elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Vehicles camuflats i una brigada-antipintadas: Castelló eleva la seua lluita contra els 'grafitis'

Vehicles camuflats i una brigada-antipintadas: Castelló eleva la seua lluita contra els 'grafitis'
  • El pròxim 6 de febrer la Policia Local organitza una jornada formativa per a identificar els seus diferents tipus i denunciar als seus autors

  • Al mateix temps s'apel·la a la col·laboració ciutadana per a identificar als qui estan darrere d'aquests actes vandàlics, que poden implicar multes de fins a 3.000 euros

  • L'alcaldessa de Castelló recorda que: “l'Ajuntament compta en aquests moments amb un operatiu policial en marxa, amb vehicles i agents camuflats per a localitzar als autors de les pintades"

L'Escola de Seguretat Pública de l'Ajuntament de Castelló ha organitzat per a dimarts que ve 6 de febrer una jornada de formació sobre pintades i intervenció policial.

L'objectiu d'aquesta jornada és el de transmetre els coneixements bàsics i necessaris en matèria de pintades. També el de com actuar des de la prevenció i la denúncia de les persones infractores, que poden ser sancionades, sempre que els fets no siguen constitutius de delicte, amb multes de fins a 3.000 euros, segons recull l'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana.

L'alcaldessa, Begoña Carrasco ha recordat que “el consistori treballa de manera coordinada i transversal entre les diferents àrees de govern per a identificar als qui embruten amb pintades el mobiliari públic, façanes o monuments. Al mateix temps, el Pla de xoc de neteja, posat en marxa des de l'inici de la legislatura compta amb una brigada específica per a netejar les pintades que danyen la imatge de la ciutat”.

Carrasco, ha comentat que “el compromís de l'Ajuntament de Castelló per a mantindre la nostra ciutat sempre en les millors condicions és total. I per a això és fonamental la labor de la nostra Policia Local, en sintonia amb l'àrea de Serveis Públics, que té les competències de neteja, i amb la participació ciutadana. Per a això existeixen canals directes com el telèfon 092 de la Policia Local i l'aplicació del Servei de Manteniment de la Ciutat (SMC). I també poden acudir fins a les diferents Tinences d'Alcaldia de la nostra ciutat per a informar de qualsevol nova pintada o conducta incívica que detecten”.

Carrasco ha apel·lat “a reforçar eixa col·laboració ciutadana, amb l'ajuda dels agents de la Policia Local de Castelló per a aconseguir una ciutat més neta, de la que tots puguem sentir-nos orgullosos. Per això, aquell que veja comportaments incívics que danyen el patrimoni municipal que no dubten a telefonar a la Policia Local per a ajudar a identificar als infractors i que se'ls multe com correspon. S'estàs destinant molts esforços a mantindre neta la ciutat i perseguirem aquells comportaments que embruten l'espai públic que és de tots”.

“L'Ajuntament està totalment conscienciat sobre el perjudici que suposen les pintades que enlletgeixen Castelló i que han sigut una constant durant els últims anys, mostrant una imatge de deixadesa i degradació als nostres carrers. Estem tractant de revertir aquesta situació i per això redoblarem esforços per a identificar als qui no respecten les normes de convivència”, ha afirmat.
Carrasco ha comentat que “la determinació per a solucionar aquest problema és total. En aquests moments fins i tot hi ha un operatiu de la Policia Local amb vehicles camuflats i agents uniformats per a localitzar als autors d'aquestes pintades, molts d'ells reincidents”.

En aquest sentit, la primera edil ha “recordat que l'actual equip de govern ha posat en marxa una brigada específica ‘anti-pintades”, que està treballant per tota la ciutat. Perquè volem una ciutat que sempre tinga el seu millor cara. Volem presumir del nostre patrimoni, dels nostres edificis, dels nostres barris.

Jornada de la ESPAC

Pel que respecta a la jornada que s'impartirà en la ESPAC, tindrà una duració de 8 hores i estarà a càrrec de David Pérez, especialista formador en matèria de pintades.

Begoña Carrasco també ha destacat que “aquesta jornada que s'organitza des de la nostra Policia Local, ha despertat un gran interés en altres comissaries d'Espanya. Així, tindrem agents de la Policia Municipal de Madrid, Policia Local de València i d'altres localitats de la província de Castelló. En total participaran prop de 40 persones”.

Entre els continguts de la mateixa s'inclouen la definició i tipologia de les pintades; el marc jurídic a aplicar sobre aquest tema; la presència en xarxes socials i com identificar a autors de pintades dins de les mateixes o l'elaboració d'informes i atestats referent a l'actuació policial contra aquests fets, sancions administratives i penals, etc.

A causa de l'actualitat de la temàtica, des de la ESPAC de la Policia Local de Castelló, s'està estudiant ja la realització d'un curs monogràfic sobre pintades urbanes en pròximes dates.

Pujar