elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La pobresa no descansa: Càritas atén també a l'estiu a persones sense llar a Castelló

La pobresa no descansa: Càritas atén també a l'estiu a persones sense llar a Castelló
  • Les xifres apunten que en 2023 superaran el número d'acollits que l'any anterior

No hi ha vacances per al Centre d'Atenció Temporal Mare de Déu del Lledó de Castelló ni per a les persones sense llar que ha de recórrer a aquest centre buscant empara.
 
El Centre que gestiona Càritas Diocesana de Segorbe-Castelló no tanca per vacances perquè la pobresa ni cessa ni dona treves. La labor assistencial d'aquestes 35 persones que componen el centre, entre personal laboral i voluntaris, no per a ni un sol dia de l'any, perquè tampoc acaba el nombre de persones que no pot fer ús del dret humà de tindre accés a un habitatge digne.
 
Les dates estivals solen ser més tranquil·les i assossegades, en els mesos més calorosos el mercat laboral es mou i hi ha més oportunitats per a les persones que acudeixen a aquests centres. No obstant això, aquest centre té acolliments a 30 persones, la qual cosa suposa el 77% de la seua capacitat total, durant els mesos calorosos.
 
En el Centre Mare de Déu del Lledó de Castelló durant la resta de l'any acullen a 31 homes i 8 dones, la meitat són de nacionalitat espanyola i l'altra meitat són estrangers, la majoria provinents del Marroc, Romania i Algèria.

Centre d'Atenció Temporal Mare de Déu del Lledó de Castelló
Centre d'Atenció Temporal Mare de Déu del Lledó de Castelló

 
La xafogor, les temperatures extremes i les canícules afecten la salut de tots, però la gent que viu al carrer no disposa de llocs on poder hidratar-se, alimentar-se, refrescar-se o, simplement descansar.
 
Els acollits accedeixen al centre a través de tres vies. D'una banda, persones empadronades derivades pels serveis socials; no empadronades que, abans, han sigut ateses pel servei d'Inclusió de Càritas Diocesana i, finalment, aquelles que, a partir de les 15.30 hores, es presenten directament en el centre.
 
En 2022, van donar refugi a 511 persones. Durant el primer semestre d'enguany ja han acollit a 300 persones, la qual cosa suposa que superaran amb escreix les xifres de l'any anterior. Els perfils són molt diferents i els motius que els porten a acudir al centre, també, però com explica el director del centre, Moisés Zárate, “totes comparteixen que tenen vulnerat el dret de poder disposar d'un habitatge digne”.

Pujar