15 de gener de 2021 15/1/21

L’Ajuntament de Cocentaina signa un conveni amb les monges Clarisses i pagarà el trasllat del Paolo di Matteis per a la seua restauració a l’IVCR+i

L’Ajuntament de Cocentaina signa un conveni amb les monges Clarisses i pagarà el trasllat del Paolo di Matteis per a la seua restauració a l’IVCR+i - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L’Ajuntament de Cocentaina signa un conveni amb les monges Clarisses i pagarà el trasllat del Paolo di Matteis per a la seua restauració a l’IVCR+i - (foto 2)

  L’ajuntament ha subscrit un conveni amb les monges Clarisses per al trasllat i l’assegurança del llenç «Santa Clara ante los sarracenos» de Paolo di Matteis. Fa menys d’un any es traslladaven les tècniques i la subdirectora general de Cultura i Patrimoni de l’IVCR+i, Gemma Contreras, al monestir de la Mare de Déu del Miracle per conéixer el conjunt pictòric barroc del segle XVII i acordar amb l’alcaldessa contestana, Mireia Estepa, i amb les monges Clarisses la restauració d’una de les peces més grans que conté el monestir.

  L’alcaldessa de Cocentaina explica que al conveni signat aquest dimarts 11 de febrer l’ajuntament adquirix el compromís de sufragar les despeses del trasllat del llenç a l’Institut Valencià de Restauració per a la seua restauració i devolució al lloc d’origen, col·laboració que ve motivada per la celebració del V centenari del miracle de la patrona del municipi per al qual s’han programat diversos actes que inclouen la restauració del quadre del pintor napolità, encarregat pel comte de Cocentaina, D. Francisco de Benavides y Corella, a finals del s.XVII.

  El conveni tindrà una durada de tres anys, període que abasta des del desmuntatge i trasllat de la peça fins a la seua devolució, tenint en compte que la intervenció del quadre tindrà una duració aproximada de 2 anys i mig. L’ajuntament es farà càrrec del cost de l’assegurança i el trasllat, aproximadament 4.500€ i les monges Clarisses es comprometen, per la seua banda, a no traslladar el quadre del seu lloc d’origen i a mantenir l’església oberta per a la seua contemplació.

  Mireia Estepa comenta que «estem molts satisfets, en primer lloc, per haver aconseguit que l’IVCR+i es faça càrrec de la restauració del llenç d’una de les joies del barroc que està a Cocentaina i, també, perquè açò és una inversió en la conservació del ric patrimoni sacre del nostre poble. Han sigut moltes les gestions que s’han fet i molt l’esforç dedicat però ja estem més prop de l’objectiu i aviat el Paolo di Matteis serà traslladat a València».

  El quadre supera els 3m d’ample i serà el sisé que es restaura, d’un total de 10 que hi ha. En 2019 Gemma Contreras assegurava que "serà molt més que restaurar un quadre", ja que suposa també una important tasca d'investigació i documentació de l'art barroc, els resultats de la qual  es presentaran al I Congrés Internacional del Barroc que preparen la Universitat d'Alacant, la Universitat de Valencià amb l'IVCR+I, i que tindrà lloc a Cocentaina.

  Pujar