elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” de Crevillent presenta una crònica de la Setmana Santa de 1890

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” de Crevillent presenta una crònica de la Setmana Santa de 1890
  • Aquell any va estar ple de novetats en les processons, entre elles, que el Santíssim Crist de la Caiguda estrenava un grup d'alabarders. A més, la processó del Divendres Sant al matí va haver de ser suspesa per la pluja

MÉS FOTOS
L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” de Crevillent presenta una crònica de la Setmana Santa de 1890 - (foto 2)

Amb motiu que en pocs dies es dona principi a la Setmana Major, tradició crevillentina que es remunta a l'últim quart del segle XVII, quan van tindre lloc les primeres processons el Divendres Sant, l'Arxiu Municipal de Crevillent “Clara Campoamor” presenta una crònica de la Setmana Santa de 1890. En l'última dècada del segle XIX, coincidint amb l'arribada a Crevillent de les obres d'Antonio Riudavets o Pérez Figueroa, gràcies a l'esplendor econòmica de la indústria estorera i dels diferents gremis, les processons ja comptaven amb els seus elements més característics, com són la música o les bandes locals i foranes vingudes d'Almoradí, Alacant o Santomera, així com els cors que acompanyaven a les diferents confraries.

En 1890, la processó del Divendres Sant al matí va haver de ser suspesa per les inclemències meteorològiques, ja que va començar a ploure, i per tant, els passos van ser retirats ràpidament del calvari. Aquell mateix any, va haver-hi moltes novetats en les processons, entre elles, que el Santíssim Crist de la Caiguda, a més del cor, estrenava un grup d'alabarders (element genuí crevillentí), projecte a càrrec de Vicente López, Vicente Sánchez i Manuel Lledó, capità, banderer i tinent respectivament, que van lluir “magnífics vestits”, descrits amb tot detall en la documentació: “les seues magnífiques cotes de malla, els seus cascos lluents i amb plomatges vistosos, blancs per rematada, els seus pantalons encarnats ajustadíssims, les seues llargues i lluentes llances, i els mantells que penjaven al muscle.”

A més, cal destacar que va ser especialment numere l'acompanyament de dones a la Verge dels Dolores i en la confraria de la Negació de Sant Pere. El Dissabte Sant es va celebrar la Resurrecció de Crist amb tirs en totes direccions, assemblant un simulacre, però amb bales, la qual cosa va provocar un ferit en un braç. Amb tot, fa més de 130 anys, la Setmana Santa de Crevillent es va configurar tal com hui coneixem, i era apreciada i coneguda en tota la geografia espanyola i es feien ressò d'això els diferents mitjans de comunicació escrits.

L'Arxiu Municipal és el servici encarregat de custodiar la nostra memòria i posar en valor la història de Crevillent des del segle XVII, data del document més antic conservat, patrimoni documental que ens permet construir i conéixer millor el nostre passat.

Pujar