elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló centra la Setmana de la Mobilitat Sostenible en la recuperació dels carrers per al vianant

Castelló centra la Setmana de la Mobilitat Sostenible en la recuperació dels carrers per al vianant
  • Marco destaca les polítiques municipals que transformen la ciutat i avancen en la descarbonització, renaturalització i la humanització de l’espai públic

MÉS FOTOS
Castelló centra la Setmana de la Mobilitat Sostenible en la recuperació dels carrers per al vianant - (foto 2)

Castelló celebra del 16 al 22 de setembre la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que enguany té com a lema Recuperem els carrers. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Jorge Ribes, han presentat hui aquesta edició, que fixa l'objectiu en la importància de recuperar l'espai públic per a l'ús i gaudi de la ciutadania.

“La Setmana de la Mobilitat és la principal campanya de sensibilització de la Comissió Europea sobre mobilitat urbana sostenible, i una oportunitat per als ajuntaments com el de Castelló per a visibilitzar les polítiques que estan transformant la ciutat en un espai més amable per a viure, més saludable i més verd”, ha destacat l'alcaldessa. “El futur de les ciutats ha de passar necessàriament per la descarbonització, la renaturalització i la humanització de l'espai públic, i en aqueixa línia estem treballant”, ha apuntat Marco.

En aquest sentit, ha detallat que Castelló és la ciutat que més va reduir els seus nivells de contaminació en 2021 d'entre les ciutats de 100.000 a 250.000 habitants, segons l'Observatori de la Sostenibilitat; i que Castelló, amb uns 100 quilòmetres de xarxa pedalable, és la tercera ciutat amb major proporció de carrils bici per habitant, després d'Albacete i Vitòria, segons el Baròmetre de la Bicicleta de l'Institut Nacional d'Estadística de 2019.

Marco també ha posat en valor els projectes europeus, que permeten reduir l'emissió de 8.000 tones de CO₂ a l'any. Entre ells, destaca la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) que preveu rebaixar la contaminació per damunt d'un 80%; la reforma de l'avinguda Lledó, on les emissions de CO2 cauran de manera global en un 40% i fins a un 80% en alguns trams; i la renovació de la flota municipal de vehicles, que evita 25 tones de CO2 a l'any.

L'alcaldessa ha ressaltat, a més, els projectes en matèria de mobilitat sostenible premiats tant per part de l'administració estatal com autonòmica. Així, ha enumerat la Medalla de Plata dels Premis de la Setmana Espanyola de la Mobilitat Sostenible 2018, del Ministeri de Transició Ecològica, per la superilla de Maestria, la reestructuració de les línies de transport públic i l'accessibilitat en les parades de bus; i la Medalla d'Or dels Premis de la Setmana Espanyola de la Mobilitat Sostenible 2019, del Ministeri de Transició Ecològica, pel projecte Camins escolars segurs i sostenibles. La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, per part seua, va atorgar a Castelló el tercer premi de la Setmana de la Mobilitat en 2020 per la prestació del servei de transport a demanda en taxi compartit (Taxicas); i en 2021, el segon premi per la implantació del nou sistema d'accés restringit a la zona centre.

D'altra banda, Ribes ha detallat la programació de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, “que se centra en la recuperació dels carrers amb l'objectiu que es veja que als carrers es poden organitzar activitats dirigides a la ciutadania i amb una perspectiva pedagògica, ja que els carrers que es delimiten parcial o totalment al trànsit estan en entorns escolars”.

Així, durant set dies, s'han programat quasi una trentena d'accions en una desena de punts de Castelló. A destacar la iniciativa Recuperem els carrers als centres escolars, en la qual participaran huit col·legis de Castelló i es tancaran al trànsit parcial o totalment set vials de l'entorn d'aqueixos centres escolars per a desenvolupar allí tallers i activitats. El divendres 16 serà l'Avinguda Chatellerault (CEIP Censal i Carles Salvador); el dilluns 19, el carrer Pintor Sorolla (CEIP Vicent Artero) i el Camí Vell d’Alcora (CEIP Jaume I); el dimarts 20, l'Avinguda del Riu Sec (CEIP Soler i Godes) i Avinguda Barcelona (CEIP Gaetà Huguet); i el dimecres 21, el carrer Venta del Borriolenc (CEIP Manel Garcia Grau) i carrer Rafalafena (CEIP Bernat Artola).

A més, la Unitat d'Educació Viària de la Policia Local impartirà la xarrada Mou-et amb dues rodes per Castelló als escolars. També s'instal·laran en totes aqueixes zones punts d'informació sobre mobilitat sostenible i d'Inspecció Tècnica de Bicicletes. Altres activitats complementàries seran un recorregut per la ciutat amb un grup de patinadors, una ruta a peu per a gent gran i la macrobicicletada amb final al parc Ribalta.

Així mateix, es consoliden en la programació: el Parking Day al carrer Navarra i en Hort dels Corders, que serà el dissabte 17 de setembre, amb activitats, música i tallers durant tota la jornada; i el Dia Europeu sense Cotxes, que serà el 22 de setembre i hi haurà una zona restringida al trànsit en el centre (excepte vehicles no contaminants i vehicles de càrrega i descàrrega). La zona restringida abasta la plaça de la Pau, carrer Gasset, avinguda Rei En Jaume, carrer Saragosa, carrer Navarra, carrer Arrufat Alonso, plaça Clavé, i carrers Sant Lluís i Comte Pestagua.

En la presentació d'aquesta edició han sigut presents representants de les entitats col·laboradores, com Bicicas, Decathlon, CEU-Universitat Cardenal Herrera, Elcosystems, Castelló Patina, Castelló amb bici, Club Ciclista Castelló, Roll In Castelló, Tennis Drive i l'Associació Amics de la Ruta Jacobea Ultreia-Castelló.

Pujar