8 de juliol de 2020 8/7/20

El treball verd, una oportunitat per a la província d'Alacant

El treball verd, una oportunitat per a la província d'Alacant - (foto 1)
  • La província compta amb 9.000 persones empleades en llocs considerats ‘verds’

MÉS FOTOS
El treball verd, una oportunitat per a la província d'Alacant - (foto 2)
El treball verd, una oportunitat per a la província d'Alacant - (foto 3)
El treball verd, una oportunitat per a la província d'Alacant - (foto 4)

La Fundació Caja Mediterráneo, el Grup Enercoop de la Cooperativa Elèctrica de Crevillent i l'Ajuntament de Crevillent, amb el suport tècnic d’INECA, han presentat aquest matí al CEMA Els Molins de Crevillent l'estudi “Diagnòstic del canvi climàtic i oportunitats d'ocupació a la província d'Alacant”.

L'acte ha comptat amb la participació del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; el president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer; l'alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva; el president del Grup Enercoop, Guillermo Belso; i el president d’INECA, Rafael Ballester.

El president de la Fundació Caja Mediterráneo, Luis Boyer, ha manifestat “aquest informe és el primer resultat tangible de l'Observatori d'Ocupació Verda per a lluitar contra el Canvi Climàtic de la província d'Alacant. Aquesta nova iniciativa, amb seu al nostre CEMA Els Molins, a Crevillent, des del qual la Fundació Caja Mediterráneo tracta de detectar les necessitats i nínxols d'ocupació associats a la lluita contra el canvi climàtic.

Rafa Climent ha afirmat que és “un honor” poder assistir a la presentació d'aquest “interessantíssim estudi sobre els reptes que suposa per a la societat el canvi climàtic i les oportunitats que pot generar des del punt de vista de l'ocupació”. “La economia verda està mostrant una gran capacitat de generar llocs de treball i està en fase d'expansió”, ha afegit el conseller, i és el camí per a “limitar i corregir l’impacte de l'activitat humana en el medi ambient”.

L'alcalde de Crevillent ha afirmat que “a una terra com la nostra, on tenim molt sol i un clima semiàrid, ens trobem davant d’un nou paradigma econòmic i social, en el qual hem d'utilitzar l'energia renovable com a motor i la preservació del nostre ecosistema i medi per a evitar la desertificació”.

Guillermo Belso, president d’Enercoop, ha destacat que “la província d'Alacant compta amb molt poca generació elèctrica, però tota és d'origen renovable, fonamentalment solar. Convertim aquesta feblesa en una oportunitat, que la província es proveïsca principalment d'aquesta font energètica, però amb un crit d'atenció: cal fugir de l'especulació i actuar sota criteris de racionalitat urbanística i mediambiental”.

El president d’INECA, Rafael Ballester, ha indicat en la seua intervenció que “fa uns dies, des d’INECA vam fer públic l'estudi Fortalezas de la província d'Alacant, juntament amb els seus reptes i oportunitats de futur. En aquest destacàvem el nostre clima i la seua expressió territorial (espais naturals, capacitat agropecuària, franja litoral i les seues platges), com una de les grans fortaleses de la nostra economia, que posa en valor diferents sectors com l'agroalimentari, el turisme, el tecnològic i el vinculat amb la transició energètica”.

L'objectiu de l'estudi ha estat dur a terme un diagnòstic sobre l'impacte del canvi climàtic en els diferents sectors productius de la província d'Alacant, que posa de relleu les oportunitats d'ocupació derivades de la prevenció i la mitigació dels efectes negatius generats per aquest fenomen.

També s'ha estimat per primera vegada el nom de Treballs Verds” existents a la província d'Alacant a partir de les dades publicades en la Comptabilitat Mediambiental de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). S'han comptabilitzat un total de 9.089 Treballs Verds l'any 2017 a la província d'Alacant, que ocupa la sisena posició nacional, amb un 2,18% de Treballs Verds respecte al total d'empleats de la Província enfront del 2,15% de mitjana nacional.

