elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La sorprenent resposta de ChatGPT sobre l'origen de les festes de la Magdalena de Castelló

La sorprenent resposta de ChatGPT sobre l'origen de les festes de la Magdalena de Castelló

  La Intel·ligència Artificial ha arribat al nostre dia a dia i encara que oferix molts avantatges i solucions, no és infal·lible.

  I ho demostra la resposta que ha donat la famosa aplicació de bot 'ChatGPT', que tants usuaris en Internet usen habitualment.

  Una bona prova d'això és si li preguntem per l'origen de les Festes de la Magdalena de Castelló.

  I és que a qui ha preguntat per la història de les festes de la Magdalena en esta aplicació, la resposta els ha deixat atònits, ja que la 'intel·ligència' artificial confon fets, mescla uns altres i inventa algunes qüestions, que qualsevol castellonero 'de soca' descobrirà ràpidament.

  L'origen de les festes de la Magdalena de Castelló segons ChatGPT

  "La Magdalena de Castelló és una festivitat molt arrelada a la ciutat espanyola de Castelló de la Plana. Esta celebració té les seues arrels en una antiga tradició que es remunta al segle XIII.

  Una de les històries més populars sobre la Magdalena de Castelló conta que durant l'època medieval, la ciutat va ser assolada per una terrible plaga que delmava a la població. Els habitants, desesperats per trobar una solució, van recórrer a la fe a la recerca d'ajuda. Van decidir invocar a Santa María Magdalena, una figura venerada pel seu poder guaridor.

  Es diu que després d'intenses oracions i processons, la situació va començar a millorar de manera notable. La plaga va començar a cedir i la ciutat va començar a recobrar la normalitat. En agraïment a la intercessió de Santa María Magdalena, els castellonencs van decidir celebrar una festa en el seu honor cada any, convertint-la així en una tradició que perdura fins als nostres dies.

  Des de llavors, la Magdalena de Castelló se celebra anualment durant l'última setmana de març. Durant estos dies, la ciutat s'ompli d'activitats culturals, religioses i festives. Es duen a terme desfilades de carrosses, concerts, espectacles de focs artificials, esdeveniments taurins i altres activitats que atrauen a visitants de tot arreu.

  La Magdalena de Castelló no sols és una celebració religiosa, sinó també un símbol d'identitat i orgull per als habitants de la ciutat, que continuen honrant la memòria de Santa María Magdalena i recordant la importància de la fe i la solidaritat en temps difícils".

  Esta és la resposta que oferix l'aplicació d'Intel·ligència Artificial i que segurament, més d'un castellonenc es posarà les mans al cap.

  I és que, entre altres qüestions, les festes rememoren la fundació de la ciutat amb la baixada dels habitants del castell de la Magdalena fins a l'actual ubicació en la plana després de concedir Jaume I el privilegi de trasllat en 1251.

  Així, la festa rememora estos fets, entremesclant la llegenda i la història, però res tenen a veure amb un agraïment a Santa María Magdalena després d'una tenebrosa epidèmia.

  Quina és la patrona de Castelló?

  Després d'esta inesperada resposta, decidim continuar preguntant-li a ChatGPT sobre la supuestra tradició de veneració dels castellonencs a Santa María Magdalena: És llavors la Magdalena la patrona de Castelló?

  "Les meues disculpes per la confusió anterior. La Magdalena no és la patrona de Castelló de la Plana. La patrona d'esta ciutat espanyola és la Verge de Lledó.

  La Verge de Lledó és una figura venerada a Castelló i la seua festivitat se celebra el 8 de setembre. La devoció a esta verge es remunta a l'Edat mitjana, i se li atribuïxen diversos miracles i protecció a la ciutat en moments difícils.

  La Magdalena, en canvi, és una celebració popular a Castelló que commemora la fundació de la ciutat. Se celebra durant l'última setmana de març i té les seues arrels en una festa d'origen medieval que s'ha mantingut al llarg dels segles, encara que no està directament relacionada amb la patrona de la ciutat".

  Malgrat la rectificació, veiem com comet un altre error, i és que la festivitat de la Verge del Lledó no se celebra el 8 de setembre a Castelló, sinó el mes de maig.

  El que se celebra el 8 de setembre a Castelló és la commemoració del 772 aniversari del Privilegi del Trasllat, que va donar lloc a la fundació de la ciutat. A més, també són patrons de la capital Sant Vicent Ferrer, Sant Cristòfor i Sant Blas.

  Així doncs, jutgen vostés mateixos si la tecnologia és o no fiable.

  Pujar