elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El cooperativisme valencià alerta del greu retard en la publicació de les convocatòries d'ajudes de 2016

El cooperativisme valencià alerta del greu retard en la publicació de les convocatòries d'ajudes de 2016
    MÉS FOTOS
    El cooperativisme valencià alerta del greu retard en la publicació de les convocatòries d'ajudes de 2016 - (foto 2)

    La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana alerta del greu retard en la publicació de les convocatòries d'ajudes a l'economia social, els beneficiaris de la qual són tant les cooperatives i societats laborals com les seues entitats representatives. Encara que enguany es registra la major demora, és una situació que patix des de fa anys, i que inquieta als beneficiaris.

    Emili Villaescusa, president de la Confederació, assegura que 'estem davant d'un fet d'extrema gravetat, perquè les cooperatives han planificat el present exercici econòmic comptant amb estes ajudes, o s'han constituït pensant que les obtindran, i no es pot defraudar així les seues expectatives'.

    Les ajudes la convocatòria de les quals està pendent tenen per objecte la integració de socis treballadors, la realització d'inversions, l'assistència tècnica per a processos estratègics, i el finançament de despeses associades a la constitució de noves empreses; i també la realització d'accions de representació, difusió, formació i foment de l'economia social.

    La situació es veu agreujada perquè la convocatòria de les ajudes no és possible fins que no es publiquen les ordes de bases que les han de regular, cosa que encara no ha ocorregut. En este sentit, Villaescusa apunta que 'hi ha raons objectives que han complicat la tramitació de les ordes enguany, però totes eixes circumstàncies podien i havien d'haver-se previngut, com segurament hauran fet en altres departaments de l'administració autonòmica les ajudes de la qual ja s'han publicat', i afig: 'en el nostre cas, patim un 'retard crònic', agreujat encara més en este exercici per raons conjunturals'.

    Precisament, les cooperatives van renunciar a un canvi en profunditat de les bases reguladores, acceptant una revisió i adaptació de les existents per a agilitzar el tràmit, cosa que no ha ocorregut finalment.

    Ajudes atractives i útils

    La Confederació porta anys reivindicant que les línies d'ajudes s'adeqüen a les necessitats actuals del cooperativisme valencià, amb requisits que siguen assequibles i viables, i amb una gestió eficaç i orientada al beneficiari. Les cooperatives consideren imprescindible, perquè les ajudes siguen útils i atractives, que es faça un diagnòstic previ de necessitats, es definisquen les línies idònies i se les dote amb pressupost suficient. A més, reclamen simplificació, evitant textos tècnics inintel·ligibles que dissuadixen els beneficiaris; flexibilitat, no imposant requisits amb un nivell d'exigència superior a altres convocatòries d'ajudes de la Generalitat; i eficiència, establint un calendari de tràmits que evite retards i indefensió en els beneficiaris.

    El sector compta amb el compromís de la Direcció General d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme per a començar a treballar com més prompte millor en la revisió -de cara a futurs exercicis- de les bases reguladores de les subvencions a l'economia social, que hui tenen el mateix plantejament que fa 25 anys. De fet, s'espera per a 2017 el primer pla biennal de Suport i Foment del Cooperativisme, que haurà d'establir les directrius bàsiques per a una nova configuració de les ajudes.

    Suport eficient

    Per a les cooperatives és molt important que hi haja un adequat respatler pressupostari per al programa d'ajudes a l'economia social, però també ho és, tant o més, que les dites ajudes es convoquen a temps i que s'executen íntegrament, perquè arriben en condicions als seus beneficiaris, assumpte que la Confederació continuarà reivindicant en els pròxims mesos.

    Villaescusa advertix que 'ha d'haver-hi un compromís ferm per a optimitzar el pressupost i no desaprofitar ni un euro, articulant mecanismes que asseguren que no es tornaran a perdre dotacions transferides des del ministeri d'Ocupació i Seguretat Social per al foment del cooperativisme valencià', tal com va ocórrer en 2015, la qual cosa va suposar una pèrdua de més d'un milió d'euros de fons finalistes.

    80.000 Ocupacions de qualitat

    La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l'àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i associa a totes les federacions de cooperatives existents en la Comunitat: la d'agroalimentàries, la de treball associat, la de vivendes, la de consumidors i usuaris, la d'elèctriques, i la de servicis i transports.

    El sector compta amb 2.500 cooperatives, entorn de 1.500.000 socis (30% població), que generen 80.000 ocupacions directes (el 85% d'ells indefinits) i un volum de negoci superior als 18.500 milions d'euros. El cooperativisme valencià, el tercer més potent d'Espanya per nombre d'empreses i ocupació, és un agent primordial de vertebració territorial present en tots els sectors econòmics: agricultura, crèdit, ensenyança, indústria, servicis, construcció, distribució comercial, electricitat, transports...

    Pujar