elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló demanarà a Europa ajornar la Zona de Baixes Emissions fins a 2026

Castelló demanarà a Europa ajornar la Zona de Baixes Emissions fins a 2026
  • La nova alcaldessa, Begoña Carrasco, s'oposa frontalment al projecte de la "superalmendra"

MÉS FOTOS
Castelló demanarà a Europa ajornar la Zona de Baixes Emissions fins a 2026 - (foto 2)

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha remés un escrit al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana mitjançant el qual sol·licita l'ampliació del termini d'execució de la Zona de Baixes Emissions per un període de 12 mesos, això és fins a desembre de 2025, tal com es va comprometre amb els castellonencs abans de ser alcaldessa.

“És el nostre compromís continuar transformant Castelló perquè siga una ciutat més sostenible i accessible sempre comptant amb l'opinió dels castellonencs. Disposar de més temps ens permetrà activar un procés de participació ciutadana, al mateix temps que implementem mesures per a redirigir el projecte sense perdre els diners d'Europa”, ha assenyalat la primera edil.

Entre les causes que s'al·leguen des de l'Ajuntament per a justificar la sol·licitud està la complexitat i gran envergadura dels expedients de contractació que ha originat que el procediment d'avaluació de les pliques dels licitadors haja sigut efectuat per diversos tècnics municipals amb la finalitat d'aconseguir una major transparència. Tot això ha originat retards en el temps previst d'avaluació de les ofertes.

Una altra de les causes és haver hagut d'adaptar el contracte a la nova normativa que ha anat sorgint i, en tercer lloc, la celebració de les eleccions municipals, el passat 28 de maig, amb l'entrada el 17 de juny del nou govern municipal que ha hagut de conéixer a fons el projecte heretat abans de prendre decisions sobre el que s'han trobat fet.

“No compartim el projecte de Zona de Baixes Emissions o ‘Superalmendra’, heretat de l'anterior govern, que preveu el tancament al trànsit de 745.000 metres quadrats de superfície urbana, deixant només fora les rondes. Per això, des que entrarem a l'Ajuntament ha sigut una prioritat reenfocar-lo perquè un projecte que se suposa bo per a la ciutat, no supose un perjudici per a una gran majoria de veïns, posant en risc al comerç local, l'hostaleria i veïns en general que han manifestat estar en contra”, insisteix.

La normativa europea que obliga a implantar una zona de baixes emissions no diu ni quants metres de superfície ha de tindre, ni on ha de ser i ací és on s'està treballant.

L'alcaldessa, al costat del regidor d'urbanisme, Sergio Toledo, i de mobilitat, Cristian Ramírez, mantenen reunions contínues amb la directora de l'oficina de planificació i projecció econòmica, Carmen Vilanova, i tècnics encarregats per a avançar en un projecte alternatiu, “sense renunciar al finançament europeu”, apunta Carrasco.

D'aquesta manera l'alcaldessa recorda que “continuem estudiant la qualitat de l'aire i és la nostra voluntat obrir un procés de participació ciutadana per a fer als castellonencs protagonistes del nou projecte. No volem fer res que vaja en contra dels interessos de Castelló”.

Pujar