12 de desembre de 2019 12/12/19

Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura

Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura - (foto 1)
  • En una reunió amb alcaldes del municipi de la Plana Baixa impulsada per l'alcaldessa de Burriana, Maria Josep Safont

  • El president de la Generalitat ha anunciat per a les pròximes setmanes una reunió amb la Plataforma per la Dignitat del Labrador

Galeria de fotos
Burriana - Reunió del Consell - Reunió Alcaldes de la Comarca
Burriana - Reunió del Consell - Reunió Alcaldes de la Comarca
MÉS FOTOS
Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura - (foto 2)
Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura - (foto 3)
Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura - (foto 4)
Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura - (foto 5)

Burriana ha acollit aquest divendres el ple del Consell en la primera sessió itinerant de la legislatura. Ximo Puig, Mónica Oltra així com la resta de Consellers s'han reunit a l'Ajuntament de Burriana en una mostra per reafirmar el seu suport a les localitats de la Plana Baixa. De fet, després de la reunió del Consell, el president de la Generalitat s'ha reunit amb alcaldes de la zona per a conéixer les seues preocupacions.

En el marc d'aquesta trobada, Puig ha manifestat la voluntat del Consell de fomentar polítiques de suport per a sectors productius de la Plana Baixa com el ceràmic o la citricultura, a més d'abordar altres qüestions com els plans de turisme, l'ocupació o possibles actuacions contra la plaga de mosquits en aquesta comarca castellonenca.

Quant a la crisi citrícola, el president ha informat els representants municipals de la reunió mantinguda aquest dijous, 12 de juliol, amb la comissària de Comerç Internacional, Cecilia Malsmtröm, al mateix temps que s'ha compromés a treballar durant els següents mesos sobre les clàusules del tractat comercial amb Mercosur.

Davant reptes com el veto rus o la defensa de la reciprocitat comercial, el cap de l'Executiu valencià ha defensat la necessitat que el sector cítric es configure com un “lobby fort” a Brussel·les. Per això, ha aprofundit en la seua proposta d'establir una conferència citrícola conformada pels països del sud d'Europa.

Així mateix, ha advocat per una “acció de reestructuració del sector” amb major implicació pública, per a donar resposta tant als problemes immediats com a la sostenibilitat del seu futur. A més, Puig, que ha assegurat que l'agricultura cítrica és “fonamental” per al territori valencià, ha informat que es reunirà “en les pròximes setmanes” amb la Plataforma per la Dignitat del Labrador.

Col·laboració entre administracions

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la voluntat del Consell i dels ajuntaments de la Plana Baixa de treballar junts des d'una “concepció comarcalista” per a resoldre qüestions que “van molt més allà d'un terme municipal”.

Per això, el cap de l'Executiu valencià ha assenyalat que la Generalitat pretén incentivar aquesta visió comarcal perquè els consistoris treballen conjuntament en matèries com la política turística, com ja succeeix amb el Pacte per l'Ocupació de la Plana Baixa.

Respecte a la qüestió del control de la plaga de mosquits en aquesta comarca, el president ha assegurat que es tracta d'un “problema complex” que necessita del “compromís de totes les administracions”.

En aquest sentit, ha explicat, que davant la impossibilitat de realitzar vols indiscriminats per la seua afectació al conjunt de la fauna, s'han valorat “experiències reeixides” en altres zones com l'ús de larves o material biològic, així com la utilització de tractaments que estan a l'espera del vistiplau farmacològic del Ministeri de Sanitat.

D'altra banda, el president també ha explicat que ha tractat al costat dels alcaldes i alcaldesses la problemàtica de la cogeneració en el sector ceràmic, i ha anunciat que tindrà lloc “en les pròximes setmanes” la primera reunió d'aquesta legislatura de la Mesa de la Ceràmica.

A la reunió, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de Burriana, han assistit els alcaldes i alcaldesses de Vila-real, José Benlloch; Borriana, María Josep Safont; La Vall d'Uixó, Tania Baños; Onda, Carmina Ballester; Nules, David García; Moncofa, Wenceslao Alos; Betxí, Salvador Rius; Les Alqueries, Esther Lara, o el de Vilavella, Manel Martínez.

Per part d'Artana ha assistit el seu alcalde, Enrique Vilar; per Ribesalbes, César Pallarés; per La Llosa, Joaquín Llopis; per Alfondeguilla, Salvador Ventura; per Tales, Vicente Juan Prada de Conflent; per Eslida, Lucía Doñate; per Suera, José Pascual i per Ahín, Javier Sorribes, així com el regidor de Cultura del municipi d'Almenara, Paco Bargall.

ocultar
Ximo Puig anuncia a Burriana polítiques de suport per a la citricultura
Pujar