elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cada vegada plou menys en les conques dels rius valencians

Cada vegada plou menys en les conques dels rius valencians

  “Una disminució de les precipitacions febles o moderades, com es destaca en este estudi, té profundes implicacions ecològiques per al sistema hidrològic i, en conseqüència, per al benestar de les comunitats. De la mateixa manera, un augment de les pluges torrencials té implicacions tant per als sistemes naturals com per als socials”, destaca María José Estrela, primera signant de l'article i professora del Departament de Geografia de la Universitat de València.

  La investigació –sobre els rius Segura, Guadiana, Guadalquivir i Xúquer– també constata que les àrees en les quals el riu es recarrega (trams alt i mitjà) s'ha donat una major concentració de les precipitacions en eixos 70 anys, és a dir, hi ha menys dies de pluja amb major intensitat de la precipitació. En conjunt, en les conques estudiades, a l'estiu els dies de pluja van descendir un 28% de mitjana, i a l'hivern, un 19%.

  A més, els períodes secs van augmentar, la qual cosa constituïx un inconvenient per a l'efectivitat de la recàrrega, ja que els millors dies per a això són aquells amb una pluja moderada o baixa (menor de 40 mm de pluja per dia), els quals estan disminuint respecte als dies de pluja d'alta intensitat (major que 40 mm/d).

  L'estudi, que també firmen David Corell i Juan Javier Miró (Departament de Geografia) i Raquel Niclós (Departament de Física de la Terra i Termodinàmica), constata que estos canvis no van ser uniformes al llarg de l'any, i que a l'estiu i hivern la disminució de dies de pluja i volum de precipitació van ser més acusats. Així, el volum de precipitació va descendir un 20% a l'estiu i un 19% a l'hivern. A més, a la primavera, també es van reduir les precipitacions un 10% i només a la tardor, l'època de major torrencialidad, el volum va augmentar un 10%.

  Segons la investigació, és crucial un control dels recursos en el curs dels rius Guadiana i Guadalquivir, ja que constituïxen una important destinació turística que incrementa la seua població notablement a l'estiu i hivern, amb cada vegada menys aigua. L'estudi afirma que en estes conques s'ha arribat a reduir entre un 30 i un 40% el volum de precipitacions.

  Metodologia

  La investigació s'ha basat en l'anàlisi de 348 estacions pluviómétricas situades en les conques dels rius Segura, Guadiana, Xúquer i Guadalquivir, i pertanyents a l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). Les variables avaluades han sigut el volum de la precipitació, el nombre de dies de pluja, la precipitació diària classificada per intensitat i l'Índex de Precipitació, Evapotranspiració Estandarditzada (SPEI), el qual indica els nivells de sequera.

  Este estudi ha comptat amb el suport del programa PROMETEU (Generalitat Valenciana) i el Ministeri de Ciència i Innovació.

  Pujar