28 de març de 2020 28/3/20

El coronavirus colpeja a l'economia valenciana

El coronavirus colpeja a l'economia valenciana - (foto 1)
  • Empreses, autònoms i treballadors s'estan veient afectats després de veure's obligats a reduir la seua activitat

Una setmana després que el govern de Pedro Sánchez anunciarà la decisió de decretar l'estat d'alarma al nostre país, l'economia nacional i autonòmica comença a reaccionar. Unes reaccions que, tal com era previsible, no porten bones notícies amb si.

Acomiadaments temporals, baixades de persiana que fan que no s'ingresse com abans o simplement una reducció dràstica de la clientela són alguns dels problemes més comuns als quals les empreses estan havent de decidir com fer front.

Per a pal·liar aquesta situació, des del govern central s'han anunciat una sèrie de mesures destinades a afavorir que la recuperació d'aquesta “crisi temporal” – així han insistit des de l'Executiu que serà – siga el més còmoda possible. Entre aquestes mesures, trobem la possibilitat de realitzar ERTEs sense haver de pagar la quota de la seguretat social o la que l'atur no descompte com és habitual.

Pese a l'intent de frenar el colp les veus de queixa davant aquesta bateria de propostes ja s'han fet escoltar. Els autònoms de tot el país consideren que no se'ls està tenint en compte i exigeixen no haver de pagar les seues quotes al no poder exercir la seua professió de manera habitual. Un col·lectiu que en la Comunitat Valenciana representa a 350.000 persones.

Però no sols a nivell nacional s'estan havent de prendre mesures econòmiques, des de la Generalitat Valenciana també han volgut posar el seu granet d'arena per a combatre aquesta crisi. El *president Ximo Puig va anunciar una inversió de 97 milions conjunta amb l'Institut Valencià de Finances i ajudes dirigides específicament als autònoms valencians.

Acomiadaments temporals

Un total de 3.579 sol·licituds de ERTE de diferents empreses de la Comunitat són les que ha rebut la Conselleria d'Economia Sostenible des del dia 12 i fins al 19 de març.

Segons han detallat des de la conselleria, el 98% d'aquestes sol·licituds procedeixen del sector serveis, sent l'hostaleria i el comerç els més afectats.

Referent al nombre de treballadors afectats, aquest ascendeix a 38.110. Per províncies, a València s'han sol·licitat 1.935 expedients que afecten 14.003 treballadors i treballadores; a Alacant, 1.224 expedients i 8.587 treballadors i treballadores afectats, i a Castelló, 461 sol·licituds de ERTE i 2.960 ocupacions damnificades.

Pujar