18 de gener de 2021 18/1/21

Catarroja impulsarà noves mesures per a la campanya 2020 de recollida de la palla d’arròs

Catarroja impulsarà noves mesures per a la campanya 2020 de recollida de la palla d’arròs - (foto 1)

  El programa pilot impulsat per la regidoria d'Agricultura i Medi Ambient de Catarroja per a evitar la crema de la palla d'arròs ha sigut un èxit. Així ho han reflectit els informes presentats per experts i les valoracions dels agricultors i propietaris dels tancats en el passat Consell Agrari municipal.

  Convé recordar que enguany, es va optar per no cremar la palla d'arròs sobrant després de la recollida del cereal en els terrenys de Catarroja i implementar un programa pilot de recollida d'aquesta que implicava, d’una banda la recollida i empaquetat en les partides i el rodatge dels motors en els tancats. Una solució que, després d'unes setmanes d'anàlisis per part d'experts de la UPV i de conservació parc natural de l’Albufera, s'ha demostrat com un èxit.

  En l'apartat econòmic i numèric, el procés de rodatge de motors, que ha durat dos mesos, fins al 17 de desembre, ha sigut sufragat íntegrament per l'Ajuntament de Catarroja, tant el cost de l'operari que gestionava el funcionament com de l'energia consumida pels motors. Un cost que ha ascendit als 2.000 euros.

  D'altra banda, els experts han valorat positivament que la palla de l'arròs no s'hi haja podrit i que per tant no s'hagen produït anòxies (falta d'oxigen en l'aigua). El rodatge dels motors ha permés que la qualitat de l'aigua fora òptima, com així han indicat els valors d'oxigen que s'extrauen dels informes tècnics.

  Aquesta situació s'ha fet extensiva als productors i motoristes que han rebut amb satisfacció els resultats, per la qual cosa conviden a continuar amb el programa pilot posat en marxa aquest 2019.

  “L'experiència ha sigut més que positiva, hem demostrat que no és necessari cremar la palla de l'arròs i que cuidar el nostre entorn amb les mesures que hem posat en marxa, no sols és beneficiós per al medi ambient, sinó que també ho és per als propietaris dels terrenys”, ha explicat Elisa Gimeno, regidora d'Agricultura i Medi Ambient. D'altra banda, Gimeno ha recordat que les dades obtingudes des del Banc de Palla, responsable de la gestió de la palla d'arròs empaquetada “ens fan reflexionar sobre les altres vides que pot tindre aquest producte i com hem de contribuir al fet que puga continuar generant benestar gràcies a les seues múltiples aplicacions”

  Cal recordar que el Banc de Palla és una iniciativa d'Acció Ecologista-Agró i L'Aixada. A més a més que entre els diferents usos de la palla recolectada es troba la bioconstruccio, encoixinat, ramaderia i protecció post incendi principalment. Per últim, en aquest periode, cal destacar que s’ha recollit palla quasi 100 usuaries.

  Uns motors més eficients

  En el mateix Consell Agrari, a més d’obtindre les propostes dels propietaris per a implementar millores en el procés de recollida, es va presentar la segona part del programa pilot per a la recollida de la palla de l'arròs. En aquest cas, representants de la càtedra de transició energética urbana de la UPV, van anticipar la realització de l'estudi sobre els motors per a mirar opcions per a, si és necessari, canviar-los per uns altres més eficients i, per un altre, implementar mesures d'energies netes per a la seua posada en marxa en el futur.

  Pujar