elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 130 persones participen en les jornades sobre digitalització i intel·ligència artificial en el cicle integral de l'aigua de l'UJI

Més de 130 persones participen en les jornades sobre digitalització i intel·ligència artificial en el cicle integral de l'aigua de l'UJI
  • Les jornades tècniques estaven organitzades per la Càtedra FACSA i Espaitec

MÉS FOTOS
Més de 130 persones participen en les jornades sobre digitalització i intel·ligència artificial en el cicle integral de l'aigua de l'UJI - (foto 2)
Més de 130 persones participen en les jornades sobre digitalització i intel·ligència artificial en el cicle integral de l'aigua de l'UJI - (foto 3)

Les jornades tècniques «Digitalització i intel·ligència artificial en el cicle integral de l'aigua», organitzades per la Càtedra FACSA d'Innovació en el Cicle Integral de l'Aigua de la Universitat Jaume I juntament amb el Parc Científic i Tecnològic (Espaitec) van comptar amb la participació de més de 130 persones i 11 ponents. Tenien com a objectiu que el personal tècnic i investigador relacionat amb el cicle integral de l'aigua poguera augmentar els seus coneixements sobre digitalització i intel·ligència artificial i sobre les implicacions que tenen en l'explotació diària dels recursos.

Així, les jornades tècniques van brindar a l'àmbit cientificotècnic del sector de l'aigua, administracions públiques i empreses del teixit valencià un espai per a conversar i intercanviar experiències al llarg de dos dies amb experts professionals d'empreses i institucions referents en el sector de l'aigua en l'àmbit nacional.

La inauguració va comptar amb la presència de Jesús Lancis, vicerector d'Investigació de l'UJI; Sergio Chiva, director de la Càtedra FACSA de l'UJI; Juan Antonio Bertolín, gerent de la Fundació General UJI i director de Espaitec, i José Claramonte, director general de FACSA.

Jesús Lancis va posar el model de la Càtedra FACSA com a exemple per la seua investigació i transferència del coneixement, i les seues col·laboracions amb empreses en projectes innovadors.

Per part seua, el director de la Càtedra, Sergio Chiva, va destacar l'ampli ventall d'àmbits dels participants amb un 68% procedent d'empreses, 17% d'universitats i centres d'investigació i un 15% d'administració.

Juan Antonio Bertolín va subratllar la importància d'aquesta mena d'esdeveniments, lligats també al treball que es realitza des d'Espaitec, ja que «és molt enriquidor conéixer diferents perspectives en la intel·ligència artificial en un dels àmbits que potser es coneix poc i veure tot el que aquesta pot aportar».

Finalment, José Claramonte va recalcar que «estem en plena revolució tecnològica implementant diferents processos i diferents tecnologies. És moment d'accelerar tota la transformació, partint del coneixement de les dades, per a poder optimitzar i millorar els processos», Així mateix, va destacar la importància de posar l'aigua en el primer pla dels debats i aplicar tots els recursos i inversions necessàries.

Sessions tècniques, casos d'èxit i taules redones

En la primera jornada, Nuria Oliver, cofundadora i directora de la Fundació Unitat ELLIS i nomenada com una de les 11 persones més influents en intel·ligència artificial en el món per Pioneering Minds (2017), va aportar una visió històrica de la intel·ligència artificial i va explicar per què ocupa un paper estratègic avui dia.

Per part seua, Juan Sobreira, director de la divisió d'innovació oberta del Centre Tecnològic ITG (Institut Tecnològic de Galícia), va exposar les necessitats en el desenvolupament de sistemes d'ajuda a la presa de decisions en els quals poden participar diferents agents i com la intel·ligència artificial pot contribuir a la seua construcció.

Xavier Domingo, director de la unitat d’Applied Artificial Intelligence (AAI) del Centre Tecnològic Eurecat, va presentar l'ús de la intel·ligència artificial com a potenciadora de la resiliència hídrica urbana. Durant la seua ponència Domingo va incidir en com les tecnologies de dades i intel·ligència artificial estan permetent el desplegament de sistemes de gestió predictius, sistemes de control autònoms, bessons digitals, sistemes per a previndre riscos per a la salut pública a partir de les aigües residuals, etc. Aquests sistemes, combinats en una intervenció sistèmica integral, asseguraran els recursos de les ciutats i contribuiran al benestar i progrés social.

Per a concloure la sessió matinal de la primera jornada, Hèctor Monclús, investigador postdoctoral de LEQUIA de la Universitat de Girona, va explicar com es pot digitalitzar el risc microbiològic i quina utilitat podria tenir per als gestors de l'aigua potable.

En la sessió de la vesprada, diferents empreses i start-up del sector de l'aigua van presentar les seues experiències i casos d'èxit en l'aplicació de la intel·ligència artificial a través de la digitalització, la teledetecció, la creació de bessons digitals o l'ús en la determinació eficient del reg.

Rosario Arnau, responsable de projectes d'Hydrens, va presentar el projecte VIRAL, una solució innovadora per al control d'EDAR mitjançant simulació CFD i intel·ligència artificial. Federico Piñuela, responsable de projectes de ciència de dades i intel·ligència artificial de Giditek de Grupo Gimeno, va exposar l'eina Smat Water. Per part seua, Manuel Arce, soci fundador de h2ï, va mostrar al púbic de les jornades la plataforma IoT – IA que s'ha implementat per a la gestió de sequeres a curt termini. Finalment, Pablo Crespo, COO i fundador d'Agrow Analytics, va donar a conèixer una IA experta en el maneig agronòmic del reg.

En la segona jornada, Víctor Gómez-Escalonilla, del Departament de Geodinàmica, Estratigrafia i Paleontologia de la Universitat Complutense de Madrid, va explicar com es pot utilitzar la intel·ligència artificial per a elaborar cartografies de potencialitat hidrogeològica. Al seu torn, Vicenç Puig, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, va incidir en l'aplicació d'aquesta disciplina per a la localització de fugides en xarxes d'aigua potable.

Alexandra Popartan, investigadora postdoctoral de LEQUIA de la Universitat de Girona, va exposar una reflexió crítica sobre digitalització de l'aigua, analitzant les preocupacions sociopolítiques i ètiques que generen aquestes tecnologies.

Per a concloure les jornades tècniques, es va realitzar una taula redona on professionals de diferents àmbits (sector de l'aigua, administració, educació, etc.) van debatre sobre el potencial de disciplines com la intel·ligència artificial per a donar solució a reptes relacionats amb l'aigua en els pròxims anys. Entre els participants en la taula redona es va comptar amb la participació de Juan Ignacio Torregrosa, director general per a l'Avanç de la Societat Digital de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; Juan Ángel Conca Pardo, gerent de l'EPSAR; Xavier Domingo d'Eurecat; Juan Sobreira d’ITG; Sergio Alonso, subdirector de l'àrea de depuració de FACSA; i Sergio Chiva, director de la Càtedra FACSA.

Pujar