elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

En 9 de cada 10 casos d'abusos sexuals a xiquets en la Comunitat Valenciana l'agressor és algú de l'entorn familiar o conegut

En 9 de cada 10 casos d'abusos sexuals a xiquets en la Comunitat Valenciana l'agressor és algú de l'entorn familiar o conegut
  • En la majoria de casos en l'autonomia les víctimes tenen entre els 10 i els 14 anys, i més del 60,8% de víctimes són xiquetes o adolescents

En 9 de cada 10 casos d'abusos sexuals contra la infància en la Comunitat Valenciana l'agressor és una persona de l'entorn familiar o coneguda del xiquet o xiqueta. Són dades de l'últim informe de Save the Children Per una justícia a l'altura de la infància. Anàlisi de sentències sobre abusos sexuals a xiquets i xiquetes a Espanya. en el qual s'han analitzat prop de 400 sentències judicials de casos d'aquesta mena de violència a Espanya.

L'organització recorda que l'abús sexual és una de les formes més greus de violència contra la infància i adolescència i, a més, una de les més ocultes. Segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior, en 2021 es van presentar 8.317 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima a xiquets, xiquetes i adolescents. En la Comunitat Valenciana, les últimes dades mostren que en 2021 es van interposar 1.135 denúncies per aquesta mena de violència contra la infància.

“S'estima que només el 15% dels casos d'abús sexual arriben a denunciar-se, per la qual cosa aquestes dades només són la punta de l'iceberg. Encara existeix la creença col·lectiva que això no ocorre en el nostre entorn i que, si succeïra algun cas, ens adonaríem, però les dades ens diuen clarament que no és així”, assenyala Rodrigo Hernández, director de Save the Children en la Comunitat Valenciana.

L'estudi assenyala que la majoria de casos les víctimes tenen entre els 10 i els 14 anys, i que en més del 60,8% dels casos la víctima és una xiqueta o una adolescent. A més, una altra dada preocupant és el temps de duració dels processos. El 58% dels processos judicials per abusos sexuals a xiquets i xiquetes en la Comunitat Valenciana no es resolen abans dels dos anys, i es poden allargar fins als cinc anys de duració.

Les dades indiquen també que hi ha víctimes que continuen havent de declarar més d'una vegada, arribant a declarar abans del judici fins a 3 vegades en policia, fiscalia i jutjat. Només en el 27,8% dels casos es fa referència a l'ús de la prova preconstituida, és a dir, l'enregistrament del testimoniatge perquè no hagen de repetir aqueixa declaració en reiterades ocasions.

Els abusos sexuals és una de les pitjors formes de violència contra la infància. És el cas de Carmen Corrales, gaditana de 26 anys, que ha denunciat haver patit abusos sexuals des dels 10 fins als 14 anys per part del seu avi. Carmen va haver de declarar cinc vegades davant diferents institucions sent encara menor d'edat. “Durant el procés jo em vaig sentir súper acompanyada per part dels meus pares i de les meues germanes, però per la justícia i altra, no. A mi ningú em va acompanyar, ningú em va indicar on havia d'anar, la qual cosa havia de fer… res. Vaig declarar, però em vaig sentir sota pressió”, relata.

Una justícia a l'altura de la infància
Save the Children recorda que, tal com indica la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i Adolescència enfront de la Violència (LOPIVI) aprovada fa ara dos anys, és necessari que el Govern desenvolupe una legislació específica que marque el camí per a aquesta justícia especialitzada que puga garantir els drets dels xiquets i xiquetes que han sigut víctimes de qualsevol tipus de violència, com són els abusos sexuals.

Això ha de concretar-se en les següents mesures:

· implantació de jutjats especialitzats en atenció a la infància víctima de violència

· creació d'una Fiscalia específica de violència contra la infància, que participe en tots els processos on hi haja un xiquet o xiqueta víctima

· l'assistència jurídica a les víctimes, acompanyant-les des de l'inici fins al final del procés i assegurant la seua gratuïtat en els casos que marca la llei.

A més, un dels aspectes bàsics d'aquesta especialització de la Justícia és la realització d'exploracions i proves preconstituidas, amb l'objectiu d'eliminar actuacions i declaracions innecessàries i evitar la revictimització dels xiquets i xiquetes víctima.

A nivell autonòmic, l'organització proposa, entre altres mesures, la formació obligatòria i especialitzada sobre violència i protecció de la infància de tots els professionals que treballen amb la infància (àmbit judicial, educatiu, sanitari…) i el desenvolupament de polítiques de salvaguarda infantil i d'entorns segurs que garantisca la seua seguretat i benestar i previnguen qualsevol forma de violència, inclosos els centres de protecció.

Cases dels xiquets
Save the Children aposta també per continuar impulsant en la Comunitat Valenciana el model nòrdic Barnahus (“casa dels xiquets” en islandés), un model d'atenció integral on totes les institucions que intervenen en un cas d'abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre per a evitar la victimització secundària.

Des de l'obertura de la primera Barnahus en 2020 a Catalunya -en concret, a Tarragona-, altres comunitats autònomes com Andalusia, Euskadi, Cantàbria, Comunitat de Madrid, Illes Balears o Navarra estan seguint el mateix camí. A més, el projecte conjunt de la Unió Europea i el Consell d'Europa sobre la Barnahus a Espanya per als anys 2022 a 2024 -desenvolupat en estreta col·laboració amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030-, té com a objectiu millorar el marc legislatiu i de polítiques públiques per a introduir aquest model en les diferents comunitats autònomes.

“En la Comunitat Valenciana ja comptem amb recursos per a atendre la infància que ha sigut víctima de violència sexual, com les cambres Gesell o les SAANNA, que són un servei específic d'atenció a víctimes d'abús sexual infantil. No obstant això, és necessari fer un pas més enllà amb l'especialització de jutjats i la implantació definitiva del model Barnahus en el nostre territori. Per això, valorem de manera positiva que el nou Consell haja manifestat el seu compromís a continuar impulsant el model aquesta legislatura. Aquests pròxims quatre anys tenim un repte molt important i és que quan un xiquet o xiqueta haja patit violència de qualsevol tipus, se li puga atendre de la millor forma possible”, afig el director territorial de Save the Children.

Pujar