elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Martín Fiz, campió del món de marató: "Si eres capaç d'acabar una marató, eres capaç de plantejar-te qualsevol repte"

Martín Fiz, campió del món de marató: "Si eres capaç d'acabar una marató, eres capaç de plantejar-te qualsevol repte"
  • El també premie Príncep d'Astúries dels Esports serà l'ambaixador de la Marató bp Castelló i 10K FACSA Castelló 2023

MÉS FOTOS
Martín Fiz, campió del món de marató: "Si eres capaç d'acabar una marató, eres capaç de plantejar-te qualsevol repte" - (foto 2)
Martín Fiz, campió del món de marató: "Si eres capaç d'acabar una marató, eres capaç de plantejar-te qualsevol repte" - (foto 3)

Com cada edició, Marató bp Castelló i 10k FACSA Castelló, compten amb ambaixadors de carrera, atletes d'elit que han marcat un abans i un després en l'atletisme a Espanya. En aquesta ocasió, la competició castellonenca ha convidat a l'alabés Martín Fiz. L'ex campió del món de marató i premi Príncep d'Astúries dels Esports participarà en la 10K FACSA Castelló i guiarà als corredors i corredores participants en l'entrenament Breakfast Run, en la jornada prèvia a la competició.

Per què creus que la marató atrau tant als corredors i corredores?

La marató atrau als corredors perquè córrer en aquesta distància és tot un repte, si eres capaç d'acabar una marató eres capaç de plantejar-te qualsevol repte en la vida. Plantejar-nos córrer una marató ens fa ser felices i si, a més, eres capaç d'acabar-los, és un subidón d'autoestima.

Quin consell li donaries a algú que a Castelló s'enfronte a la seua primera prova de 42,195 km?

En primer lloc, que la gaudisca, que no es plantege parar el cronòmetre en alguna marca somiada. Els somnis en marató a vegades són realitzables, però en la primera marató cal deixar fluir al capdavant i a les cames. La primera marató marcarà les pautes dels següents. A Castelló, només viure l'experiència, pot suposar la marató perfecta.

I als quals s'han allistat pensant a trencar la seua millor marca en qualsevol de les dues distàncies?

Castelló té un recorregut per a aconseguir un rècord. De fet, ací s'ha aconseguit el rècord del món femení de 10K i un sub dues hores huit en marató, marques que diuen que el recorregut és apte per a aconseguir un rècord. Als quals han entrenat per a intentar el seu millor registre a Castelló tindran una bona oportunitat per a aconseguir-lo amb mentalitat, entrenament i capacitat per a poder aconseguir-ho.

La 10K FACSA Castelló compleix 10 anys en el millor estat de forma, com a escenari del rècord femení del món, aconseguit fa un any. Com afrontes tu la carrera en aquest moment tan especial?

Vull demostrar a la gent que el principal d'un atleta que ha pertangut al món de l'elit mundial, una vegada retirat dels grans campionats, continua estant en un bon estat de manera física, però sempre adaptant-lo a complir anys.

M'agradaria fer un bon 10K, tractar-me amb els i les atletes que córreguen en aquesta carrera, mostrar al món que encara, malgrat complir anys (59 anys) i amb tots els quilòmetres que han suportat les meues cames (300.000 Km), continue estant en una bona forma.

Quines són les teues rutines el dia abans, el de la carrera i el de després?

Porte una rutina molt semblant a la resta dels mortals. M'agrada cuidar els aspectes culinaris i descansar per a arribar amb energia a la carrera. És a dir, sentir-me com si fora un atleta d'elit. Continue posant-me nerviós i inquiet i analitzant als meus possibles rivals. M'encanta el moment pre-competició.

Després de la carrera soc dels quals m'agrada celebrar-ho, felicitar els atletes i gaudir bevent-nos una cervesa. La marató no és només córrer, córrer s'ha socialitzat i és l'excusa perfecta per a gaudir de Castelló i del binomi turisme i esport.

La irrupció dels gels, la placa de carboni i els nous mètodes d'entrenament… Han derrocat definitivament el famós mur?

Sí, estic a favor de les innovacions: alimentació i hidratació personalitzada, fibra de carboni per a córrer més ràpid i per a salvaguardar la musculatura... Prompte veurem en marató una parada de cronòmetre d'escàndol. Hui dia, l'atleta que corre maratons comença a edats molt primerenques. Això fa que tinguen més força i molta desimboltura i farà que qualsevol jove africà amb talent baixe de les dues hores.

Quin és el major error que, independentment del seu nivell, sol cometre un maratonià?

El major error pot ser el perdre el respecte a la distància, en marató res és fàcil perquè si algú ho cree, arribarà un dia que la marató et done l'esquena i et farà que baixes abans de creuar per l'arc de meta. Deia el difunt Alejandro Gómez "En marató, les matemàtiques no són tan exactes. A vegades, i si més no t'ho esperes, dos i dos no són quatre".

Finalment, vols deixar un missatge als corredors i corredores de Marató bp Castelló i 10K FACSA Castelló?

A tots els corredors del Marató bp Castelló i 10K FACSA Castelló els desitge que es complisca un dels seus somnis, que es faça realitzable corrent en aquest meravellós esdeveniment.

Ah! Un dia en aquells anys vaig córrer la marató de Castelló i vaig complir un somni, aquesta vegada va ser com a atleta veterà. Esportistes, que es complisquen els vostres somnis!

Pujar