17 de gener de 2021 17/1/21

El Senat demana que l'Estat assumisca el cost de les dessaladores de Castelló i Sagunt com reclama Compromís

El Senat demana que l'Estat assumisca el cost de les dessaladores de Castelló i Sagunt com reclama Compromís - (foto 1)
  • Carles Mulet: “El PP ha donat un gir de 180 graus en aquesta qüestió, mentre queinexplicablement, el discurs de hui del PSOE no és el que sosté aquest partit ni a les comarques de Castelló ni a Sagunt”

El senador de Coalició Compromís i portaveu de l'Esquerra Confederal, Carles Mulet, ha celebrat que la Comissió de Transició Ecològica haja aprovat la moció de Compromís, que reclama que l'Estat siga qui assumisca els cànons de la construcció de les dessaladores de la Plana i Sagunt.

La moció reclama instar al Govern a assumir el cost del cànon de construcció a satisfer pels ajuntaments afectats i a eximir als ajuntaments de l'obligació existent per la signatura de convenis i tarifes transitòries que les fan inviables, per la qual cosa reclama derogar els convenis subscrits amb els ajuntaments de Cabanes , Moncofa, Sagunt, Orpesa, Xilxes i Benicàssim i contemplar possibles usos alternatius d'aquestes dessaladores i els recursos que generen d'acord amb les administracions implicades.

“Ens ha xocat escoltar ací un discurs del portaveu socialista que no és el que aquest partit sosté en les zones afectades per aquestes infraestructures impulsades per PP i PSOE i que no van ser construïdes ni per als llauradors ni per als pobles, sinó per a l'especulació urbanística. Els actuals convenis allarguen l'agonia dels ajuntaments sabent que temen l’espasa de Dámocles  que els condemna en algun moment a fer-se càrrec d'aquests pagaments. Ens felicitem que l'actual majoria haja pogut corregir el vot contrari del PP a aquesta mateixa moció que ja presentarem en 2017 i ara toca que el Govern es faça càrrec d'aquestes infraestructures i que puguen utilitzar-se per a regenerar els deteriorats recursos hídrics d'aquestes comarques”.

El senador valencianista ha recordat com mentre el PP clamava en tota Espanya contra les dessaladores per ser portadores de tots els mals, en aquests ajuntaments les exigien al ministeri. “Ens quedarem sols advertint que tot anava a ser un fracàs, els PAIs i les dessaladores mentre el PP rebutjava el que hui demanem en aquesta moció que han secundat i que, a diferència del que ha passat hui, va ser rebutjada per 15 vots del PP i 10 abstencions. Tenen gran part de la responsabilitat del que va succeir i han de demanar disculpes pel desastre en el qual ens van ficar”, ha indicat Mulet.

La moció de Compromís ha comptat amb els vots a favor dels integrants de la Comissió i amb les abstencions de PSOE i Grup Basc. “Esperem la moció siga el final d'un debat que ha tingut amenaçats a xicotets ajuntaments durant tant de temps”, ha conclòs Mulet.

Pujar