Castellano

7 claus que converteixen als parcs tecnològics en motor de la recuperació econòmica a Espanya

7 claus que converteixen als parcs tecnològics en motor de la recuperació econòmica a Espanya

    En un moment tan canviant com el que estem vivint a causa del coronavirus, les empreses afronten amb incertesa el futur dels seus negocis. Els espais que ocupen, el pagament de lloguers, el finançament, la innovació i la digitalització són alguns dels reptes als quals s'enfronten a curt i mitjà termini, i als quals han de donar resposta per a tractar de donar continuïtat a l'activitat del seu negoci, garantint al seu torn la seua estabilitat, però també la seguretat de les persones.

    El segon baròmetre d'opinió “La pime parla”, realitzat per la Confederació Espanyola de la Petita i mitjana empresa (Cepyme), presenta un panorama bastant pessimista per al futur a curt termini del teixit productiu nacional. Segons l'estudi, el 96% dels consultats reconeix que la crisi del Covid-19 li està afectant greument, principalment en ingressos, ocupació i falta de liquiditat. Per a mantindre la seua activitat, moltes organitzacions hauran de replantejar-se la seua continuïtat, apostant per noves plataformes de negoci, amb espais flexibles i innovadors que alberguen el desenvolupament de les noves tecnologies i que oferisquen solucions per a tot tipus d'empreses.

    En aquest sentit, els Parcs Tecnològics i Centres d'Innovació s'han posicionat com una aposta segura com a autèntics vivers d'innovació on naixen projectes de base científica i tecnològica en àrees tan diverses com la digital, biotecnològica, farmacològica, industrial, però també cultural i social. Segons la *APTE, Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya, durant 2019 el nombre d'empreses i institucions instal·lades en aquests espais era de 8.130 i van donar ocupació a més de 178.000 treballadors, un 1,6% més que l'any anterior, sent més de 37.000 les persones que van fer tasques d'I+D+i.

    Davant aquest escenari, Gijón Impulsa, gestor del Parc Científic Tecnològic d'aquesta ciutat, ha analitzat les principals claus que posicionen als Parcs Tecnològics com a espais estratègics per a impulsar la recuperació econòmica a Espanya, buscant conéixer la seua situació real a nivell nacional i així poder reforçar les seues polítiques de promoció. Un exemple d'això és la Milla del Coneixement Margarita Salas, tot un referent com a motor de creixement econòmic i ecosistema d'innovació per a multitud d'empreses i entitats públiques i privades.

    Aquestes són les 7 claus que es destaquen:

    1. Impulsors de l'ocupació: els Parcs Tecnològics són generadors d'ocupació de qualitat, una de les principals preocupacions de la societat en aquesta època post-coronavirus. Han d'afavorir el creixement inclusiu, sostenible i basat en la cohesió social, a l'hora de crear nous llocs de treball.
    2. Promouen el desenvolupament local i regional combatent l'Espanya Buidada: contribueix de manera directa a preservar la diversitat i, de manera paral·lela, la generació d'ocupació en altres àmbits. Aquest impuls d'àrees geogràfiques concretes permet a més anar més enllà del caràcter purament local mitjançant la creació de xarxes europees per a la transferència del coneixement i la mobilitat d'empreses i persones, així com l'intercanvi de les millors pràctiques.
    3. Espais flexibles i adaptats al model de cada negoci: des d'espais disponibles per a *startups i empreses de recent creació, a equipament de primer nivell, coworking, complementats amb serveis de transferència de coneixement, assessoria legal, o la participació en esdeveniments sectorials sota el paraigua del parc, entre altres. Economia basada en el coneixement: que permeta un creixement intel·ligent i integrador, promovent un ús més eficaç i sostenible dels recursos, sent més verds i competitius, i que integre una economia amb alt nivell d'ocupació, però amb cohesió social i territorial.
    4. Ofereixen un entorn favorable per a la innovació, el creixement i el desenvolupament: Un entorn amb tots els mitjans adequats per a la seua consolidació a partir de la investigació i la creativitat. A més, són molts els efectes indirectes que arriben a generar, d'una banda, milloren la promoció, acceptació i desenvolupament de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i per un altre, reforcen la competitivitat econòmica de les ciutats i regions on se situen, fins i tot més enllà del seu caràcter local.
    5. Facilitats per al finançament: es tracta d'una de les principals barreres per al creixement de les empreses, per això, és necessari que oferisquen instruments financers innovadors (finançament de capital llavor, fons capital de risc, microcrèdits, micromecenatge, etc.) per a assegurar el treball creatiu i innovador de les empreses.
    6. Solucions transversals: els Parcs Tecnològics permeten la cooperació i l'intercanvi d'idees, tecnologies i productes entre els diferents agents que en ells operen: empreses, universitats i centres d'investigació. Una dels principals avantatges de les organitzacions instal·lades en aquests espais és precisament la col·laboració i el desenvolupament de projectes en equip.
    7. Captadors de talent: gràcies a l'intercanvi de les investigacions i tecnologies desenvolupades, els parcs es converteixen en un referent per a l'atracció de talent en innovació i creativitat. A més, traspassen davanteres, fomentant la internacionalització atraient a companyies tant d'Europa com de la resta del món.

    Tot això conflueix de manera efectiva i real en llocs com la Milla del Coneixement, generant el caldo de cultiu que requereix un ecosistema d'innovació reeixit, entre els objectius principals de la qual estan la col·laboració entre els agents clau que ho conformen i l'intercanvi de coneixement, fomentant, d'aquesta manera, el desenvolupament econòmic local, la qual cosa repercuteix directament en la qualitat de vida de la qual es gaudeix a Gijón.

    Pujar