elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís substitueix Carles Mulet després de dues legislatures al Senat i tria Enric Morera

Compromís substitueix Carles Mulet després de dues legislatures al Senat i tria Enric Morera
  • Mulet ha esclatat a les xarxes socials, qualificant l'anunci de “voladura” i lamentant que “no s'ha respectat l'acord”

Embolic a Compromís a compte de l'elecció dels senadors territorials. Aquests senadors són els que trien els parlaments autonòmics per representar les comunitats a la cambra Alta, juntament amb els que vam votar aquest diumenge passat a les urnes. A la Comunitat Valenciana li corresponen sis senadors que s'aprovaran aquest dijous al ple de les Corts però aquest dimarts era la data límit per registrar la proposta a la Comissió de l'Estatut dels Diputats.

Mentre que al llarg d'aquest dilluns es confirmaven els senadors que presentaria el PSPV-PSOE i el PP -que dels seus tres senadors n'ha cedit un a Vox que no tenia Senador- però Compromís apurava la decisió fins a l'últim moment. I és que hi havia una pugna interna entre dues potes de la coalició: Més que proposava Enric Morera i Iniciativa que proposava Carles Mulet.

Enric Morera va ser fundador de Compromís, ha estat portaveu a les Corts de la coalició i va ser president del parlament valencià la legislatura passada. Carles Mulet era senador territorial des del 2015, ja que ara ocuparà Morera, cosa que ha assegut molt malament a la pota d'Iniciativa: “És una voladura controlada que es volia fer des de feia temps”, esclatava el fins ara Senador a twitter.

“Mes-Compromís ha decidit unilateralment no respectar l'acord electoral de les autonòmiques on queda clar que el senador de Compromís tocava triar-lo a Iniciativa-Compromís. […] Temps tindrem de parlar i molt”, amenaça Mulet.

Des de la coalició s'ha enviat un comunicat als mitjans en què es defensa que aquesta decisió “ha estat aprovada en reunió de grup” i ratifica també Elsa Vilalta com a suplent.

Enric Morera Català, natural d'Oliva, és llicenciat en Dret per la Universitat de València. Ha exercit com a advocat i empresari, especialment al sector de la promoció de la pilota valenciana. Ha estat diputat a les Corts a la VII, VIII, IX i X legislatura i durant dues legislatures ha exercit com a President de les Corts Valencianes. A la seua vessant política destaca també el seu paper com a impulsor i fundador de Compromís”, segueix el comunicat.

Pugna interna entre forces

La veritat és que Iniciativa ha anat perdent força des que dimitís la seua fundadora, Mónica Oltra, que advocava per augmentar la representació de les minories com el seu partit o Els Verds davant del pes orgànic de Bloc, els nacionalistes que compten amb més diputats i militància. Precisament Morera, expresident de les Corts, es va quedar fora de les llistes al parlament valencià perquè Bloc va apostar per altres perfils.

Ximo Puig, senador territorial

Al PSPV-PSOE li corresponen dos senadors que ha registrat també aquest dimarts i que seran Ximo Puig -com ja els va avançar elperiodic.com- i Rocío Briones, ex directora general de Labora i responsable del candidat en la campanya de les eleccions autonòmiques: al costat d'una magnífica companya com Rocío Briones, alt càrrec de la Generalitat Valenciana i molt compromesa amb els valors socialistes”.

El PP cedeix un senador a Vox

Pel que fa al PP, que li corresponen tres noms en què els dos primers perfils són de la marca 'PP', mentre que per al tercer lloc el Partit Popular ha consensuat una persona amb els seus socis autonòmics de Vox, que no podien triar el seu propi senador territorial.

Així, el PP recupera un històric com Gerardo Camps, incorpora la diputada provincial alacantina Teresa Belmonte i suma el tercer perfil pactat amb els de Vox, el cirurgià Fernando Carbonell.

Pujar