elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Colomer: “La capacitat de complir les normes és el màrqueting turístic més potent hui dia”

Colomer: “La capacitat de complir les normes és el màrqueting turístic més potent hui dia”
  • Flexibilitzar les condicions per al sector turístic i potenciar el consum intern seran claus en la supervivència d'un sector al qual se li presenta l'estiu més complicat des que es tenen registres

La Comunitat Valenciana comença a caminar cap a una nova normalitat després d'una crisi sanitària que ha colpejat durament a la societat i a l'economia. A poc a poc els negocis han començat a reobrir però hi ha sectors als quals els costarà recuperar-se. Un dels més afectats és el turisme, les pèrdues del qual el mes de maig en la Comunitat Valenciana han sigut del 100%. No existeix anàlisi vàlida perquè no hi ha dades. Només la raó d'haver sigut devorat el sector per una pandèmia, recull l'informe ‘Impacte Covid-19 sobre el sector turístic de la Comunitat Valenciana’ elaborat per Turisme.

Amb l'anunci del president del Govern fa uns dies que Espanya s'obrirà al turisme estranger al juliol, les cerques de vols per a viatjar al territori han començat a augmentar, també les reserves d'hotels per a l'estiu així com el moviment, en comparació amb la situació desastrosa que es predeia fa un mes.

Però la recuperació serà lenta i no s'espera que el sector turístic valencià torne a estar com abans de la crisi fins al 2021. En el curt i mitjà termini els viatges interprovincials i nacionals seran clau i cap a ells es vol enfocar el missatge i el relat turístic valencià, explica el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, en aquesta entrevista amb elperiodic.com

L'entrevista ha sigut realitzada en la mateixa setmana en la qual la Comunitat Valenciana ha passat a la segona fase. Un nou escenari en el qual serà clau el suport al sector per a garantir la seua supervivència en un estiu que serà complicat.

Des d'aquesta setmana estem veient com les platges reobrin en la Comunitat Valenciana. Com està sent el passe a aquesta nova normalitat sent una cosa tan representativa del turisme regional?

La reobertura s'ha de fer amb responsabilitat, tenint en compte els protocols d'adaptació en cada platja i que l'ens gestor són els ajuntaments que han fet els seus plans de contingència. Estem a principis de juny, el turisme internacional no s'espera fins a juliol i la mobilitat interprovincial serà molt important des del prisma turístic. Tenim un temps d'adaptació en el qual farà falta disciplina individual i col·lectiva. I això val per a tot perquè les platges no són un espai desconnectat de la resta de l'espai urbà, dels passejos o de la resta de recursos turístics. La voluntat individual pot ser part del problema o de la resposta.

En aquests primers dies en fase 2 estem veient, excepte excepcions, a la gent respectant les distàncies a la platja o portant màscares en carrers i terrasses. Es transmet així un missatge que la societat ens l'estem prenent de debò i que pot calar en un possible futur turista?

Per descomptat és el millor màrqueting que puguem fer. La capacitat de complir les normes es converteix en el màrqueting més potent hui dia i la millor prescripció del nostre destí és la responsabilitat social. Crec que és la millor manera de reclamar l'interés i la confiança dels mercats. Uns mercats que ara mateix són famílies decidint on anar a passar les vacances.

Amb quins temps juga el Consell en termes turístics?

El president del Govern va anunciar la setmana passada que per a juliol ja hi hauria turisme internacional. Aquesta va ser una afirmació absolutament encoratjadora per al mercat i va donar un corrent d'optimisme molt positiva. A partir d'ací el que hem de pensar és que tenim diversos escenaris en funció de la desescalada. Quan es desbloquegen els moviments interprovincials serà un moment fonamental perquè el 51% del nostre mercat nacional som els propis valencians, això és una dada molt interessant i positiu a aquests moments. El mercat nacional també serà molt important i la Comunitat està molt ben posicionada.

I del turisme internacional?

No podem oblidar que en 2019 rebem 9,5 milions de turistes internacionals fins al punt que en algunes zones representen el 40% del volum del turisme. Aquests dies a Europa s'estan implementant acords de reciprocitat, abordant l'obertura de les línies aèries i parlant de desbloquejar aspectes per a fer possible el flux de turistes. Hi ha mercats internacionals que vindran més tard pel panorama asimètric que representa el virus ja que té un ritme diferent en cada zona de món i això també condicionarà la seua volta. Amb tot això, seran importants els corredors verds, aqueixos països que epidemiològicament siguen similars a nosaltres seran els primers amb els quals establir una relació de reciprocitat. Al final el més important és la seguretat i la salut. Si hi ha compatibilitat amb això, és una hipòtesi de treball molt interessant per a reactivar el moviment.

