elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana lidera l'escolarització de refugiats d'Ucraïna

La Comunitat Valenciana lidera l'escolarització de refugiats d'Ucraïna
  • Des de l'esclat de la guerra, fa 100 dies, 5.688 nens i adolescents s'han escolaritzat en el sistema educatiu valencià

La guerra a Ucraïna compleix ja 100 dies i la població s'està veient molt afectada per les conseqüències del conflicte bèl·lic.

La població en edat escolar s'està veient molt afectada. Segons ha comunicat Save the Children, almenys 1.888 centres escolars han estat atacats des que el conflicte es va intensificar el 24 de febrer, segons el Ministeri d'Educació i Ciència d'Ucraïna. Això és més del doble de la quantitat d'atacs d'aquest tipus registrats en l'est d'Ucraïna entre 2014 i 2021, quan uns 750 col·legis van resultar danyats, destruïts o obligats a tancar.

Un total de 180 escoles han estat totalment destruïdes, la qual cosa equival a una de cada 10 escoles atacades enguany; i 1.708 han sofert algun mal, trobant-se més de la meitat en l'est d'Ucraïna.

La guerra ha interromput l'educació dels 7,5 milions de nens que vivien a Ucraïna a principis d'enguany.

“El fet que Ucraïna s'enfronti a atacs rècord a les escoles hauria d'indignar a tota la comunitat internacional. El risc per a les vides i el futur dels nens i les nenes augmenta amb cada nou dia de guerra”, assegura Andrés Conde, director general Save the Children a Espanya. “Aquesta guerra ha d'acabar ja”.

El bombardeig implacable a Ucraïna ha obligat a més de 6,7 milions de persones a fugir del país en els últims gairebé 100 dies, més que tota la població de la Comunitat Valenciana. A més, al voltant de la meitat d'ells menors de 18 anys, és a dir, una mitjana de 33.500 nens i nenes al dia.

Si continuen els atacs als centres educatius, els nens i les nenes com Mariia continuaran sent les persones més afectats per la guerra. Un sol atac no sols pot causar danys devastadors a la infància, física i emocionalment, sinó també privar a centenars d'estudiants de l'oportunitat de rebre una educació adequada. En algunes ocasions, s'estan destruint els únics llocs d'aprenentatge d'una comunitat.

Escolarització en la Comunitat Valenciana

Atès que és difícil predir quant durarà la guerra i no hi ha cap garantia que aquesta inclusió sigui temporal, Save the Children considera que tots els nens, nenes i adolescents refugiats d'Ucraïna han d'estar plenament escolaritzats amb la resta de l'alumnat del sistema educatiu espanyol en el curs 2022-2023, a partir de setembre. Les classes en línia habilitades pel govern ucraïnès a les quals tenen accés els nens i nenes refugiats no poden assegurar les garanties de qualitat, la interacció social amb els seus parells i altres beneficis de l'escola presencial, segons l'organització.

La legislació espanyola, europea i internacional sobre educació i refugiats estableix l'obligació d'escolaritzar en el sistema educatiu del país que acull, que a Espanya és obligatòria fins als 16 anys.

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, s'han escolaritzat a 5.688 nens, nenes i adolescents procedents d'Ucraïna, segons les últimes dades de l'INE. Se situa així com la comunitat autònoma en la qual més menors han estat escolaritzats, per davant de Catalunya (3.913) i la Comunitat de Madrid (2.258).

Per províncies, Alacant és la que compta amb un major nombre de nens escolaritzats (2.964), per davant de València (2.053) i Castelló (671).

Així mateix, Save the Children considera que l'estiu és un moment crític a aprofitar i insta el Ministeri d'Educació i a les conselleries d'educació de les comunitats autònomes al fet que organitzin classes preparatòries durant l'estiu per als nens i les nenes refugiats procedents d'Ucraïna, tant de llengua espanyola com de reforç de competències i suport psicosocial. Amb això s'aconseguiria que estiguessin millor preparats per a escolaritzar-se de manera ordinària al setembre. Per a això, l'organització demana que s'aprofitin els fons europeus del mecanisme CARE (Cohesion's Action for Refugees in Europe CARE).

Resposta de Save the Children
A Ucraïna, Save the Children està lliurant kits educatius perquè els nens i les nenes continuïn aprenent allà on es trobin, així com està distribuint joguines i eines educatives als nens i les nenes que es refugien en estacions de tren i metre per a mantenir-se a resguard del conflicte. L'organització també està treballant amb el Ministeri d'Educació i Ciència d'Ucraïna, les autoritats locals i els seus socis en terreny per a establir Centres d'Aprenentatge Digital en refugis en tot el país. Aquests llocs ofereixen espais segurs perquè els nens i les nenes accedeixin a dispositius o usin els seus propis per a continuar aprenent.

Amb l'ajuda de socis locals, Save the Children està proporcionant refugi, aliments, diners en efectiu, combustible, suport psicològic, kits d'higiene i material per a bebès a les famílies desplaçades.

Save the Children ha estat operant a Ucraïna des de 2007 i des de 2014 en la zona del Donbás, lliurant ajuda humanitària als nens, les nenes i les seves famílies. Ara fa costat als ucraïnesos i les ucraïneses refugiades en tota diversos llocs d'Europa, així com ajuda als nens i les nenes a accedir als serveis que necessiten, inclosa l'educació a través de plataformes digitals.

Des del 24 de febrer de 2022, el conjunt dels equips de Save the Children que estan a Ucraïna han arribat a 106.631 persones, inclosos 33.200 nenes i 28.487 nens (61.687 en total).

Pujar