Castellano

La Comunitat Valenciana lidera la pujada del preu de l'habitatge en l'últim any

La Comunitat Valenciana lidera la pujada del preu de l'habitatge en l'últim any
  • Alacant és la capital en la qual més ha pujat el preu i Castelló la novena més assequible d'Espanya

MÉS FOTOS
La Comunitat Valenciana lidera la pujada del preu de l'habitatge en l'últim any - (foto 2)

L'habitatge de segona mà en la Comunitat Valenciana a l'abril de 2022 va tenir un preu mitjà de 1.421 euros per metre quadrat, una xifra que va registrar un repunt del 1,71% enfront de les dades març, la qual cosa suposa l'increment més intens del país. Interanualment, es va produir una revaloració del 8,49%, també la més rellevant de tota Espanya.

La Comunitat Valenciana es va situar a la mateixa distància de l'autonomia més cara, Balears (3.363 €/m²), que, de la més barata, Extremadura (791 €/m²). Quant a l'habitatge de segona mà a Espanya, a l'abril de 2022 va registrar un preu mitjà de 1.906 euros per metre quadrat, llançant un ascens mensual del 0,72%. D'un any a un altre, la xifra registrada va marcar una pujada del 4,85%, segons l'informe mensual de preus de venda de la plataforma pisos.com.

Castelló va ser la novena capital més assequible d'Espanya

Mensualment, totes les províncies valencianes van créixer, registrant Alacant (2,16%) la segona pujada més intensa d'Espanya. Respecte a l'any passat, també van créixer totes, marcant Alacant (10,41%) el segon ascens més alt del país. En qüestió de preus, Alacant (1.556 €/m²) va ser la tretzena província més cara d'Espanya, mentre que València (1.411 €/m²) i Castelló (1.040 €/m²) van ser una mica més barates.

Respecte a les capitals valencianes, totes van pujar mensualment. Alacant (1,58%) va ser la dècima que més es va revaloritzar del país. Interanualment, totes les capitals van pujar. Alacant (14,24%) va liderar les pujades nacionals d'un any a un altre. Amb 1.271 euros per metre quadrat a l'abril de 2022, Castelló de la Plana va ser la novena capital de província més assequible d'Espanya. Alacant (1.851 €/m²) i València (2.132 €/m²) van ser una mica més cares.

L'Euríbor torna a taxes positives

La inflació està llançant xifres de rècord a Espanya a causa de l'elevat preu de l'energia i aquestes pujades es traslladen al mercat de l'habitatge, però de manera molt més continguda. “Encara que comprar un habitatge de segona mà és avui més car que fa un any, s'està creixent per davall de l'índex general de preus”, revela Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, afegint que “és normal que l'IPC acabe afectant el residencial, però el seu impacte s'està atenuant”. Segons l'expert, la raó d'aquesta moderació atén, entre altres raons, al fet que el marcat interès per la propietat s'està relaxant: “Les compravendes es mantenen fortes, però les dades tendeixen a l'estabilitat”, admet Font.

D'altra banda, algunes entitats financeres s'estan avançant als futurs canvis en política monetària europea, encarint la seua oferta hipotecària. Font indica que, “a pesar que els préstecs a tipus fix siguen més costosos, aquesta opció serà la majoritària entre els compradors que necessiten finançament”. El portaveu del portal immobiliari posa l'accent en el gir que poden donar les hipoteques variables: “L'Euríbor va tornar al terreny positiu a mitjan abril després d'estar des de 2016 en taxes negatives. Molts tenen encara present com les seues quotes van créixer fins a tornar-se impagables. Ningú vol que aqueixa situació es repetisca, per això les subrogacions i novacions han pujat tant en els últims anys”.

Pujar