elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb més ofegaments en el que va d'any

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb més ofegaments en el que va d'any
  • Un total de 18 persones han mort per ofegament en territori valencià en els últims mesos, 9 d'elles el mes de maig

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia espanyola amb major nombre de morts per ofegament no intencional en el que va d'any. En total han mort 18 persones, nou d'elles el mes de maig, segons les dades de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme.

Un total de 83 persones han perdut la vida per ofegament no intencional des que va començar l'any, 20 d'elles a Canàries, la comunitat amb més morts seguida de Comunitat Valenciana amb 18, Andalusia amb 12, Balears amb 7, Catalunya i Galícia amb 6 cadascuna d'elles, País Basc amb 4, Astúries amb 3, Castella i Lleó amb 2 i Cantàbria, Aragó, Madrid, Múrcia i Extremadura amb 1 en cadascuna d'elles.

Maig de 2022 s'ha convertit en el més luctuós des de 2016 en haver perdut la vida en espais aquàtics espanyols per ofegament no intencional trenta persones, la qual cosa suposa més del doble que les van morir per aquesta causa en el mateix mes de l'any passat, que van ser catorze.

Els 30 ofegaments representen, en un sol mes, el 36,14 per cent del total dels quals s'han registrat en el transcurs del present any, de manera que maig es converteix en el mes amb més defuncions per aquesta causa, per damunt d'abril, quan va haver-hi 20, i de gener i març, 13 en cada mes.

La Comunitat Valenciana va registrar el 30% de les defuncions per ofegament no intencional al maig

La Comunitat Valenciana va registrar el 30 per cent de les defuncions per ofegament no intencional al maig, ja que va haver-hi nou persones que van perir per aquesta causa, per la qual cosa és la Comunitat Autònoma amb més morts en aquest mes, seguida d'Andalusia, amb 5 ofegaments i Galícia i Catalunya, cadascuna d'elles amb 4 òbits.

Per al director de Prevenció i Seguretat i portaveu de la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, Francisco Cano, la xifra del mes passat “hauria de portar a fer una profunda reflexió sobre si el problema dels ofegaments en els espais aquàtics serà, de nou, el gran oblidat de les institucions públiques dins de les causes evitables de mort”.

Al seu judici, “la forma en la qual la societat ha afrontat l'eixida de les mesures restrictives que es van adoptar a conseqüència de la pandèmia pot estar darrere d'aquesta xifra i, a més, l'avançament d'un estiu dramàtic, més enllà del suposa per si la pèrdua de qualsevol vida humana”.

Sis de les trenta morts del mes de maig es van produir en rius, la qual cosa suposa el 20 per cent del total, mentre que tres van tindre lloc en piscines i 21 en una altra mena d'espais aquàtics.

En catorze dels trenta casos de mort per ofegament al maig s'ha determinat que no hi havia vigilància i en altres setze en els quals no va existir però seria susceptible d'haver existit.

De més de la meitat de les persones ofegades el mes passat, setze, no s'ha pogut concretar la nacionalitat, mentre que van perdre la vida sis persones d'origen espanyol, altres tantes d'altres països europees i una del continent americà.

Huit menors d'edat van perdre la vida al maig

Quant a les edats de les persones mortes, huit menors d'edat van perdre la vida al maig; quatre d'ells menors de 3 anys, tres de 4 a 6 anys d'edat i altres punts de 7 a 10, així com un en la franja d'11 a 17 anys d'edat, la qual cosa suposa el 26,66 per cent dels 30 morts per ofegament en aquest mes i al seu torn, quasi tres quartes parts del total dels 11 menors d'edat que han perdut la vida en el que va d'any.

No obstant això, el grup d'edat en el qual es van produir més òbits el mes de maig va ser el de majors de 75 anys, amb sis.

La franja horària en la qual es van registrar més defuncions el mes de maig va ser la que abasta de les 18.00 a les 20.00 hores, quan van morir set persones, quasi una quarta part del total de les trenta del mes, seguida de les 12.00 a 14.00 hores, on es van produir quatre òbits.

Més de la meitat dels ofegaments registrats des de l'inici d'any, 44 dels 83, s'han produït entre les 12.00 i les 20.00 hores.

El 86,66 per cent de persones mortes per ofegament no intencional el mes de maig van ser homes (26), mentre que 4, el 13,33 per cent del total, van ser dones, per la qual cosa segueix la tònica anual, ja que han mort en el que va d'any 69 homes (83,13 per cent del total) i 13 dones (el 15,66 per cent).

Pujar