Castellano

Consum elimina més de 1.300 tones de plàstic a l’any amb el seu Pla de Reducció d’Envasos i Embalatges

Consum elimina més de 1.300 tones de plàstic a l’any  amb el seu Pla de Reducció d’Envasos i Embalatges
  • La Cooperativa avalua els seus envasos per a substituir els materials i aconseguir que siguen reciclables, compostables i reutilitzables abans de 2030

Consum elimina 1.301,8 tones de plàstic a l’any per la substitució, reducció i reutilització d’este material, dins del seu Pla de Reducció d’Envasos i Embalatges. La Cooperativa està estudiant tots els seus envasos per a aconseguir que siguen reciclables, compostables i reutilitzables abans de 2030.

Com a novetat, Consum ha incorporat bosses compostables en les seccions de venda al detall, que substituiran les bosses de plàstic d’un sol ús. Esta mesura, unida a la incorporació de bosses reutilitzables de jute i polipropilé, deixarà de posar en el mercat 592 tones de plàstic a l’any.

La substitució de les bosses portacompra convencionals per bosses amb més del 70% de plàstic reciclat, introduïdes a l’abril de 2019, representa un estalvi de 610 tones de plàstic verge. A més, estes bosses estan elaborades a partir del residu plàstic recuperat de la mateixa Cooperativa, en una aposta per l’economia circular per a reduir, encara més, el plàstic generat.

Consum també ha apostat per substituir l’embolcall plàstic de l’extracte del xec regal mensual i els descomptes personalitzats que s’envien als domicilis dels socis clients, així com el de la revista Entrenosotros, per paper FSC certificat. Amb esta mesura s’eliminen 48,06 tones de plàstic a l’any.

Marca pròpia i substitució per cartó reciclat

Una altra de les línies d’actuació de la Cooperativa per a la reducció de l’ús del plàstic ha sigut en els envasos de la seua marca pròpia, amb la incorporació d’un 45% de plàstic reciclat als envasos de rentavaixelles i netejadors domèstics Consum o als sucs refrigerats d’1 litre, l’envàs dels quals compta amb un 52% de plàstic reciclat, entre d’altres. Estes mesures han suposat llevar del mercat 46,5 tones de plàstic. A més, també s’han reduït entre un 6% i un 9% les dimensions i les grossàries dels envasos de les terrines de gelat Consum, les garrafes d’aigua o els envasos de creïlles fregides, per exemple.

Consum aposta pels materials més sostenibles, sempre mantenint la qualitat i seguretat del producte. Així s’ha optat pel cartó per a reduir elements secundaris d’envàs. Un exemple el tenim en la llet sencera, semidesnatada i desnatada Consum, on s’ha substituït el plàstic d’agrupació del pack de 6 per cartó. També s’ha millorat la reciclabilitat de l’envàs de bric, eliminant el metall intermedi.

En productes amb els envasos de cartó s’ha optat per cartó FSC, com en les bosses del fem, les bosses de congelació, les caixes de plàstic transparent del forn, el caldo de verdures o les caixes de gelats.

Dins de la seua política de sostenibilitat per a l’eliminació i reducció de l’ús del plàstic, la Cooperativa té ja 88 referències de productes a granel en la seua secció de fruites i verdures i ha millorat els envasos del producte Consum ECO, fabricats amb plàstic compostable i cartó. A més, també disposa de safates biodegradables en la secció de carn al tall.

Aposta per l’economia circular

En el marc de la política ambiental, Consum s’ha marcat com a objectiu utilitzar els recursos més sostenibles, que permeten la valorització dels possibles residus generats per impulsar així la responsabilitat ambiental i social, mitjançant la millora contínua de la gestió i la sensibilització ambiental.

Actualment, la Cooperativa és l’única empresa de distribució alimentària que compta amb el certificat d’AENOR “Residu Zero” en totes les seues plataformes logístiques, fet que reforça la seua aposta per l’economia circular. Això significa que disposa d’un sistema documentat de la gestió dels residus generats en les seues plataformes, la traçabilitat de tots els residus, des de la producció fins a la gestió final i la seua valorització. Consum s’avança així a les especificacions europees que busquen reciclar el 50% dels residus en 2020 i el 70% en 2030, per intentar minimitzar els seus efectes sobre l’entorn cada any.

Pujar