elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell exigeix al Govern que el valencià tinga “el mateix estatus d'oficialitat” que el català

El Consell exigeix al Govern que el valencià tinga “el mateix estatus d'oficialitat” que el català

    La guerra lingüística entre el valencià i el català ha tornat aquest l'estiu a l'esfera pública després de la decisió de la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, de permetre l'ús del basc, gallec i català en la cambra baixa.

    "La Generalitat no consentirà ni un atac més” a la llengua, cultura i senyes d'identitat de la Comunitat Valenciana i arribarà allí on faça falta” en la seua defensa després de “l'acord nefast per a Espanya” aconseguit aquest dijous en el Congrés i en el qual “s'utilitzen les llengües per a dividir i no per a unir”.

    Així s'ha expressat la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, que ha pronunciat una declaració institucional en el Palau de la Generalitat acompanyada de la consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, la consellera de Justícia i Interior, Elisa Nuñez, i la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas.

    "A la vista de la submissió enfront dels quals volen trencar Espanya per part del president del Govern, Pedro Sánchez, i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, el pròxim Ple del Consell aprovarà una declaració institucional en defensa de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, el valencià, reconeguda en l'article 6 de l'Estatut d’Autonomia i en l'article 3 de la Constitució Espanya", ha avançat.

    A més, el Consell remetrà al president d'Espanya i de torn del Consell de la Unió Europea i a la presidenta del Congrés un requeriment perquè “es respecten els nostres senyes d'identitat, la nostra història, cultura i llengua centenàries”, ha detallat Susana Camarero. Igualment, s'instarà el president del Consell Europeu, Charles Michel, al fet que, “davant qualsevol petició que ens afecte, es respecte el valencià”.

    El Consell recorda que “la cambra de representació territorial és el Senat, lloc on les diferents llengües d'Espanya ja poden ser utilitzades”, per la qual cosa “no té sentit” instrumentalitzar “de manera partidista” el Congrés dels Diputats “per a cedir davant els que busquen l'enfrontament entre els espanyols”.

    “La Comunitat Valenciana ha de deixar de ser moneda de canvi en els pactes entre Sánchez i els separatistes catalans. L'anterior Consell ho permetia, el de Carlos Mazón no ho tolerarà, sempre amb lleialtat a la Constitució i amb fidelitat a Espanya”, sosté també el Consell en la seua declaració, que demana que es respecte per al valencià “el mateix estatus d'oficialitat” que per a la resta de les llengües oficials de l'Estat.

    El PSOE considera la declaració "una cortina de fum"

    L'exconseller socialista Arcadi España ha contestat a aquesta declaració assegurant que "sorprén la urgència amb la qual ha convocat la Generalitat una reunió per a defensar la identitat i la llengua dels valencians, per l'absència del president i del vicepresident i conseller de Cultura".

    "Si volen defensar la llengua valenciana podrien començar per utilitzar-la", ha expesado Espanya, que ha criticat que "no han tingut la mateixa pressa ni urgència per a resoldre el caos que han generat en l'incio del curs escolar".

    Així mateix, ha considerat la qüestió "una cortina de fum per a tapar la guerra oberta que s'ha obert entre el PP i Vox". "Hem vist que un vicepresident insultava al líder del PP, Feijóo, en xarxes socials, introduint un element d'inestabilitat i afectant la imatge de la Comunitat Valenciana en el conjunt d'Espanya".

    Pujar