elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què és l'hidrogen verd que es produirà a Castelló i perquè s'utilitza?

Què és l'hidrogen verd que es produirà a Castelló i perquè s'utilitza?

  La refineria de Castelló es transformarà en la dècada vinent per a convertir-se en un centre productor d'hidrogen verd, és a dir, l'extret de l'aigua a partir de la separació de les seues molècules per electròlisis.

  Es tracta del projecte del Clúster de l'hidrogen de la Comunitat Valenciana (HyVal), que pretén aconseguir aquest gas per mètodes més sostenibles que els actuals. A més, en obtenir-se l'hidrogen a partir l'aigua no serà necessari proveir-se amb el gas natural d'altres països.

  Què és l'hidrogen verd?

  Contràriament a l'actual hidrogen gris, que s'extrau a partir del gas natural obtingut des dels jaciments subterranis, l'hidrogen verd es pot aconseguir aplicant electricitat a l'aigua.

  Així, es tracta d'utilitzar grans quantitats d'aigua de separant les molècules d'oxigen de les d'hidrogen mitjançant un procés d'electròlisi, un procés que necessita consumir energia que procedirà de plantes de renovables.

  D'altra banda, la combustió de l'hidrogen verd també és sostenible ja que no emet gasos en cremar-ho, ja que només produeix aigua com a subproducte, per la qual cosa pot ser usat per la indústria com a alternativa als combustibles fòssils com el gas natural.

  L'hidrogen blau, per part seua, utilitza combustibles fòssils per a dur a terme aquest procés, però el fum generat (CO₂) és emmagatzemat sota terra en lloc de llançar-se a l'atmosfera.

  Per a què es pot utilitzar l'hidrogen verd?

  En concret, en la refineria de Castelló s'usarà per a substituir a l'hidrogen gris que allí s'utilitza. Però, a més, s'utilitzarà com a matèria primera en la producció de biocombustible sostenible d'aviació (SAF), és a dir, querosè 'bio' per a usar-ho en els avions.

  A més de ser utilitzat en la pròpia refineria, aquest gas podrà ser exportat i usat per altres indústries, com el sector azulejero de Castelló, substituint així el gas natural que utilitza per a cremar en els seus forns i que Espanya ha d'importar d'altres països.

  Un altre ús serà el que li puga donar la indústria química per a la producció d'amoníac verd o també l'ús en el transport pesat com a combustible, ja que l'electrificació de vehicles com els camions no és de moment tècnicament viable.

  Un altre ús que pot tenir l'hidrogen és el de magatzem d'energia. Així, per exemple, l'energia generada en una planta solar o eòlica es desaprofita si no s'utilitza en el moment de la producció. No obstant això, mitjançant un procés d'electròlisi es podria aprofitar aquesta energia per a guardar-la en forma d'hidrogen per a quan fera falta.

  Pujar