elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els científics adverteixen: “Els interiors són camps de mines per als contagis”

Els científics adverteixen: “Els interiors són camps de mines per als contagis”
  • Des del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) insisteixen a seguir les recomanacions: ventilació, distància social i ús de la màscara

El repunt dels contagis per coronavirus que s'estan registrant en les últimes setmanes està provocant que cada vegada més experts recordin la necessitat de reprendre les recomanacions de seguretat adoptades des del començament de la pandèmia.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, apel·lava el dimarts 5 de juliol al sentit comú dels ciutadans i reiterava la utilitat d'aquestes recomanacions, especialment en interiors. Algunes comunitats autònomes, com Catalunya, ja estan aconsellant a la població portar màscares en espais tancats. I la Comunitat de Madrid amplia aquesta indicació als qui assisteixin a esdeveniments multitudinaris.

José Mª Lagarón, investigador del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) i especialista en materials de filtració opina que “encara que sabem que els contagis no s'estan traduint en tants ingressos en UCI com en ones anteriors gràcies a la vacunació, romandre en espais tancats sense màscara continua sent una situació de risc que podem evitar seguint les recomanacions que ja coneixem: ventilació, distància social i ús de màscares”.

Segons un estudi de l'institut alemany Max Planck publicat en el portal científic PNAS, el risc d'infecció per coronavirus en portar una màscara FFP2 ajustada al nas i amb la subjecció simple més estesa a les orelles és gairebé zero, fins i tot després d'estar en contacte durant 20 minutos amb una persona infectada. “Això demostra l'important que és triar una bona màscara i col·locar-la-hi bé, especialment per a aquelles persones més vulnerables com a majors de 60 anys, persones immunodeprimides, embarassades, etc.”, afirma Lagarón.

A més, existeixen màscares com les desenvolupades pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) juntament amb l'empresa valenciana Proveil que inclouen un agent viricida en el seu filtre que desactiva el coronavirus en un 97% en dues hores. “Al començament de la pandèmia anticipem que la inclusió d'un viricida en les màscares suposaria una prevenció addicional que resultaria molt útil per a ajudar a frenar el virus”, afegeix Lagarón. “I en aquests mesos en què les reunions socials, les festivitats i els esdeveniments es multipliquen, tant l'ús de la màscara com el viricida, resulten necessaris”.

Pujar