacs que està rebent el valencià en altres localitats únicament per això: per ser escrita en valencià".

L’alcalde també ha reivindicat que «la llengua és un tret identitari que ens fa únics a qui tenim el gust de viure plenament en valencià, i escoltar-la i parlar-la als nostres pobles». Tot i això, prossegueix Mayor, «hi ha qui li mostra un continu menyspreu, la censura, li posa entrebancs o retira les eines legislatives necessàries per preservar-la. Sols la conservarem generació rere generació si deixem esta politització i odi que fa la dreta, i l’estimem i la cuidem».

Recreació històrica del desembarcament del Pirata Dragut

Aquesta iniciativa lectora s’emmarca en la setmana que Cullera commemora el desembarcament del Pirata Dragut a la ciutat l’any 1550, amb una recreació històrica, un mercat amb un mercat pirata. A més de la recreació històrica, Cullera obrirà el Mercat Pirata el divendres 24 a les 19 hores al Passeig Doctor Alemany, on el veïnat i tots els visitants podran gaudir de pirates, donzelles, presoners, joglars, malabars, tendes medievals i jocs infantils. Dissabte 25 i diumenge 26 de maig el mercat romandrà obert, amb horari de 11.30 a 14 hores i 17.30 fins a les 21.30 hores.

Pujar