elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ANIVERSARI

Els Escolapis de Castelló: 125 anys d'ensenyaments amb valors

Els Escolapis de Castelló: 125 anys d'ensenyaments amb valors
  • Des de la seua fundació, el col·legi ha participat en la vida cultural i religiosa de la ciutat

L'Escola Pia de Castelló estan d'aniversari. Aquest 2022 es compleixen 125 anys des que el centre castellonenc obrira les seues portes en 1897 sota el patrocini de l'il·lustre castellonenc Juan Bautista Cardona Vives, Arxipreste de Castelló i Prior de Lledó. Encara que al principi el centre es va instal·lar en la pròpia casa de Cardona Vives, situada al carrer Cavallers n. 6, no va ser fins a l'any 1900 quan es va traslladar a la ubicació actual, en la plaça de l'Escola Pia.

L'edifici actual es va començar a construir el 30 d'octubre de 1897, gràcies al llegat testamentari de Juan Bautista Cardona Vives, sota la direcció de l'arquitecte Manuel Montesinos Arlandis.

El 28 de setembre de 1900 es va traslladar la comunitat escolàpia al nou edifici. Aquesta comunitat va prendre el nom de Comunitat Escolàpia Sant Joan Baptista, en honor a Cardona Vives.

Les classes van començar el 2 d'octubre de 1897 amb 144 alumnes de Primera Escola (silabeo i lectura), 67 de Segona Escola (escriptura) i 25 de Primer de Batxiller. Va ser, des de la seua fundació, un col·legi masculí, fins que al setembre de 1981 va iniciar el curs per a la primera promoció mixta de la història del col·legi. Actualment els Escolapis compten amb 644 alumnes d'Infantil, Primària i ESO, i més 370 en el Centre Autoritzat Elemental i Professional de Música i Dansa.

Professorat
Professorat

Vida cultural i religiosa de l'Escola Pia

Des de la seua fundació, el col·legi ha participat en la vida cultural i religiosa de la ciutat de Castelló. En 1903 es va fundar l'associació de la Verge dels Desemparats.

En els anys setanta, el col·legi va ser pioner en la recuperació de les nostres arrels culturals, en 1972 es va celebrar la primera batalla de Moros i Cristians i des de 1973 el col·legi organitza el Pregonet de la Magdalena, en el qual tots els alumnes participen en la crida a la festa el divendres anterior al Pregó de les festes de la Magdalena.

També va estar en aquestes aules el Conservatori Provincial de Música, dirigit (i co-fundat) pel P. Juan Ramón Herrero Llidó, fins al seu trasllat a l'edifici de la plaça Fadrell. En els últims anys, ha vist nàixer el "Conservatori" Calasancio (Centre Autoritzat Elemental i Professional de Música i Dansa) que hui dia compta amb més de 300 alumnes.

I encara són molts els que recorden les sessions de cinema que durant dècades van tindre lloc en la sala d'actes de l'edifici.

De ex alumnes a reconeguts personatges

En els seus 125 anys d'història, per l'Escola Pia han passat milers de castellonencs que s'han format i han crescut com a persones capaces de comprometre's amb un món més just i fratern.

Aquells xiquets i xiquetes, amb el pas del temps, s'han convertit en persones que han exercit càrrecs de responsabilitat o han sigut personatges importants. Així, per les aules del centre han passat els qui després van ser presidents de Diputació, governadors civils, esportistes d'elit, grans pintors, actors, investigadors, músics, etc.

Com a mostra, quan passegem pels seus corredors podem contemplar quadres dels ex-alumnes Juan Bautista Porcar o Vidal Sarrulla que van ser donats per aquests molts anys després de passar per les seues aules.

Actes commemoratius

Amb motiu del 125 aniversari, l'Escola Pia de Castelló han programat diversos actes que arrancaran amb l'Eucaristia en la Cocatedral de Santa María divendres que ve 25 de novembre a les 9.30 hores.

També està previst una trobada de ex alumnes (21 abril), la celebració del 50 aniversari del Pregonet (10 març), nombrosos esdeveniments musicals, jornades de portes obertes i una campanya solidària.

Com a fermall d'or a enguany tan especial, se celebrarà el mes de maig una exposició en el Espai Cultural Obert Els Aules amb col·loquis sobre la història del col·legi i un homenatge als professors jubilats.

Hui, 125 anys després, l'Escola Pia de Castelló continuen acompanyant i formant a xiquetes, xiquets i adolescents, ajudant-los a créixer en pietat i lletres com va voler San José de Calasanz. Si vols participar dels actes commemoratius, pots posar-te en contacte amb Escola Pia Castelló a través de les seues xarxes socials o el seu correu 125escolapioscs@escolapioscs.org.

 

Pujar