elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Museu de la Taronja podria obrir les seues portes abans de que acabe l'any

El Museu de la Taronja podria obrir les seues portes abans de que acabe l'any
  • L'Ajuntament de Borriana manté reunions amb la Generalitat per a buscar la forma de reobrir-ho mentres s'intenta solucionar el problema del deute de 160.000 euros que té la fundació del mateix

MÉS FOTOS
El Museu de la Taronja podria obrir les seues portes abans de que acabe l'any  - (foto 2)

El Museu de la Taronja de Borriana comença a donar els primers passos per a la seua reobertura. Així ho han confirmat a elperiodic.com fonts de l'Ajuntament de Borriana, ja que s'estarien mantenint reunions amb la Generalitat per a estudiar la via que el consistori es fera càrrec de la gestió. Un tràmit que s'està fent en paral·lel al del deute de 160.000 euros que té la fundació i sobre la qual també està treballant el consistori.

El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que l'objectiu seria poder obrir el Museu de la Taronja -l'únic en tota la Comunitat dedicat a esta fruita- abans de que acabara 2017: "M'agradaria que enguany estiguera obert però, si no és així, enguany quedarà clar tot el procés a realitzar". De moment ja s'han mantingut diverses reunions amb la Conselleria i s'han de mantindre algunes més per a poder concretar la figura administrativa que tindria l'Ajuntament de Borriana a l'hora de reobrir el museu així com la forma de fer-ho. Algo que podria quedar clar, segons l'edil de Cultura, "en unes setmanes".

I mentres es treballa en reobrir el museu seguix pendent la solució del deute: 160.000 euros de la Fundació -gran part de la qual correspon al sou dels treballadors. Una fundació de la qual formen part l'Ajuntament de Borriana, les Conselleries d'Agricultura, Cultura i Indústria, la Diputació de Castelló i la Fundació Caixa Castelló. El problema residix en que dites entitats no poden fer front amb diners públics a eixe deute. Així, cinc anys després del seu tancament, seguix sense resoldre's el problema encara que sí s'han plantejat diverses opcions.

La primera d'elles seria que alguna entitat privada poguera fer front al deute. Granel confirma a este digital que ja s'han establit contactes i hi ha "diverses empreses" -del sector citrícola- que han mostrat la seua voluntat de col·laborar econòmicament encara que descarta donar noms concrets.

La segona opció passaria per la liquidació de la fundació, algo que es podria fer encara que es reobrira el museu tal com pretén l'ajuntament. I per a això s'ha de redactar un nou informe en què està treballant l'ajuntament: "El que es va fer en el moment de la liquidació no valorava el tant per cent que hauria d'assumir cada institució basant-se en la quantitat aportada i és en el que estem ara mateix", aclarix l'edil responsable de l'àrea.

Des de l'ajuntament reconeixen la lentitud del procés encara que insistixen en el fet que s'ha estat treballant contínuament en el tema del museu des que es va formar el nou equip de govern: "La situació que ens vam trobar al arribar era molt pitjor del que ens esperàvem, amb documents en els calaixos, sense aprovar-se presupuestos... i tot això va fer que el procés s'encallara", argumenta Vicent Granel.

Així i tot pareix que el museu podria obrir les seues portes este mateix any, si es complixen les previsions de l'ajuntament o, almenys, quedaria traçada el full de ruta per a reobrir en la major brevetat de temps possible: "Hem fet un treball de catalogació i pretenem que el museu s'actualitze", detalla el regidor de Cultura.

Un pol d'atracció turística

El Museu de la Taronja de Borriana és l'únic dedicat exclusivament a la difusió de la història i la cultura citrícola en la Comunitat Valenciana. Va estar 17 anys obert fins que els deutes van obligar a tancar-lo en el 2012. Un "pol d'atracció turístic", tal com reconeix l'edil de Cultura, i d'ací l'interés de reobrir-ho.

Precisament en el Pla Estratègic de Turisme de Borriana que es va presentar la setmana passada una de les claus turístiques de la localitat és la història i cultura de la taronja: "Per este museu passaven fins a 10.000 turistes a l'any i ara pareix que s'encamina per a poder veure la llum", conclou Granel.

Pujar