elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló blinda la transparència i gestió ètica dels fons europeus amb l'aprovació del Pla de Mesures Antifrau

  • L'estratègia fixa mecanismes de prevenció, detecció i correcció del frau “per a assegurar una execució eficient i rigorosa de la inversió de la UE”, afirma Amparo Marco

  • La Junta de Govern dona llum verda també a la Declaració de Compromís Institucional en matèria antifrau i al Codi Ètic per a funcionariat i autoritats públiques

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous en Junta de Govern el Pla de Mesures Antifrau que garanteix la transparència i gestió ètica dels fons de recuperació europeus sol·licitats pel Consistori per a transitar cap a un model de societat més inclusiva, sostenible i resilient i consolidar un teixit econòmic innovador i generador d'oportunitats i ocupació.

Aquesta estratègia traça els mecanismes necessaris per a la prevenció, detecció i correcció del frau, la corrupció i els conflictes d'interés que puguen sorgir en el si de les institucions gestores de fons europeus emmarcats en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya. Amb la seua aprovació, el Consistori compleix amb tots els tràmits requerits en aquest àmbit “i garanteix una gestió eficient i rigorosa de la inversió procedent de Brussel·les”, ha indicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

El Pla de Mesures Antifrau de l'Ajuntament de Castelló s’estén als diferents projectes i actuacions que en el marc del finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència gestionarà el Consistori. La capital de la Plana optarà a projectes per valor de més de 40 milions d'euros. Un muntant per a desenvolupar actuacions tendents a millorar la qualitat de l'aire, a impulsar l'Agenda Urbana Castelló 2030, a potenciar els mitjans de transport nets; a fomentar la biodiversitat, el turisme sostenible i el teixit comercial; o a afavorir la digitalització de l'administració local.

A més del Pla de Mesures Antifrau, la Junta de Govern ha donat també llum verda a la Declaració de Compromís Institucional de l'Ajuntament en matèria antifrau i al Codi Ètic de les Empleades i Empleats públics i Autoritats Públiques. Dos documents amb els quals es reforça la transparència en la gestió de fons de la UE per part de l'executiu local. Per altra banda, s'ha aprovat la designació d'un Equip d'Autoavaluació Permanent del Risc de Frau que reforçarà encara més el control financer.

Entre altres accions, aquesta estratègia global contra el frau contempla, en matèria de prevenció, el desenvolupament d'una cultura ètica basada en valors com la integritat, objectivitat, rendició de comptes i honradesa, mitjançant l'aprovació d'un Codi Ètic que ratifique la bona actuació professional de les i els empleats públics i les autoritats implicades en la gestió de la inversió europea. Encara des de la perspectiva preventiva, el pla també fixa mesures d'avaluació del risc de frau, com a possibles conflictes d'interés, i estableix com a obligatòria en aquest sentit l'emplenament d'una declaració d'absència de conflicte d'interessos (DACI) a les persones intervinents en els procediments.

Les mesures per a la detecció dels casos de frau constitueixen un altre dels eixos del pla aprovat aquest dijous. Entre elles, el Consistori implementarà la realització d'exercicis d'autoavaluació del risc de frau amb una periodicitat anual, el desenvolupament d'indicadors de frau a través d'un sistema de banderes roges, que completarà cada unitat executora de fons europeus per a detectar senyals d'alarma, pistes o indicis de possibles fraus, així com l'establiment d'un procediment per a la denúncia, via bústia o correu electrònic, d'irregularitats.

Finalment, el Pla de Mesures Antifrau de l'Ajuntament de Castelló consolida mecanismes de correcció i també de persecució, en el cas que es detecte un possible frau, o la seua sospita fundada. Aquesta situació comportarà la immediata suspensió del procediment, la notificació de tal circumstància a les autoritats interessades i als organismes implicats en la realització de les actuacions i la revisió de tots aquells projectes que hagen pogut estar exposats a un cas de frau.

Amparo Marco ha recordat que aquest principi de control i seguiment que plasma el Pla aprovat aquest dijous dona continuïtat al “model de gestió” que ha guiat ja “la implementació del finançament de la UE que ha arribat amb anterioritat a la ciutat, com és el cas dels 20,2 milions d'euros canalitzats a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat”.

Castelló, pionera en la lluita contra el frau

Precisament ahir l'Ajuntament de Castelló va participar en la jornada 'Plans Antifrau i Contractació per al Desenvolupament de Plans d'Acció de l'Agenda Urbana en el marc del nou Pla de Recuperació i Resiliència’, organitzada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). Després de la sessió, el Ministeri va traslladar la seua felicitació al Consistori castellonenc per ser un dels primers d'Espanya a desenvolupar un Pla Antifrau adaptat a les exigències que estableixen els nous fons europeus Next Generation EU.

Pujar