21 de setembre de 2020 21/9/20

El programa 'Comença a exportar' s'acosta a les empreses de la comarca amb quatre tallers pràctics per a eixir a l'exterior

El programa 'Comença a exportar' s'acosta a les empreses de la comarca amb quatre tallers pràctics per a eixir a l'exterior - (foto 1)
  • L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i la Cambra de Comerç financien la iniciativa, en la qual participen els ajuntaments de Vila-real, Borriana, Almassora, les Alqueries i Nules i que es desenvoluparà entre novembre i desembre

L'àrea empresarial que conformen els municipis de Vila-real, Borriana, Almassora, les Alqueries i Nules a la Plana Baixa comptarà en els mesos de novembre i desembre amb el nou programa Comença a exportar, impulsat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), de la Generalitat Valenciana, i per la Cambra de Comerç de Castelló, gràcies al cofinançament de la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

El regidor d'Economia de Vila-real, Xavier Ochando, ha presentat juntament amb representants de la Cambra i dels municipis implicats, aquesta iniciativa, l'objectiu de la qual és repassar d'una forma eminentment pràctica els aspectes bàsics que ha de tenir en compte una empresa que vulga començar el seu procés d'internacionalització.

"Erròniament, sempre associem exportació amb grans empreses, però no és així, ja que moltes xicotetes i mitjanes empreses, sobretot familiars, també han sabut obrir-se pas en un món molt competitiu on el suport institucional és fonamental perquè nous negocis s'animen a eixir amb èxit", indica Ochando.

En aquest sentit, l'edil afirma que "com l'administració més pròxima als veïns, els ajuntaments tenim el deure posar eines a l'abast dels nostres empresaris i sumar recursos per a ser més eficients i arribar més lluny". Per aquest motiu, ha agraït al conseller d'Economia, Rafael Climent, i a la directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, "tot el treball realitzat en aquesta línia" i ha donat les gràcies a la Cambra de Comerç i a la resta de municipis implicats.

El responsable de la Cambra de Comerç, Joaquín Andrés, ha explicat que el programa consta de quatre tallers amb una durada de tres hores cadascun. El primer tindrà lloc el 30 de novembre al Viver d'Empreses de Vila-real, igual que el segon, previst per al 4 de desembre. Les dues últimes jornades seran el 12 i 14 de desembre al Cercle Fruiter de Borriana. "En aquestes sessions pràctiques abordarem qüestions com la selecció de mercats exteriors i com accedir als mateixos, els plans de màrqueting, com emprar les eines financeres per a l'eixida a l'exterior i temes relacionats amb la documentació i tràmits necessaris", indica. "Tot i que encara espanta, la internacionalització està cada vegada més a l'abast de tothom", assegura.

D'altra banda, el regidor de Comerç i Desenvolupament Local de Nules, César Estañol, ha explicat que "el nostre municipi compta amb una indústria altament exportadora, però encara hi ha xicotetes empreses que no tenen accés a les eines necessàries per a fer el pas i des de l'Administració local volem ajudar al fet que arriben a tots els mercats i, sobretot, volem anar tots de la mà per a fer-ho amb garanties".

La regidora de Comerç i Promoció Econòmica de Borriana, María Romero, assegura que "tenim un teixit empresarial amb una gran vocació exportadora, però així com hi ha empreses ja consolidades a l'exterior, encara hi ha moltes xicotetes companyies que no tenen un pla estratègic i que necessiten ajuda per a treballar amb una planificació que els garantisca fer el pas amb èxit". Així mateix, ha assenyalat el doble objectiu d'aquest programa, com és "ajudar a les empreses locals i crear una xarxa de proximitat amb totes elles per a donar-los la cobertura necessària".

L'edil d'Indústria d'Almassora, per la seua banda, assegura que "encara que tenim moltes empreses fortes en els nostres polígons industrials, volem ajudar a millorar la seua gestió i aquest projecte pot ser molt positiu per a eixir a un mercat potencial", per la qual cosa ha animat les companyies a "inscriure's i traure el màxim profit del curs, que posarà al seu abast totes les eines i mitjans que necessiten".

En aquest sentit, Ochando ha fet una crida als interessats a inscriure's de manera gratuïta a les diferents àrees implicades dels municipis participants, o bé a la Cambra de Comerç i també de manera virtual. "Fa un any vam realitzar una jornada d'internacionalització a Vila-real i van acudir 40 empreses, esperem que en aquesta ocasió ens vegem obligats a duplicar sessions per a donar cabuda a tots", conclou.

Pujar