elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La costa valenciana torna a manifestar-se per la “tragèdia que viu el litoral”

La costa valenciana torna a manifestar-se per la “tragèdia que viu el litoral”
  • A través del moviment cívic Som Mediterrania organitzen concentracions mensuals en diverses províncies enfront de les Delegacions i Subdelegacions del Govern

Dissabte que ve 25 de febrer serà la primera de les concentracions que amb caràcter mensual s'han organitzat des del moviment cívic Som Mediterrania per a alertar a l'opinió pública de “la tragèdia que viu el litoral” i recordar a la Direcció General de Costas, pertanyent al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que “adopte mesures urgents per a protegir-lo i regenerar-lo”.

Javier Cremades, des de la plataforma Som Mediterrania, ha explicat que amb aquestes concentracions “volem donar continuïtat a la manifestació que va tindre lloc a Madrid el passat 21 de gener”.

Cremades ha mostrat, també, en nom de la plataforma la seua indignació per les últimes decisions de Costas. En el cas de Dénia, l'organisme que depén del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va aprovar, un parell de dies abans de la gran mobilització en la capital d'Espanya, una nova partió que, en una primera fase, afecta a tres quilòmetres de la zona del litoral més al nord que afecta més de 100 habitatges els propietaris dels quals perdran la seua propietat en passar a ser domini públic marítim-terrestres i altres 200 passen a servitud de protecció.

Només una setmana després de la partió, el Ministeri va arrancar les obres de regeneració.

Cremades explica que “l'estratègia de Costas és que una vegada t'han llevat la propietat, regeneren el que han destrossat” pel que “la indignació és descomunal” perquè “les màquines comencen una setmana després de la partió”.

També a Nules s'ha previst una mobilització veïnal per a evitar que els propietaris de quatre habitatges de primera línia de mar es vegen obligats a abandonar la seua propietat i la retornen a l'estat original atés que la concessió ja no està en vigor, com se'ls ha comunicat des de Costas per escrit. Com ja els va avançar elperiodic.com, l'alcalde, David García, s'ha mostrat contundent davant les pretensions del Govern i ha assegurat que “mentre jo siga alcalde no donarem llicència d'enderrocament”.

Pitjor final han tingut tres habitatges de la platja de Moncofa que han sigut derrocades la setmana passada, complint així les obligacions exigides des de Costas que va exigir als seus amos a sol·licitar i executar l'enderrocament. Aquests tres immobles ja són història.

Des de Somos Mediterrania exigeixen, per això, que es modifique la llei perquè en el seu article 4 apunta que “amb una vegada que la mar arribe a un determinat punt, Costas ja pot obrir expedient de partió”, quan abans eren necessàries cinc vegades en cinc anys.

On seran les concentracions i quan?

Els convocants preveuen realitzar les concentracions l'últim dissabte de cada mes a Castelló, València i Alacant, però també a Múrcia, Almeria, Huelva i Madrid, encara que altres províncies podrien unir-se a aquesta llista.

Així, seran dissabte que ve 25 de febrer i el dissabte 25 de març a les 12.00 hores en:

  • València: Delegació del Govern. Plaza del Temple
  • Castelló: Subdelegació del Govern. Plaza de María Agustina
  • Alacant: Subdelegació del Govern. Plaza de la Muntanyeta

Així mateix, des dels alcaldes de Sagunt i Canet d'en Berenguer, amb el suport de l'Associació veïnal de les platges de Almardà, Corint i Malva-rosa, d'organitzar sengles concentracions, els primers divendres de cada mes, davant la Demarcació de Costas de València. Aquesta està prevista el divendres 3 de març a les 12.00 hores davant la demarcació de Costas de València, al carrer Joaquín Ballester.

Què reclamen?

L'objectiu d'aquestes concentracions serà obtindre de la Direcció General de la Costa i la Mar un compromís ferm per a la implementació d'un projecte durable, sostenible i que aportació una solució a la terrible erosió que han patit aquestes platges en els últims anys. Es pretén que aquestes concentracions conviden als responsables de la Direcció General de la Costa i la Mar a mantindre reunions amb les parts interessades.

A més, amb aquestes concentracions pretenen sol·licitar a la Direcció General de la Costa i la Mar la urgent regeneració de les platges de Sagunt nord i Canet d'en Berenguer, seriosament afectades per la construcció de sengles espigons al nord d'aquestes, amb el colofó de la construcció, a principis de 2022, dels espigons d'Almenara, la qual cosa les ha convertides en “platges sacrificades”.

És important ressaltar que la Direcció General de la Costa i la Mar, que va admetre en el seu moment que la seua actuació hauria de fer-se de manera concomitant a les platges de Xilxes, Almenara, Sagunt nord i Canet d'en Berenguer, no ha actuat com a previst. Al dia de hui, el projecte de Costas per a les platges de Sagunt nord i Canet d'en Berenguer està en via morta i no es tenen notícies, ni del seu contingut final, ni de la seua data d'implementació.

Pujar