Castellano

Consum, pionera a validar els seus objectius de reducció d’emissions amb criteris científics Science Based Targets (SBTi)

Consum, pionera a validar els seus objectius de reducció d’emissions amb criteris científics Science Based Targets (SBTi)
  • Esta organització promou la limitació del calfament global a 1,5°C

Consum és la primera cadena de supermercats espanyola que obté la validació dels seus objectius de descarbonització pel Science Based Targets initiative (SBTi). Este organisme mundial independent nascut de la col·laboració entre la Fundació Mundial per a la Naturalesa (WWF), el Projecte de Divulgació del Carboni (CDP), el Pacte Mundial de Nacions Unides i l’Institut Global dels Recursos (WRI) avalua els objectius de reducció d’emissions de les empreses, basant-se, exclusivament, en criteris científics i promou la limitació del calfament global a 1,5 °C.

Amb esta validació, la Cooperativa alinea la seua estratègia de reducció de petjada de carboni amb l’Acord de París, i es compromet a reduir les emissions directes un 42%, a mantindre activa l’aposta per l’electricitat 100% de fonts renovables i a reduir un 51,6% la intensitat de les seues emissions indirectes. Estos compromisos s’han d’assolir a curt termini, en 2030, i prenent com a base de reducció l’any 2020.

Per a aconseguir estos objectius, Consum treballa en la reducció de les emissions directes substituint els gasos refrigerants dels seus equips per uns altres de menys contaminants. A més, des de l’any 2014 s’implanten en totes les obertures i reformes de supermercats instal·lacions frigorífiques de CO₂, un refrigerant natural, net i respectuós amb el medi ambient.

D’altra banda, el 100% de l’electricitat que Consum va consumir en 2022 va ser d’origen renovable certificat. La Cooperativa, a més, disposa de panells solars fotovoltaics en 12 supermercats, que li permeten generar també energia solar per autoconsum. Des de 2015, any en què va iniciar el càlcul de la petjada de carboni, Consum l’ha reduïda un 86% i és la primera empresa del sector de la distribució alimentària espanyola que va obtindre el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD).

Respecte de les emissions indirectes, Consum manté l’aposta per l’eficiència logística amb la renovació de la seua flota i l’optimització de les rutes de transport. De fet, en 2022 va aconseguir la 3a estrella Lean & Green, certificació internacional de sostenibilitat logística liderada per AECOC a Espanya. Va aconseguir esta distinció per la reducció del 40,33% de les emissions de CO2 respecte de 2018, xifra amb la qual superava el 35% de reducció, el mínim exigit per a la tercera estrella.

Més d’una dècada de compromís

Des de 2011 Consum està adherida al Pacte Mundial de Nacions Unides, la iniciativa més gran en matèria de sostenibilitat corporativa del món. Un dels seus objectius és promoure la implantació dels ODS en el sector empresarial.

El segon puntal de la Política Ambiental de la Cooperativa, després de la descarbonització, és l’economia circular. La iniciativa més destacada en 2022 ha sigut el desenvolupament d’un projecte d’economia circular que, en este cas, transforma el poliestiré expandit (EPS), conegut popularment com porexpan, dels residus recuperats a les plataformes de Consum, en mobles per a la secció de forn dels seus supermercats.

A més, dins d’esta línia de treball, la Cooperativa va renovar en 2022 la certificació Residu Zero d’AENOR en totes les plataformes logístiques, a més de la seu social, que verifica la traçabilitat de tots els residus que es generen fins que són reciclats o valorats. A hores d’ara, més del 99% dels residus recuperats es reciclen o es valoren, amb el suport de gestors privats de residus.

Pujar