elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quin impacte econòmic té l'Arenal Sound de Borriana?

Quin impacte econòmic té l'Arenal Sound de Borriana?
  • 300.000 sounders visiten la ciutat durant la setmana de concerts

Una setmana de concerts, 300.000 sounders o 78 tones de fem arreplegades. L'Arenal Sound és un festival de grans xifres. Aquest és el balanç habitual que deixa l'esdeveniment en els últims anys i que podria repetir-se en la seua onzena edició, la de 2022, quan espera recuperar el pols després de dos anys de pandèmia.

Una cita que esperen amb expectació molts hostalers de restaurants, bars i xiringuitos de la zona, sabedors que aqueixos dies poden fer l'agost en sentit literal i figurat, ja que el pas dels milers de visitants es nota en la caixa.

També ho noten les botigues d'ultramarins del Port de Borriana, així com els supermercats de la zona, on els sounders fan apilament de tot el que necessiten per a resistir els dies de càmping i concerts.

40 milions d'euros va ser impacte econòmic que el festival va deixar a la província en la seua última edició de 2019, segons estudis difosos per la pròpia organització. Una xifra que podria repetir-se enguany, amb aquesta setmana musical que s'organitza del 2 al 7 d'agost.

Segons les estimacions dels organitzadors, en la desena edició s'haurien creat 4.500 llocs de treball directes i indirectes, 900 dels quals haurien sigut coberts per veïns de Borriana, la qual cosa suposa quasi un 20% de les ocupacions generades.

Unes xifres temporals però de gran mida, conseqüència de la gran afluència de públic que acull l'esdeveniment: 300.000 assistents que ho constitueixen com el segon festival amb més públic d'Espanya, després del Medusa SunBeach i seguit del Vinya Rock, amb 240.000 assistents.

Això sí, a l'hora de comptabilitzar el públic cal tenir en compte que es comptabilitzen els assistents que entren en el recinte i no els visitants únics. És a dir, si el festival té una capacitat de 50.000 persones al dia, durant els sis dies de duració entre l'esdeveniment i els pre-parties, sumen un total de 300.000 persones.

El cost per als comptes públics

No obstant això, per als comptes públics de l'Ajuntament de Borriana el festival no ha sigut tan beneficiós, ja que l'organització d'un esdeveniment d'aquestes característiques té un cost en seguretat i neteja.

Així, encara que el festival ingressa un cànon anual al consistori, aquest no aconsegueix cobrir totes les despeses dels quals es fa càrrec l'ajuntament, encara que des de 2018 l'organització s'ha compromès a realitzar la neteja de la zona després del pas de l'esdeveniment, la qual cosa alleugereix la despesa pública en aquesta matèria, ja que la retirada de residus ha arribat a costar 25.000 euros en alguna edició.

L'últim cànon acordat entre el festival i el consistori és de 60.000 euros, als quals se suma una inversió de 15.000 amb la qual els organitzadors de The Music Republic han de sufragar al llarg de l'any accions culturals per al municipi.

En total, 75.000 euros que entren a les arques públiques, enfront dels 129.600 que l'ajuntament va haver d'invertir en l'última edició. Unes xifres que van obligar l'Ajuntament a pujar el cànon l'any 2015, ja que fins a aqueix moment no arribava als 10.000 euros.

La despesa més important al qual s'ha de fer front és el de les hores extra i el complement de productivitat que s'ha d'abonar als agents de la policia local, una xifra que ascendeix fins als 94.100 euros. A aquesta partida se sumen altres despeses com els 14.500 euros que es van gastar en 2019 al reforç amb policies d'altres municipis o el cost en ambulàncies, de 8.300 euros.

A més, cal sumar els 12.700 euros en hores extres i complements de productivitat per als treballadors de la regidoria de Via Pública que treballen durant el festival, bé siga per a realitzar labors de neteja, bé per a muntar elements com les tanques.

Així, en 2019 els comptes del consistori van reflectir un balanç negatiu de 54.200 euros, una xifra que, això sí, queda lluny dels 83.500 euros que va costar en 2015, però també dels anys 2012 i 2017, els més barats per a l'ajuntament, amb un cost d'al voltant de 27.000 euros.

Pujar