elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Entitats de l’economia social creen una Xarxa per una Transició Energètica Justa per a combatre la pobresa energètica a Castelló

Entitats de l’economia social creen una Xarxa per una Transició Energètica Justa per a combatre la pobresa energètica a Castelló

    La cooperativa Transversal, amb suport econòmic de l’Ajuntament de Castelló, està impulsant la Xarxa per una Transició Energètica Justa, que té l’objectiu de combatre la pobresa energètica a la ciutat amb la col·laboració de col·lectius i associacions del diferents barris.

    Es tracta d’un projecte de caràcter social que busca l’empoderament de la població oferint informació i assessorament gratuït a la ciutadania sobre el mercat elèctric, un sector que es caracteritza per les males pràctiques i la falta de transparència, i que ha generat una gran desconfiança entre la població.

    Les entitats que, de moment, s’han adherit a la xarxa són, a més de Transversal, el Grup Local de Som Energia a Castelló, l’Associació de veïns Segon Molí i l’Associació de convivència Parque Lidón.

    La vulnerabilitat energètica és una realitat a Castelló

    La vulnerabilitat energètica és la dificultat que tenen algunes famílies per veure garantit el seu dret a l’accés a l’energia. Un recent estudi de la UPV i l’Institut Valencià de l’Edificació (IVE) afirma que prop del 25% de la població pateix pobresa energètica al País Valencià, a més, adverteix que «la pobresa energètica podria augmentar un 17% el pròxim hivern». 

    Des de la cooperativa Transversal, denuncien que existeixen múltiples factors que dificulten aquest dret que és l’accés a l’energia, però el principal és de caire estructural i es deu a la pròpia idiosincràcia de l’actual model energètic, amb un mercat privatitzat i completament alié al dret sobre el que opera. Afirmen que s’han de posar esforços per a traslladar la responsabilitat que socialment recau sobre les famílies amb dificultats per fer front al pagament de factures i per poder mantindre la casa a una temperatura adequada, cap a eixe veritable responsable: l’actual model energètic.

    La Xarxa vol socialitzar coneixements sobre el mercat energètic, ja que encara que totes les persones utilitzem energia a diari, la majoria de nosaltres apenes tenim coneixements energètics, les factures de la llum són difícils d’entendre i en sabem poc de com estalviar. A més, els nostres hàbits de consum i amb qui contractem l’electricitat afecten directament al preu que paguem i a les tendències del mercat.  L’energia no és, per tant, només una qüestió de kilowats hora (kWh), i desde la Xarxa per una Transició Energètica Justa, volen reivindicar els seus aspectes socials.

    Trajectòria de la xarxa: antecedents, naixement i futur

    La Xarxa per una Transició Energètica Justa (XTEJ) es va posar en marxa en setembre de 2022 i, des de llavors, diverses associacions veïnals de la ciutat col·laboren amb el projecte. L’associació de veïns del Segon Molí o l’Associació de convivència Parque Lidón han cedit els seus locals per a informar a la ciutadania, un grup de tècniques de Cáritas Castelló ha rebut una formació sobre vulnerabilitat energètica i recursos per combatre-la i el Grup Local de Castelló de la cooperativa Som Energia vol promoure també una nova edició d’eixa formació entre les seues sòcies.

    Des de l’economia solidària, altres cooperatives han impulsat projectes similars a altres territoris: Radar Vallecas de la madrilenya Socaire o les Oficines d’Assessorament d’Ecoserveis a Barcelona són algunes de les iniciatives que han inspirat a l’equip de Transversal, especialitzat en promoure la participació ciutadana en diversos àmbits, per a impulsar la xarxa. 

    El projecte, tal i com està funcionant a dia d’avui, té els dies comptats. A finals de febrer termina el finançament i, de moment, l’Ajuntament de Castelló no té previst continuar donant suport a l’activitat. L’equip impulsor del projecte està investigant altres opcions de finançament, incloent la reproducció del model en la resta de la província.

    Com demanar cita per rebre atenció personalitzada de la Xarxa per una Transició Energètica Justa?

    Als punts d’assessorament energètic de la Xarxa, ofereixen assessorament per l’optimització de les factures elèctrics, així com consells generals per reduir el consum i acompanyament per a la realització de tràmits i ajudes com el bo social d’electricitat. També faciliten informació sobre el mercat elèctric, els drets i les diferents opcions que tenim les persones consumidores.

    Si una persona vol ser assessorada per la xarxa, ha de posar-se en contacte amb la cooperativa Transversal per a concertar cita en algun dels locals veïnals disponibles. Si eixa mateixa persona forma part d’una associació que vol sumar-se en la lluita contra la pobresa energètica i vol apropar la informació a les seues veïnes, també pot posar-se en contacte amb la XTEJ a través del correu o telèfon indicats a la web del projecte

    Pujar