elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Clam al Mediterrani per a exigir a Costas la protecció del litoral valencià

Clam al Mediterrani per a exigir a Costas la protecció del litoral valencià
  • Des de Torre la Sal fins a Guardamar del Segura, les platges valencianes ixen al carrer en una protesta unànime

MÉS FOTOS
Clam al Mediterrani per a exigir a Costas la protecció del litoral valencià - (foto 2)
Clam al Mediterrani per a exigir a Costas la protecció del litoral valencià - (foto 3)

Protesta històrica en la Comunitat Valenciana. Unes 24 platges del litoral valencià, més altres de Múrcia i Almeria, van protestar ahir per a exigir a la Direcció General de Costas, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, la protecció del litoral.

A la protesta s'han sumat les poblacions i platges de Torre la Sal, Cabanes, Oropesa, Almassora, Nules, Moncofa, Almardá, Corint, Sagunt, El Saler, El Perelló, Mareny de Barraquetes, Cullera, Tavernes de la Valldigna, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar, Piles, Oliva, Dénia, Arenals del Sol, El Pinet d'Elx i Guardamar del Segura.

I és que la regressió, el canvi climàtic i les construccions dels ports han afectat els municipis pròxims, que estan veient com cada any tenen menys zona de platja, l'aigua s'acosta als habitatges i Costas segueix sense prioritzar la defensa del litoral, excepte algunes excepcions com les d'Almenara on sí ha construït els espigons.

Des de Torre la Sal, a Cabanes, fins a Guardamar del Segura, el litoral de la Comunitat Valenciana van eixir ahir al carrer per a exigir la regeneració de les platges.

El moviment Som Mediterrania sorgeix impulsat per les associacions ciutadanes que donen vida a el litoral de la Comunitat Valenciana, però també Múrcia i Almeria, per a promoure un canvi en la planificació sobre la protecció de les platges.

Així, 35 associacions del litoral mediterrani s'han unit en la vesprada d'ahir, entre elles la plataforma Morro de Gos d'Oropesa, que ha planificat diverses protestes durant tot l'estiu.

Ahir més de mil persones, sense incidents, amb respecte i secundats per l'ajuntament, a la protesta es va sumar l'alcaldessa Araceli de Moya, la vicealcaldessa i diputada provincial María Jiménez, el regidor de platges Jordi Llopis, la regidora de turisme Silvia Arnau i Rafael Albert regidor del PP, a més de les senadores Ana Edo i Salomé Pradas.

El PPCS s'uneix a les protestes

La presidenta provincial del Partit Popular de Castelló, Marta Barrachina, tendeix la mà a un pacte d'Estat per a la protecció de la costa i la inversió en polítiques constructives. La líder del PP a la província de Castelló ha participat aquest dissabte en una de les sis mobilitzacions convocades en defensa del futur del litoral castellonenc, en concret en la realitzada a Moncofa.

La reivindicació ha sigut conjunta en tot el litoral mediterrani amb més d'una trentena de manifestacions en diferents municipis de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria. En el cas de la província de Castelló, les reivindicacions s'han realitzat a Moncofa, Xilxes, Nules, Almassora, Oropesa i Torre la Sal i en totes hi ha hagut presència de càrrecs i representants del Partit Popular de la província de Castelló.


“Moncofa, Xilxes, Nules, Almassora, Oropesa i Torre la Sal mereixen respostes enfront de la situació límit en la qual es troba la costa de la província de Castelló”, afirma la presidenta provincial del PP de Castelló. Les propostes del Partit Popular per a garantir el futur del litoral de la província de Castelló giren al voltant de dos grans eixos. El primer, que s'actue per a frenar la regressió que arrasa la costa i, el segon, que s'aplique un canvi legislatiu de la llei de costes.

“És necessari un front comú que garantisca futur a la costa enfront de la invasió d'aigua marina que, com lamentablement ha ocorregut a la nostra província, ha destrossat habitatges tradicionals de primera línia de costa, porxos i terrasses que formen part del patrimoni viu d'aquestes localitats”, explica Marta Barrachina.

Pujar