Castellano

La carta d'auxili del sector turístic: “No podem improvisar mesures, està en joc la nostra supervivència”

La carta d'auxili del sector turístic: “No podem improvisar mesures, està en joc la nostra supervivència”
  • La patronal hotelera demana al Govern la creació d'una comissió i un pla de xoc per al turisme

Ha sigut un estiu atípic i difícil per als empresaris turístics. La quasi inexistència de turistes internacionals al nostre país ha constatat una realitat que, malgrat ser coneguda per tots, reflecteix una dependència gens sana: el turisme nacional no és suficient. Ara amb la temporada a pocs dies de veure la seua fi, la patronal hotelera demana ajuda al Govern reclamant un pla de xoc que garantisca la seua supervivència.

Ho ha fet a través d'una carta dirigida a la ministra de Turisme, Reyes Maroto, en la qual li han transmés la necessitat de crear una comissió interministerial amb els responsables de les diferents comunitats autònomes per a abordar la recuperació del sector.

Des de la Confederació s'insisteix també en la urgència d'implantar un pla de reactivació del turisme espanyol amb mesures com l'ampliació i replantejament dels *ERTE, els test als viatgers o l'exoneració d'alguns impostos com l'IBI.

“No podem improvisar mesures. Està en joc la supervivència del sector turístic espanyol i aquest pla ha de contindre mesures financeres, en cas contrari, quedarà únicament com a lletra morta” afirma Jorge Marichal, president de CEHAT, des d'on consideren fonamental la creació d'aquesta comissió perquè es puguen abordar degudament totes aquelles qüestions que porten mesos afectant seriosament el sector turístic i que depenen de diversos ministeris com a Sanitat, Afers exteriors, Hisenda o Treball, entre altres.

En l'escrit, que ha sigut també remés als ministeris de Treball i Sanitat, CEHAT ha sol·licitat també l'articulació d'un pla de reactivació del turisme espanyol amb algunes qüestions generals i un tractament específic per territoris. Això permetria, per exemple, abordar la temporada d'hivern per a aquells destins que la tinguen o preparar la pròxima temporada per a aquelles zones que treballaran a partir de març de 2021.

La patronal espanyola de l'allotjament turístic considera, per tant, imprescindible que aquest pla de xoc contemple la implantació de mesures sanitàries, laborals i fiscals concretes i de màxima urgència per a garantir la supervivència del turisme, el sector productiu que més aporta en el seu conjunt al PIB espanyol i de la fortalesa del qual depenen més de 2 milions i mig de treballadors de manera directa.

Les mesures sol·licitades

Dins de l'àmbit laboral, CEHAT insisteix en l'articulació d'uns*ERTE específics per al sector hoteler. Així, la Confederació sol·licita uns ERTE àgils que permeten l'entrada i eixida de treballadors en funció de la conjuntura turística i que compten amb una exoneració total de la Seguretat Social dels quals es queden dins del ERTE, no dels que salen, ja que, si un empresari trau a un treballador del ERTE es considera que ho fa perquè està generant recursos per a pagar el seu salari. Per tant, l'ajuda ha d'oferir-se a aquells treballadors que romanen dins del ERTE i deixar a responsabilitat de l'empresari assumir el cost dels treballadors que es reincorporen a la seua activitat. A més, aquests nous ERTE han d'estar actius, com a mínim, fins a la Setmana Santa de 2021 amb la finalitat de garantir que les empreses tinguen ‘oxigen’ per a arribar fins a aqueixa data i, amb elles, l'ocupació que generen.

En matèria de salut, CEHAT considera fonamental l'establiment de mesures com el passaport sanitari digital i/o solucions similars que permeten la traçabilitat del client durant la seua estada en destí i identificar riscos i vulnerabilitats durant la seua estada, facilitant la seua localització i aïllament en cas de necessitat.

Així mateix, la Confederació aposta per la realització de proves i test als turistes que arriben a Espanya. “Si la Unió Europea no es fa càrrec de manera obligatòria dels test a l'eixida dels països, hem de ser nosaltres els que els establim a l'arribada -apunta Marichal-, per tant, el que plantegem és que, si un turista que arriba a Espanya no pot garantir que s'està lliure de COVID-19 (PCR amb 48 hores màxim abans del viatge), haurà de fer-se-li un test ràpid a l'arribada al primer aeroport espanyol que trepitge. Aquest test haurà de pagar-lo el client. En finalitzar la seua estada en destí i abans de tornar al seu país, haurà de realitzar-se una nova prova que garantisca que està lliure de COVID-19. Aquest nou test el poden pagar els hotelers i el client, de manera conjunta”.

Finalment, en matèria fiscal, CEHAT sol·licita que s'articule l'exoneració d'alguns impostos que graven l'activitat tant a nivell local com autonòmic, per a aquest exercici 2020, com és el cas de l'IBI (Impost sobre Béns immobles), les taxes municipals, l'Impostos sobre Activitats Econòmiques, etc., que, per les seues característiques, representen un elevat cost parisques les empreses hoteleres en un context de pràcticament zero ingressos per activitat turística.

Pujar