elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Crevillent inicia el desplegament del seu pioner sistema d'informació energètica i municipal a través del projecte COMPTEM

Crevillent inicia el desplegament del seu pioner sistema d'informació energètica i municipal a través del projecte COMPTEM
  • Coincidint amb el desplegament de la comunitat energètica, s'aniran sumant nous elements com un tercer MUPI en Ronda Sud

MÉS FOTOS
Crevillent inicia el desplegament del seu pioner sistema d'informació energètica i municipal a través del projecte COMPTEM - (foto 2)
Crevillent inicia el desplegament del seu pioner sistema d'informació energètica i municipal a través del projecte COMPTEM - (foto 3)

La Cooperativa Elèctrica i l'Ajuntament de Crevillent han inaugurat hui la fase de proves d'un Sistema Públic d'Informació Energètica i Municipal amb la posada en marxa dels seus dos primers elements. Es tracta de dues pantalles de gran format, tipus MUPI, situades a la Plaça de la Constitució i a la Plaça de la Comunitat Valenciana, i prompte se sumarà una nova en Ronda Sud.

Arranca així la implantació d'un sistema d'informació energètica i municipal a través de panells digitals, pioner a Espanya. L'objectiu d'aquest sistema és doble: d'una banda, acostar l'energia als ciutadans introduint la variable divulgativa i de cultura energètica com un element més de la idiosincràsia del municipi de Crevillent, de manera que siga present en la presa de decisions dels seus habitants i que puguen decidir com i quan consumeixen l'energia; per una altra, la divulgació i promoció d'informació institucional i de les activitats organitzades des de l'ajuntament, així com de les realitzades per les entitats culturals, esportives i socials de la localitat. A més, aquests panells també serviran com a punts d'informació davant situacions d'emergència.

En l'acte de presentació d'aquest sistema digital s'ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Crevillent, José Manuel Penalva, i del president de la Cooperativa Elèctrica de Crevillent, Guillermo Belso. En la seua intervenció, l'alcalde ha destacat la col·laboració de les dues entitats en “un projecte que s'alinea amb l'Agenda 2030 i que permetrà la substitució de la cartelleria en format paper, que genera brutícia urbana i una mala imatge en les façanes, per informació digital actualitzada, molt més ecològica i neta. Aquests MUPIs són el resultat del cànon per l'ocupació de via pública de la cessió de 21 espais públics, la gran majoria en cobertes d'edificis de titularitat municipal. L'objectiu és que la ciutadania es beneficie tant d'estalvis energètics, a través del desenvolupament de la comunitat energètica i de les energies renovables, com d'aquesta retribució en espècie a través dels panells digitals que arribaran a tots els racons de la localitat”.

En paraules de Guillermo Belso, president de la Cooperativa Elèctrica de Crevillent, “amb aquesta acció que hui duem a terme es materialitza el tercer pilar de la nostra comunitat energètica. Ja comptem amb fins a 5 cèl·lules d'autoconsum col·lectiu executades i dos més projectades per al present any, una aplicació mòbil amb la qual controlar i comprendre els nostres hàbits de consum energètic, i ara també, els primers elements del que serà el major Sistema Públic d'Informació Energètica d'Espanya. Energia i cultura són dos conceptes estretament vinculats a Crevillent després de quasi un segle de cooperativisme elèctric. Que siguem la primera comunitat energètica d'Espanya, o que implantem el primer sistema públic d'informació energètica, és una expressió més de la cultura crevillentina”.

El sistema d'informació s'anirà desplegant de manera gradual en paral·lel al desplegament de la infraestructura de generació, és a dir, les cèl·lules fotovoltaiques que conformen COMPTEM. En la seua primera fase, al tancament del present any, s'espera que el municipi compte amb 7 cèl·lules d'autoconsum col·lectiu i un total d'11 pantalles de les quals una serà un monopastos en un accés principal, 5 MUPIs en emplaçaments exteriors concorreguts, com els recentment inaugurats en Plaça de la Constitució i Plaça de la Comunitat Valenciana, i 5 pantalles a l'interior d'edificis públics.

A través d'aquests panells la ciutadania podrà conéixer aspectes clau del comportament energètic de Crevillent. Es recopilarà, analitzarà i estructurarà informació relativa als consums energètics del municipi de Crevillent, referida als seus cost i distribució horària, així com a les dades estadístiques generals de major transcendència per al coneixement general de la ciutadania, identificant els hàbits o patrons característics presents en l'accés o consum d'energia. També es facilitarà informació d'interés per a la ciutadania amb consells destinats a millorar l'eficiència energètica de les llars i la reducció de la factura elèctrica.

 

Pujar