3 de juny de 2020 3/6/20

La Regidoria d'Habitatge i Consum informa sobre l’IRPH

La Regidoria d'Habitatge i Consum informa sobre l’IRPH - (foto 1)
  • La Justícia europea emet una sentència en la qual insta els tribunals espanyols que determinen si l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris ha sigut abusiu o no

L'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris, conegut com IRPH, és notícia aquests dies i, des de la Regidoria d'Habitatge i Consum, veiem la necessitat d'aclarir molts dubtes que s'estan plantejant els crevillentins que tenen una hipoteca actualment.

Partim d'una base, i és que les plataformes de consumidors han estat en permanent lluita perquè es reconeguera com és d’abusiva la seua aplicació en els contractes hipotecaris. Cal recordar que el mateix Tribunal Suprem va declarar que no existia tal abús i s'esperava que l'alt Tribunal Europeu establira una sentència diferent a la del Tribunal Espanyol.

Dimarts passat, 2 de març, es va fer pública la sentència de l'alt Tribunal Europeu (TJUE), que obri la porta al fet que siguen els tribunals espanyols, en segona instància, els que decidisquen si va existir en el moment de la signatura de la hipoteca algun tipus d’“abús”, si no es va explicar convenientment en què consistia aquesta referència, quin era el mètode de càlcul aplicat, i si era comprensible per al consumidor mitjà les conseqüències econòmiques d'aplicar aquest índex en lloc de l'Euribor.

Per a Gema Candelaria Asencio, regidora d'Habitatge i Consum, “es fa necessari explicar a la ciutadania tot el que atén a matèria d'habitatge i consum, ja que és important que com a consumidors puguem defensar els nostres drets”. L'edil comenta que, en el cas d'aquesta nova sentència, s'espera que des del Govern d'Espanya es propose algun mecanisme extrajudicial per a aquelles persones que es puguen considerar afectades i aconsella que els veïns que compten amb aquest tipus d'índex de referència acudisquen sempre a un professional (advocat) que els assessore sobre quines mesures cal prendre i sempre anteposant la mediació abans que la via judicial.

Segons ens ha informat la regidora d'Habitatge i Consum, Gema Candelaria Asencio, “estem estudiant, a la vista del que puga succeir en les pròximes setmanes, preparar una xarrada per a explicar de forma més detallada tot el que concerneix a un tema tan important, que afecta tants ciutadans, com és l’IRPH”.

Pujar