Hi ha molts negocis que donen la temporada per perduda, principalment els dependents del turisme internacional que encara tardarà a tornar o el sector dels quiosquets, per exemple, que estan veient si munten o no. Quina opinió li mereix això?

Nosaltres estem reivindicant la flexibilització dels ERTEs fins que siga necessari. La realitat s'ha d'adaptar a aquest sector perquè no s'alçarà d'un dia per a un altre amb un decret Un negoci costa una vida alçar-lo i destruir-lo costa un virus… per això l'Estat ha de ser molt flexible i tindre molta empatia amb el sector. Dit això, serà un estiu complicat i difícil, no cal enganyar a ningú. Per això, si un model de negoci pot salvar els mobles, cal ser molt flexibles, amb els costos d'ocupació per als quiosquets o ampliant els espais disponibles… Aquest estiu tothom perdrà, per això es tracta de sobreviure i que quan arribem a la normalitat i a competir conforme som -que probablement serà en el 2021- que tot el sector haja sobreviscut.

Un altre sector que també està patint és el dels festivals. L'alcaldessa de Burriana -ciutat en la qual se celebra l'Arenal Sound que encara no s'ha suspés oficialment- va dir que era una utopia que es poguera realitzar Creu vosté també que és una utopia que aquest estiu anem a veure algun festival en la Comunitat Valenciana?

Jo crec que serà molt complicat, però això dependrà del guió que marque l'autoritat sanitària, com tot. Els festivals necessiten certesa, no poden prendre decisions de hui per a demà perquè hi ha molts compromisos adquirits i moltes entrades venudes. Seria molt important que, com més prompte millor siga possible, l'autoritat competent aportara certesa sobre aquest tema.

Es refereix al Ministeri de Sanitat?

Sí. Tampoc tindria molt sentit que fóra una altra autoritat, crec que ha de ser l'autoritat central qui es pronuncie per a no crear greuges comparatius entre territoris. Nosaltres fem festivals en la Comunitat Valenciana però també hi ha en altres punts d'Espanya. L'harmonització d'aquesta decisió és molt important.

Quin impacte ha tingut la pandèmia en el sector turístic valencià?

La contracció de la demanda ha sigut enorme. Febrer va ser un dels millors mesos de la història estadísticament, per no dir el que més, i després va canviar el guió. És una crisi molt complicada per al turisme perquè s'ajunten dues contraccions brutals: la de l'oferta i la demanda, totes dues prohibides perquè confinar a un país és prohibir-li viatjar, tancar l'espai aeri, els hotels, l'oci, els restaurants, teatres. El 2019 va ser de referència i prevéiem replicar les xifres enguany.

Des de Turisme porten anys treballant per desestacionalitzar l'oferta. Molta gent decidirà postergar les vacances per a un altre moment més enllà de l'estiu Pot ser ara el moment de recollir aqueixos fruits?

La desestacionalització pot ser clau però per molts motius: la vertebració de territori, per l'estabilització de plantilles, generar oportunitats… La indústria turística no l'entenem d'una manera estacionada sinó obrint l'angular. No podem jugar-ho tot al clima ni als calendaris, estem en les antípodes d'això. Cal articular productes experiencials, gastronòmics, culturals, de turisme actiu… Tots els programes que tenim estan destinats a desestacionatlizar i crec que ara això serà important.

Com hauríem de plantejar-nos les vacances aquest estiu els valencians? Hem de plantejar-nos el quedar-nos a casa i descobrir el que tenim en la Comunitat?

Per qüestions òbvies de proximitat i seguretat, sí. Tots tenim, d'una banda, la preocupació i, per un altre, les ganes d'eixir de casa. Tres mesos confinats ens ha creat una ansietat i un estrés psicològic que només té una teràpia, que és viatjar. Les famílies que fa temps que no trien aquesta opció se sorprendran positivament perquè les nostres destinacions turístiques han millorat, hi ha més oferta, articulada i amb moltes propostes de turisme actiu, restauració. Una eclosió de noves propostes i idees que ens ajudaran a redescobrir el territori i adonar-nos que, menys neu i mal humor, tenim de tot.

Pujar