elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana aposta per les renovables: podrien crear 5.000 nous llocs de treball

La Comunitat Valenciana aposta per les renovables: podrien crear 5.000 nous llocs de treball
  • Fins al 30% de l'energia renovable que es consumisca en la gigafactoría de cel·les de bateries serà generada de manera local a Sagunt

MÉS FOTOS
La Comunitat Valenciana aposta per les renovables: podrien crear 5.000 nous llocs de treball - (foto 2)
La Comunitat Valenciana aposta per les renovables: podrien crear 5.000 nous llocs de treball - (foto 3)

En el marc d'un any decisiu per a l'acceleració de la transició ecològica a través d'un nou model energètic, i només un dia després que la Generalitat Valenciana emetera una avaluació mediambiental favorable sobre un total de 61 projectes que permetran que més de la meitat de l'energia generada en la Comunitat Valenciana siga d'origen renovable, el sector cleantech valencià s'ha congregat aquest dijous en la segona edició del congrés ‘Energy Revolution’, organitzat per l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia AVAESEN), en el qual més de 40 ponents del sector s'han donat cita per a debatre sobre el present i futur de les energies renovables des de múltiples perspectives: jurídica, econòmica, logística o financera, entre altres.

La majoria de les veus autoritzades ha coincidit que, amb una implantació massiva de renovables, la Comunitat es troba davant una oportunitat històrica de liderar la transició energètica cap a les renovables a Espanya i a Europa. En l'obertura de la trobada, el president de AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha manifestat la importància del canvi energètic, “que es traduirà en més de 5.000 nous llocs de treball i una inversió superior als 7.000 milions d'euros. D'aquest canvi es poden aprofitar, principalment, les zones més despoblades de la Comunitat Valenciana, ja que s'ha d'aprofitar per a cosir i vertebrar el territori".

El representant del sector també ha destacat que la Comunitat “és líder en la creació de comunitats energètiques” i que la regió ha d'aprofitar la circumstància actual del sector per a ser un actor protagonista tant a nivell nacional com internacional.

Sara Aagesen, Secretària d'Estat d'Energia MITECO, ha assegurat que “el sistema energètic del futur cada vegada està més a prop, però hem d'accelerar. Europa té moltíssima dependència dels combustibles fòssils i això ens fa febles i menys competitius. La resposta clara és accelerar la transició energètica”, ha dit. Respecte al paper que juga l'autoconsum, Aagesen ha destacat que “s'ha multiplicat en 2022 un 100% respecte a l'any anterior. En principi ho dotem amb 900 milions d'euros, una quantitat històrica que se'ns ha quedat curta, per la qual cosa hem reforçat aquesta inversió amb 500 milions addicionals”.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha iniciat la seua intervenció assegurant que la generació actual pot començar a revertir la història per a assegurar un futur sostenible: “La nostra responsabilitat és major que mai davant l'emergència climàtica. Les energies renovables són una oportunitat única per l'ocupació que poden generar, per la sostenibilitat i perquè enfortiran l'estat de benestar”. El cap del Consell ha recordat que, després de la II Guerra Mundial “els països que més i millor s'han desenvolupat han sigut aquells que han sabut tindre una major autonomia energètica” i, en aquest sentit, “la Comunitat Valenciana té un futur brillant com ‘hub’ d'energies netes: més de la meitat de l'energia valenciana serà d'origen renovable, però volem aconseguir el màxim d'autonomia energètica”, ha subratllat Puig.

Presència de més de 40 experts del sector

Després de l'obertura institucional, més de 40 ponents relacionats amb el sector de les energies renovables a nivell regional, nacional i internacional han debatut sobre el present i futur de les energies netes. Marc Rechter, Board Member de MCPV i una de les veus autoritzades en cadena de valor de l'energia a nivell europeu, ha afirmat durant la ponència inaugural del congrés que “les decisions polítiques que es prenguen en els pròxims mesos seran fonamentals. Europa va amb retard respecte als Estats Units en la implantació de les energies renovables i, amb la guerra a Ucraïna, s'ha vist la forta dependència energètica que tenim en el continent”.

Durant la taula redona ‘Situació del desenvolupament de les energies renovables en la Comunitat Valenciana’ moderada per Marcos J. Lacruz, president de AVAESEN, tres representants de la Generalitat Valenciana van explicar, des del punt de vista del seu àmbit, els desafiaments als quals s'enfronten en implantar la transició energètica. Rafael Climent, conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha recordat que “tot el treball no s'ha realitzat ahir”, en referència a la recent mesura de la Generalitat.

“Som una sola administració, portem molt temps treballant d'una manera seriosa, rigorosa i coordinada, i això s'ha de posar en valor. Estem molt bé de salut en l'àmbit de les renovables”, ha assegurat Climent. Per part seua, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha explicat les diverses accions que ha impulsat la Generalitat Valenciana per a accelerar en la lluita contra el canvi climàtic: “L'Administració viu en una fita permanent, estem trepitjant sempre el pedal de l'accelerador per a protegir l'interés general, en aquest cas amb la implantació de renovables en la Comunitat”, ha dit. En aquesta línia, la Secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, ha coincidit que la transició energètica “és imperativa i urgent”, i ha afegit que aquest procés “ha de realitzar-se de manera justa amb el territori amb les persones. No és necessari fer sacrificis”, ha incidit.

Durant la resta de la jornada, el futur de les energies renovables en la Comunitat s'ha abordat des de múltiples perspectives. Respecte al laberint jurídic de les energies renovables en la Comunitat Valenciana, Carlos Mínguez, Partner d'ANDERSEN, ha posat èmfasi al fet que “cal eixir d'aquesta cruïlla. No ens podem inventar requeriments durant un procés administratiu”.

En una taula redona sobre revolució energètica i reindustrialització verda, en la qual ha intervingut Federico Díaz Betancourt, PowerCo ES, de Volkswagen AG, ha comentat que “fins al 30% de l'energia renovable que es consumisca en la gigafactoría de cel·les de bateries que s'ha projectat en Parc Sagunt II serà generada de manera local a Sagunt”.

Un dels moments més especials del congrés serà el lliurament de l'II Premi ‘Energy Revolution’, que en aquesta ocasió ha recaigut en Mario Picazo. El popular meteoròleg ha dirigirà unes paraules des de Califòrnia a les més de 300 persones que han assistit al cim del sector a l'auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències ‘Príncep Felip’ de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València.

A la vesprada arribarà un dels moments més esperats de la jornada, una ‘performance’ de tres divulgadors científics del sector de l'energia: Pedro Fresco, especialista en mercats energètics, Eloy Sanz, Investigador i Professor Enginyeria Energètica en la Universitat Rei Joan Carles, i Xavier Cugat, Project Manager de Fotovoltaica Utility Scale.

Pujar