elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Contrastos meteorològics en la Comunitat Valenciana: de temperatures primaverals hui a la gran nevada de 1885

Imatge publicada per AEMET que es troba en el Museu Sorolla i podria ser obra de Sr. Antonio García Peris
Imatge publicada per AEMET que es troba en el Museu Sorolla i podria ser obra de Sr. Antonio García Peris
  • Segons ha recordat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a València es van arribar a acumular 12 centímetres de neu el 15 de gener de 1885 i 25 centímetres sol l'endemà passat

Mentre este dilluns 15 de gener de 2024, alguns termòmetres han marcat temperatura primaverals superant els 20 °C en alguns punts de la Comunitat Valenciana gràcies al vent de ponent que ha pujat els termòmetres, fa 139 anys la situació era ben diferent.

Una gran nevada va cobrir de blanc la Comunitat Valenciana. De fet, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a través de les seues efemèrides, ha recodado que a València es van acumular 12 centímetres de neu el 15 de gener de 1885 i el 17 de gener, només l'endemà passat, la grossària aconseguia els 25 centímetres.

A més, en moltes altres localitats valencianes va nevar el 15 de gener de 1885. Per exemple Alacant es va veure afectada per la nevada, amb temperatures de fins a -6,2 °C com a mínima que contrasten amb els 17,5 °C de mínima de hui. També va nevar a Castelló de la Plana la nit del 15 al 16, repetint-se el 17 de gener.

Les cròniques de l'època relaten que a Gandia la neu va aconseguir els dos pams de grossària en la nevada de gener de 1885. La neu va arribar després d'una tempesta i els danys van ser quantiosos en l'horta, oliveres i garroferes i la collita de taronja es va donar per perduda.

A València, la mínima del 16 de gener de 1885 va ser de -7,0 °C. Només hi ha dues nits més fredes que les de fa 139 anys a la ciutat, els -8,0 del 18 de gener de 1891 i els -7,2 de l'11 de febrer de 1956.

La imatge és insòlita

L'AEMET ha penjat una fotografia que no sembla València, però es tracta d'una imatge de la ciutat en la nevada de 1885 de la qual hui es complixen 139 anys. El Museu Sorolla conserva una sèrie de cinc fotografies que mostren la ciutat de València coberta de neu al gener de 1885.

Esta imatge recull la baixada de San Francisco, hui plaça de l'Ajuntament, fotografiada en eixos dies, possiblement per Sr. Antonio García Peris, un dels pioners de la fotografia en la capital valenciana i sogre de Joaquín Sorolla.

Pujar