25 d’octubre de 2020 25/10/20

Nou cuineres de projecció nacional protagonitzen el V Congrés de Gastronomia i Vi de Castelló

Nou cuineres de projecció nacional protagonitzen el V Congrés de Gastronomia i Vi de Castelló - (foto 1)

  'Enguany cuinen elles'. Aquest és el suggeridor lema sota el qual se celebra el V Congrés de Gastronomia i Vi de Castelló, de l'11 al 13 de febrer en el CdT del Grau i en la seu de Gasma, en el qual dotze dones –nou xefs, una cap de sala, una enòloga i una periodista especialitzada- coparan absolut protagonisme. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat aquest esdeveniment que s'emmarca dins de l'estratègia Castelló Gastronòmic al costat de la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Patricia Puerta, amb el qual Castelló "vol reivindicar el paper de la dona en el món de la gastronomia, apostar per la innovació i el talent i potenciar la riquesa de la gastronomia local".

  Nou grans cuineres, entre elles quatre amb estreles Michelin –Fina Puigdevalls i Montse Abella, amb dues; i Lucía Freitas i Carolina Sánchez, amb una– seran les encarregades d'impartir ponències –dues d'elles amb tast inclòs– i dos tallers en els quals els assistents podran descobrir les noves tendències de la gastronomia en el gran fòrum que suposa aquest congrés. A més, també està tancada la presència d'Encarnación Ruiz, cap de sala en el restaurant Alejandro, situat en Roquetas de Mar i amb estrela Michelin; de la periodista Alba Saura que abordarà la Ruta del Vaig veure de Les Useres i de l'enòloga Patricia Pellicer, amb una xarrada sobre els nous reptes dels vins de Castelló. Finalment, el restaurant del Grau Casa Lola culminarà l'esdeveniment amb una demostració del Arrocito de Castelló.

  Marco ha subratllat que "Castelló es convertirà durant tres dies en un gran fòrum de cuina, enologia i restauració, on professionals del sector té l'oportunitat de compartir coneixements i experiències, a més de ser un aparador d'excepció dels millors productes de la nostra terra". Aquesta cinquena edició del Congrés Nacional de Gastronomia i Vi torna a demostrar que "Castelló és innovació, talent, modernitat, pluralitat, varietat... I la nostra gastronomia és un exemple d'això".

  Per part seua, la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Patricia Puerta, ha destacat que "Castelló de la Plana continua apostant per la gastronomia com un dels seus principals atractius turístics gràcies, en gran part, a una privilegiada ubicació geogràfica en la qual mar, muntanya i horta proporcionen a la seua cuina els més variats productes de proximitat".

  Tant l'alcaldessa com la regidora de Turisme han recordat que l'aposta culinària castellonenca destaca, a més de per aquest V Congrés Nacional de Gastronomia i Vi, per les seues diverses jornades gastronòmiques com la de la galera, l'arròs banda i el polp, les rutes de tapes o el concurs internacional Arrocito de Castelló.

  En aquest sentit, el xef Estrella Michelín Miguel Barrera, que també ha assistit a la presentació de l'esdeveniment, s'ha mostrat agraït "en veure que ara mateix hi ha gent que aposta tant per la gastronomia, que jo crec que és molt important per a una ciutat". En aquest cas, el xef considera que donar-li visibilitat a la dona "és molt interessant, ja que les xefs tenen una sensibilitat especial en la cuina".

  Puerta també ha apuntat que "Castelló vol posicionar-se com un referent de turisme gastronòmic i proporcionar experiències gastronòmiques úniques i inoblidables, basades en la cultura i moviment gastronòmic local. Recolzant-nos en el talent i saber fer dels nostres grans professionals, en la qualitat dels nostres productes i buscant l'excel·lència", tal com recull el Pla Estratègic de Turisme".

  Aquest V Congrés Internacional de Gastronomia i Vi va dirigit a professionals de la cuina, cambrers de sala, sumillers, enòlegs i estudiants d'hostaleria que vulguen posar-se al dia en l'apassionant món de la enogastronomia i, a més, conéixer de primera mà els productes de proximitat de la rica cuina castellonenca, que seran matèria primera d'aquest esdeveniment.

   

  PROGRAMACIÓ V CONGRÉS NACIONAL GASTRONOMIA I VI

  DILLUNS, 11 DE FEBRER

  10.00-10.30 h. Obertura del Congrés.

  10.30-11.15 h. Ponència de Lucía Freitas (Restaurant A Tafona, Santiago de Compostel·la)

  11.15-11.45 h. Descans

  11.45 - 12.30 h. Ponència de Carolina Sánchez (Restaurant Ikaro, Logronyo)

  12.30- 13.15 h. Ponència d'Encarnación Ruiz (Restaurant Alejandro, Roquetas de Mar)

  13.15 -14.00 h. Ponència a càrrec d'Alba Saura, periodista, sobre la Ruta del Vi  de Les Useres. Tast de vins Cellers Les Useres

  16.30-18.00 h. Taller a càrrec de María José Martínez. (Restaurant Lienzo, València). Tema: Tècnica i elaboració sense lactosa

  DIMARTS, 12 DE FEBRER

  10.00-10.45 h. Ponència de Begoña Rodrigo (Restaurant La Salita, València)

  10.45-11.30h. Ponència. Xef Aizpea Oihaneder (Restaurant Xarma, Donostia)

  11.30-12 h. Descans

  12.00-13.15 h. Ponència de Rakel Cernicharo (Restaruant Karak, València)

  13.15-14.00 h. Ponència a càrrec de Patricia Pellicer, enginyera agrònoma i enòloga, sobre ‘Vins de Castelló, nous reptes’. Tast de vins de IGP Castelló.

  16.30-18.00 h. Taller a càrrec de Núria Morell (Restaurant Nozomi Shushi Bar, València). Tema: "Shusi".

  DIMECRES, 13 DE FEBRER

  10.00-10.45 h. Ponència de Montse Abellà (Restaurant Santceloni, Madrid)

  10.45-11.30 h. Ponència de Fina Puigdevalls (Restaurant Els Cols, Olot)

  12.00 h. Clausura del congrés.

  Pujar