Castellano

Alcaldessa de Calp: "La Marina Alta està molt millor que la resta de la Comunitat, mereixíem passar de fase"

Alcaldessa de Calp: "La Marina Alta està molt millor que la resta de la Comunitat, mereixíem passar de fase"
  • Entrevista amb Ana Sala per a conéixer com afronta la desescalada un municipi en el qual el turisme i la temporada d'estiu és de vital importància

MÉS FOTOS
Alcaldessa de Calp: "La Marina Alta està molt millor que la resta de la Comunitat, mereixíem passar de fase" - (foto 2)
Alcaldessa de Calp: "La Marina Alta està molt millor que la resta de la Comunitat, mereixíem passar de fase" - (foto 3)

L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, parla amb elperiodic.com sobre com es viu la «nova normalitat» en la localitat i explica les mesures posades en marxa per a pal·liar en xoc que suposarà la pandèmia per a un municipi tan turístic com Calpe. A més, Sala valora negativament que la Generalitat no haja optat per demanar el canvi de fase.

PREGUNTA. Com ha sigut l'entrada en la Fase 1 de la localitat?

RESPOSTA. Comencem amb bon ànim i molta esperança, amb ganes d'eixir als carrers i asseure'ns a gaudir de les nostres terrasses. Des que eixim del confinament els passejos marítims han recuperat la vida. Tothom tenia ganes de recuperar una mica de normalitat.

P. Com ha sigut la reobertura dels comerços i restaurants?

R. La majoria ha représ l'activitat amb les mesures de seguretat necessàries. Uns altres estan esperant entrar en la Fase 2 perquè les normes són una mica més flexibles. No obstant això, resulta que la Generalitat no vol demanar el passe a aqueixa segona fase.

P. Comparteix aqueixa decisió de romandre en la primera fase?

R. No, em sembla injust. Els que han entrat en la Fase 1 porten tres dies, però nosaltres deu. Vaig consultar ahir amb l'Hospital Marina Salut i estem molt bé, segons em va traslladar el gerent s'estan preparant per a tornar a la normalitat i atendre les cites de sempre. Mereixíem passar a la Fase 2, ja que de tota la Comunitat la Marina Alta està molt per davall en la cua de contagis i morts.

Però prima la qüestió sanitària i tindrem paciència i prudència, encara que no deixaré de reivindicar la meua postura, perquè els empresaris estan patint moltíssim. Per moltes ajudes que se'ls de no compensa la venda diària, que és amb el que realment paguen totes les despeses.

P. Creu que hi ha hagut un error en la presa de decisions?

R. Crec que l'error ha sigut el criteri. El Govern central va actuar per Àrees de Salut, i ara la Generalitat és la que decideix. Ningú ens ha preguntat als que ja estàvem en la Fase 1. Ho veig molt discriminatori i molt perjudicial per al teixit empresarial de Calp. En molts municipis de la Marina alta estan igual que nosaltres. Hem fet un bon confinament tal com s'ha vist en els resultats.

P. Com afronta el sector de l'hostaleria la “nova normalitat”?

R. Amb molta preocupació. Quasi no hi ha gent. La temporada ací comença en el pont de San José. Les terrasses s'omplin, però clar ara la limitació de mobilitat ha fet que la gent de fora no puga vindre. Nosaltres rebem turisme nacional i internacional, però també hi ha persones que tenen la seua segona residència a Calp, ells no són turistes són gent que en certa manera pertanyen al poble. Si a aquestes persones tampoc se'ls permet vindre les terrasses no s'omplin. Només espere que a mesura que anem deixant entrar a la gent, tornem a la situació idònia, convivint sempre amb seguretat sanitària.

P. I el sector hoteler?

R. Ells també esperen com més prompte millor el passe a la Fase 2. Si no pot vindre ningú l'hotel no s'ompli i el que volen és tindre una garantia de poder mantindre l'hotel obert.

P. Quines mesures ha adoptat o està adoptant l'Ajuntament per a frenar l'impacte econòmic del coronavirus?

R. El primer que vam fer va ser dotar als serveis socials de l'ajuntament parell poder ajudar a les famílies que no tenen cap mena d'ingrés. Invertim 250.000€ en ajudes que arribaven fins als 300€ per a la compra d'aliments de primera necessitat, medicaments i productes d'higiene personal. La situació està controlada, perquè a ningú li falta per a menjar. A més, associacions com Càritas i Creu Roja han ajudat al fet que no els falte de res a aqueixes famílies.

També, hem aprovat les bases per a les ajudes directes a les empreses, així com les bases per a reduir l'IBI de les persones majors de 65 anys, persones amb discapacitat o aturats de llarga duració.

D'altra banda, hem alçat el veto a la prohibició de no poder treballar a l'agost a les empreses de la construcció tal com assenyalava la nostra ordenança del soroll. Així, els permetrem recuperar-se una mica després de l'aturada de 15 dies que se'ls va obligar al principi de l'estat d'alarma.

Una altra de les mesures que hem aprovat en el Ple és derogar l'ordenança fiscal quant a l'ocupació de la via pública de taules i cadires. No cobrarem la taxa per aquesta ocupació als hostalers.

I continuem treballant en tota mena d'ajudes fins on el pressupost ens permeta arribar.

P. Respecte a les platges quin pla està dissenyant-se des de l'ajuntament?

R. De moment estan obertes per al passeig i activitats esportives professionals fins que el Govern ens diga que es poden obrir. S'està preparant des de la Regidoria de Platges i Medi ambient una sèrie de mesures per a controlar l'aforament aquest estiu. Nosaltres no concebem això d'anar a la platja amb una cita prèvia. Però si el limitar d'alguna manera l'aforament a través d'una App que també avise de com es troba la platja en aqueixos moments. Potser també establir un horari siga el més assenyat.

P. Com definiria que es presenta la temporada estival a Calp?

R. Complicada i amb molta incertesa. Cada quinze dies ens prorroguen l'estat d'alarma i això suposa estar condicionats. Com més prompte millor es resolga i ens deixen llibertat molt millor. Cadascun ha de ser conscient de les precaucions que ha de prendre, higiene, màscares, distància, etc. És difícil, però és qüestió d'habituar-se.

P. Què li demanaria al Govern de la nació?

R. Molta més transparència en la informació. Sé que és un tema complicat, perquè es tracta d'una qüestió de salut de molta responsabilitat. Han d'escoltar més als alcaldes, som nosaltres els que estem prop dels problemes, el govern està molt per damunt, no tenen el tracte diari amb les empreses i les persones. Els demane que ens deixen utilitzar el superàvit en els nostres ciutadans i en tot allò que faça falta en els nostres municipis.

P. I als veïns, quin missatge els transmet?

R. Agrair-los el treball que han fet i el bon confinament. Gràcies a això hem avançat. El que lamente és que no ens hagen deixat passar a la Fase 2 perquè nosaltres hem fet els deures i hem complit. Els demane paciència i els assegure que, des de l'ajuntament, estem treballant sense parar per a eixir d'això com més prompte millor, ajudant a tot aquell que ho necessite. Al seu ajuntament tenen a la seua alcaldessa i regidors dedicant-se per i per a Calp.

Pujar