elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'eficiència energètica en vivendes i els seus reptes per a crear un hàbitat sostenible, a debat en el fòrum Innotransfer a la Universitat Jaume I

L'eficiència energètica en vivendes i els seus reptes per a crear un hàbitat sostenible, a debat en el fòrum Innotransfer a la Universitat Jaume I
  • Innotransfer Hàbitat Sostenible és una iniciativa d'innovació oberta coordinada per Espaitec dins de la iniciativa multisectorial promoguda per la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI)

MÉS FOTOS
L'eficiència energètica en vivendes i els seus reptes per a crear un hàbitat sostenible, a debat en el fòrum Innotransfer a la Universitat Jaume I - (foto 2)
L'eficiència energètica en vivendes i els seus reptes per a crear un hàbitat sostenible, a debat en el fòrum Innotransfer a la Universitat Jaume I - (foto 3)
L'eficiència energètica en vivendes i els seus reptes per a crear un hàbitat sostenible, a debat en el fòrum Innotransfer a la Universitat Jaume I - (foto 4)

El tercer dels tres seminaris programats dins del fòrum Innotransfer Hàbitat Sostenible, on professionals relacionats amb el disseny sostenible i l'arquitectura han reflexionat sobre l'eficiència energètica en habitatges, i grups d'investigació i instituts tecnològics han donat a conèixer nous desenvolupaments per a implantar solucions en aquest camp, ha tingut lloc aquest matí. El vicerector d'Investigació i Transferència, Jesús Lancis, ha inaugurat la jornada al costat d'Andrés García Reche, vicepresident executiu de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Lancis ha destacat que «Innotransfer és un projecte molt necessari per a acostar el coneixement a les demandes del sector i a les noves oportunitats de generar innovació». García Reche ha animat les empreses participants «a fer realitat els projectes d'hàbitat sostenible que tenen en marxa per a convertir el sector de la construcció en un motor fonamental».

La sessió s'ha iniciat amb l'exposició d'Adrián Cano, coordinador de l'Àrea d'Eficiència Energètica i Sostenibilitat en SGS Levante, qui ha detallat les sinergies en les metodologies BIM i BREEAM com a reptes d'innovació en la certificació sostenible d'edificis. Seguidament ha intervingut Arsenio Navarro, responsable de l'Àrea de Construcció i Energies Renovables en AIMPLAS, qui ha presentat el projecte Efficient Heating, sistema de calefacció que permet desenvolupar solucions sostenibles de climatització; i a més genera una petjada de carboni vuit vegades menor que altres sistemes de calefacció i destaca per un cost final molt més competitiu.

A continuació, María José Ruá, codirectora de la Càtedra d'Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I i investigadora del grup TECASOS (Technology, Quality and Sustainability in Construction) de la mateixa universitat, ha destacat la importància de promoure l'eficiència energètica en vivendes, ja que els edificis són responsables de més d'un terç de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. També ha assenyalat que per a aconseguir vivendes sostenibles cal actuar en totes les fases del procés: els materials utilitzats, els sistemes constructius, els edificis i l'entorn urbà.

Seguidament María Gil, Green Project Manager en Mosaik Urban Systems, ha exposat el projecte de l'empresa en La Pinada, el primer ecobarri a Espanya cocreat pels seus futurs habitants. Una altra de les iniciatives que ha presentat ha sigut l'emmagatzematge amb bateries de segona vida, una solució per a millorar l'eficiència energètica en vivendes que redueix fins a un 60% les emissions de CO₂.

Finalment, Alberto Gutiérrez, Smart Offer Developer en Schneider Electric, ha presentat Wiser, la plataforma que permet utilitzar dispositius en vivendes de manera inalàmbrica per a aconseguir un funcionament conjunt i reduir el consum energètic.

INNOTRANSFER

El fòrum Innotransfer és una iniciativa multisectorial d'innovació oberta i gestió col·lectiva que té com a finalitat promoure la transferència de coneixement i tecnologia, desenvolupada pels parcs científics i tecnològics de la Comunitat Valenciana, a l'ecosistema empresarial del nostre territori en sectors econòmics clau com hàbitat sostenible; agroalimentació; mobilitat sostenible i automoció, tecnologies habilitadores, salut, infraestructures i turisme intel·ligent.

Les principals associacions empresarials, les universitats públiques valencianes i la Xarxa d'Instituts Tecnològics REDIT participen en el fòrum Innotransfer, el qual és finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI). Aquesta iniciativa aposta per fomentar el diàleg entre el personal investigador i empreses de la Comunitat Valenciana a través de l'acció catalitzadora de les estructures intermèdies de l'ecosistema públic-privat d'investigació i de l'ecosistema empresarial valencià.

Pujar