Les quatre entitats que han impulsat l'informe l’han abordat amb especial responsabilitat, ja que no s'havia realitzat fins ara res semblant a la província d'Alacant. Al llarg de l'estudi, i de la mà de fins a 70 participants en diferents tallers de participació desenvolupats a Alcoi, Benidorm i Crevillent, s'ha intentat reflectir els efectes que el canvi climàtic pot representar en la manera en la qual vivim i en la qual treballem en aquesta província.

El turisme sens dubte és un dels grans motors productius alacantins i aquest té complements singulars a la província d'Alacant, sustentats en un clima excepcional en el qual destaquen tant les 68 platges amb bandera blava, camps de golf, ports esportius, etcètera, com els 10 parcs naturals i nombrosos espais protegits que aconsegueixen quasi un terç del territori. Tot això consagra la província d'Alacant com la primera d'Espanya en aquest rànquing d'excel·lència ambiental.

Sobre el sector tecnològic, existeix un ecosistema digital que ja està connectant empreses de diferents sectors, que consolida un entorn integrat, sòlid i gestionat amb vocació d'aportar valor territorial i marca de prestigi fora de les nostres fronteres. Ecosistema que també té presència i molt potencial en el camp de la transició energètica, i que propiciarà nous nínxols empresarials, professionals i d'ocupació.

“Quant al sector específicament vinculat a la transició energètica i les energies renovables, tots, experts o no, reconeixen que té un paradís a Alacant, amb un gran present i un millor futur, si sabem aprofitar-lo”, ha afegit Rafael Ballester. Més de 3.000 hores de radiació solar a l'any, sens dubte constitueixen una plataforma singular i destacada per a consolidar l'impuls a l'energia fotovoltaica i els seus components.

El director de Projectes d’INECA, Armando Ortuño, ha explicat durant la presentació que els resultats del treball s'han nodrit de dues fonts principals. En primer lloc, es va comptar amb la col·laboració d'experts dels diferents sectors productius i estratègics de la província, que van participar en tres tallers organitzats per Crea 360 entre els mesos de maig i juliol de 2019 a Alcoi, Benidorm i Crevillent. D'altra banda, després de la recollida d'informació d'aquests tallers, l'equip de projectes d’INECA i Intel·ligència climàtica van desenvolupar un treball de gabinet per a aprofundir en les oportunitats de Treball Verd a la província d'Alacant en el qual s'han analitzat els sectors que hem detectat més sensibles al canvi climàtic com són l’agricultura, la ramaderia, el medi natural i forestal, el turisme, el transport, la indústria, la construcció i l’energia.

Ortuño ha detectat nínxols d'ocupació que poden adaptar-se en major mesura a manera de cursos o seminaris al Centre Educatiu Medi Ambient Els Molins, de la Fundació Caja Mediterráneo i situat a Crevillent. Aquests cursos s'han classificat en quatre camps essencials en la lluita contra els efectes del canvi climàtic: Eficiència Energètica, Energies Renovables, Economia Circular, Noves Tecnologies i Necessitats Sectorials Específiques.

Pel que fa al turisme, la formació anirà encaminada a l'eficiència energètica i la domòtica d'hotels i apartaments turístics (connexió i desconnexió llum/calefacció automàtiques), en la indústria caldria agregar, a més, l'estimació de l’empremta de carboni de les emissions, la construcció també podria incorporar la domòtica en edificacions públiques i privades ja existents, el sector energètic comportaria la implantació i el manteniment d'instal·lacions d'energies renovables i d’instal·lacions d'autoconsum, es potenciarien les instal·lacions de geotèrmia i el desenvolupament de la xarxa de punts de recàrrega de vehicles elèctrics.

La gestió de recursos de l'economia circular ens permetrà planificar en l'agricultura els recursos hídrics i els residus al costat de la ramaderia com la biomassa i biogàs, la reutilització de residus forestals i biomassa. La construcció i la seua gestió de residus jugarà un paper molt important en aquest centre de formació. L'aplicació de les noves tecnologies es distribueix en tots els sectors productius. Des de l'ús de drons en el medi agrícola, ramader i forestal fins a la domòtica.

Pujar