1 de juny de 2020 1/6/20

Cau un 62,5% la constitució de societats en la Comunitat Valenciana

Cau un 62,5% la constitució de societats en la Comunitat Valenciana - (foto 1)

  Atesa la situació especial que viu el país, el Col·legi de Registradors ofereix un avanç dels informes trimestrals habituals de l'Estadística Mercantil, per a reflectir alguns indicadors bàsics de confiança empresarial i de dificultats financeres de les societats.

  Així, durant el mes d'abril d'enguany i en relació al mateix període de l'any anterior, el nombre de noves empreses creades cau un 62,5% en la Comunitat Valenciana. Si a l'abril de 2019 es van registrar 951 constitucions, enguany el número a penes aconsegueix les 357. Així i tot, la caiguda és inferior a la registrada a nivell nacional, on la mitjana se situa en -72,1%. En aquest temps, només sis comunitats presenten descensos menors que el valencià.

  L'impacte de l'estat d'alarma i la paralització de les activitats considerades no essencials ha fet que en tota Espanya les constitucions de societats passaren de 8.782 a l'abril de 2019 a 2.454 a l'abril d'enguany.

  Menys ampliacions de capital

  Altre indicador bàsic utilitzat sovint per a mesurar la confiança empresarial són les ampliacions de capital, ja que reflecteixen l'aposta dels propietaris sobre els seus projectes empresarials. En el cas valencià, el nombre d'operacions registrades descendeix un 56,4%, en passar de les 197 operacions d'abril de 2019 a les 86 d'ara. El descens continua sent inferior no obstant això al nacional, on la caiguda generalitzada aconsegueix el -61%.

  Igual que ocorre amb les constitucions de noves societats, un total de catorze autonomies presenten descensos per damunt del 50%, la qual cosa dóna bona mostra de la situació que estem travessant.

  Els concursos cauen un 84,3%

  El nombre de concursos de creditors comptabilitzats en la Comunitat Valenciana durant abril de 2020 es va reduir a huit. En relació al mateix mes de l'any anterior, on es van registrar 51 concursos, el descens supera el 84%. En aquest cas, la regió valenciana s'alinea amb la mitjana espanyola, on trobem un -84,8%.

  La divisió entre concursos de creditors voluntaris i necessaris és similar en evolució en la Comunitat Valenciana. Mentre els voluntaris cauen un 83,3%, els necessaris baixen un 88,9%.

  En qualsevol cas, cal recordar que l'RD 16/2020 de 28 d'abril amplia els terminis per a presentar concurs voluntari fins al 31 de desembre, impedint la presentació de concurs necessari fins llavors, per a ajudar a les empreses que presenten problemes financers temporals a conseqüència de l'aturada de l'activitat provocat per la pandèmia. Les dades del mes d'abril poden veure's afectats per l'alentiment de les comunicacions internes pròpies del procés concursal durant l'inici de l'estat d'alarma. Caldrà esperar als mesos següents per a veure l'evolució real en aquest apartat, així com els efectes de les mesures legislatives adoptades sobre l'admissió a tràmit dels concursos.

  Pujar