elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

S'intensifiquen els controls de mosquits i rosegadors a Crevillent

S'intensifiquen els controls de mosquits i rosegadors a Crevillent
  • La Regidoria de Sanitat aporta una sèrie de recomanacions per a evitar la propagació dels mosquits i sol·licita als veïns que comuniquen l'albirament de rosegadors

La Regidoria de Sanitat reforça els controls de mosquits i rosegadors a Crevillent. Segons informen, aquesta setmana l'empresa de Control de Plagues CTL procedirà a revisar i col·locar trampes noves per a rosegadors en aquells llocs en els quals s'ha alertat d'albiraments. A més, en relació als mosquits, s'estan intensificant els controls larvicides i adulticides, i es realitzarà una revisió en les pedanies i en la zona de la Pineda durant els pròxims dies.

L'edil de Sanitat, Gema Candelaria Asencio, fa una crida a la col·laboració ciutadana i facilita una sèrie de recomanacions sobre com evitar la propagació dels mosquits i què fer davant l'albirament de rosegadors en el municipi, amb la finalitat que la desescalada siga el més tranquil·la possible per als crevillentins i les crevillentines.

ROSEGADORS

Després de setmanes de confinament, s'estan observant rosegadors als carrers en major quantitat i a hores no habituals en ells. El confinament ha creat un canvi de comportament i hàbits alimentaris en els rosegadors, a causa de l'enorme adaptació que tenen al mitjà que els envolta i als costums dels humans. Els rosegadors s'alimenten de fem domèstic, però no sols de la que contenen els contenidors, també de restes de menjar que es generen i no acaben en el contenidor, provocant que les colònies de rosegadors se n'alimenten. 

El confinament ha donat lloc al fet que els rosegadors troben a faltar aliment i fa que busquen aliment en zones menys habituals i en horaris fora del comú. Veure més rosegadors no implica que hagen augmentat, només que, a causa de no haver-hi gent pel carrer, tenen més confiança per a eixir a qualsevol hora a la recerca de menjar.

RECOMANACIÓ: La Regidoria de Sanitat recomana avisar davant qualsevol albirament de rosegadors amb indicació exacta del lloc perquè l'empresa CTL, adjudicatària del servei del control de plagues, puga acudir i fer el seu treball de control. Els avisos es poden realitzar al telèfon 965 40 15 26 o als correus registro@crevillent.es o dduenyas@crevillent.es .

MOSQUITS (ESPECIALMENT MOSQUIT TIGRE)

Després de les últimes pluges, l'empresa CTL, en coordinació amb la Regidoria de Sanitat, ha intensificat els tractaments larvicides en l'àmbit rural i adulticides en les zones de nivell poblacional. El cicle biològic dels mosquits es troba lligat a l'aigua pel que, especialment en el cas del mosquit tigre, és necessària la col·laboració ciutadana per a controlar els focus larvaris.

El mosquit tigre és capaç de criar en quasi qualsevol acumulació d'aigua que romanga més de 5 dies estancada, per molt minúscula que semble. Per aquest motiu, és important revisar periòdicament les nostres llars i conscienciar les persones del nostre voltant. Si revisem i controlem el nostre entorn, en poc temps es reduirà dràsticament la presència de mosquits.

El percentatge de mosquit tigre en la nostra població es troba en termes generals un 20% en focus en àrees públiques i un 80% en zones privades. I la seua presència augmenta en situacions extraordinàries com la provocada per la DANA el setembre passat.

RECOMANACIONS:

1.- Eliminar la presència continuada d'objectes que puguen acumular aigua de pluja. Per exemple, recipients presents en l'exterior com poden ser joguets, cendrers, pitxers o piscines de plàstic.

2.- Traure els plats de davall de les plantes. Si no és possible, buidar-los quan l'aigua s'acumule.

3.- Tancar degudament amb tapadores els pous, tancs, cisternes o bidons d'aigua.

4.- Canviar l'aigua dels animals domèstics de 3 a 4 vegades al dia.

5.- Mantindre les piscines clorades, fins i tot en els mesos d'hivern; o buidar-les.

6.- Les lones de les piscines també acumulen aigua en superfície i no impedeixen que es crien els mosquits en l'aigua, ja que no són hermètiques.

7.- Evitar acumulacions d'aigua en zones de drenatge o depressions del terreny.

8.- Mantindre la vegetació sanejada, així s’eliminen les seues zones de refugi.

9.- Evitar recipients amb aigua en cementeris o utilitzar esponges i gels que absorbeixen la humitat

10.- Revisar les boques de reg dels jardins i el reg per degoteig per a arreglar desperfectes i evitar xicotetes acumulacions d’aigua.

11.- No deixar fem a l'aire lliure, ja que fins i tot el tap d'una botella de plàstic o una llanda poden servir per a criar larves de mosquit tigre.

12.- Posar les regadores i els poals que estiguen en l'exterior boca avall, perquè no quede aigua en el seu interior.

13.- Tapar els forats dels troncs amb arena.

Pujar