elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El port de Castelló es convertirà en un hub d'energia eòlica flotant

El port de Castelló es convertirà en un hub d'energia eòlica flotant
  MÉS FOTOS
  El port de Castelló es convertirà en un hub d'energia eòlica flotant - (foto 2)
  El port de Castelló es convertirà en un hub d'energia eòlica flotant - (foto 3)

  PortCastelló aposta per convertir-se en hub d'energia eòlica marina flotant el que permetrà diversificar els seus trànsits i donar major sostenibilitat al port. Compte per a això amb l'experiència en la importació i exportació de material eòlic terrestre i marí (offshore) desenvolupada durant els últims anys i amb la possibilitat d'habilitar espai per a albergar eixe material.

  En esta línia, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rubén Ibáñez, ha destacat que “el port de Castelló és el port de l'arc mediterrani amb major superfície disponible per a la instal·lació de noves empreses”.

  Rubén Ibáñez ha assenyalat a més que l'aposta pel sector eòlic marí “aportarà tràfic d'importació i d'exportació”, atés que cal importar les peces necessàries per al seu acoblament per al seu posterior enviament als països de destinació.

  D'esta manera PortCastelló s'alinea amb l'estratègia de la Unió Europea que ha establit l'objectiu de produir almenys el 45% de la seua energia a partir de fonts renovables per a l'any 2030. L'energia eòlica marina exercirà un paper important en la consecució d'este objectiu, com s'arreplega en l'Estratègia de la Unió per a l'energia renovable marina aprovada pel parlament europeu que perseguix dos objectius: descarbonizar la producció elèctrica i reduir la dependència del continent als hidrocarburs russos. En el curt termini Europa ha establit com a objectiu tindre almenys 111 GW de capacitat instal·lada d'energia eòlica marina per a l'any 2030, la qual cosa suposa més d'un 100% d'increment sobre l'objectiu inicial.

  En este sentit, diversos països del nord d'Europa han anunciat que multiplicaran per deu la seua capacitat de producció eòlica d'ací a 2050, això, juntament amb els projectes en construcción en països com Japón, Taiwán, França o Noruega, evidencien la gran expansión que tindrà la indústria eólica offshore. Espanya coincidix amb esta estratègia com s'arreplega en el full de ruta eòlic marí i energies de la mar a Espanya.

  Perquè esta expansió del mercat d'energia eòlica marina siga possible els ports jugaran un paper primordial atés que la gran longitud de les aspes d'estos molins offshore (que ara superen els 200 metres de diàmetre i es preveu que continue augmentant la seua dimensió) dificulta el transport terrestre. Per això PortCastelló es vol posicionar en este mercat emergent i per a aconseguir-lo preveu completar la superfície de la dàrsena prevista en el pla director del port, la qual cosa permetrà disposar de més de 450.000 m² per a albergar eixos nous trànsits. En este sentit, en els pròxims dies s'adjudicaran les obres del bri de tancament que permetrà emplenar eixa superfície.

  Mostra de l'interés de l'Autoritat Portuària per esta mena de trànsit és la participació de PortCastelló en Wind Europe 2024 a l'abril. Una fira que se celebra a Bilbao i que rebrà a més de 15.000 visitants professionals i més de 500 expositors de diversos perfils: promotors i operadors de parcs eòlics, fabricadors d'aerogeneradors, fonamentacions, torres i altres equipaments, així com drassanes i ports marítims.

  L'objectiu és “establir i enfortir les relacions comercials i de networking amb professionals clau de la indústria eòlica per a augmentar la visibilitat de PortCastelló i posicionar-lo com un futur hub d'energia eòlica offshore al Mediterrani”, ha dit Rubén Ibáñez.

   

  Pujar