25 de setembre de 2020 25/9/20

Immersos en la Setmana Cultural de la Falla Quarts de Calatrava

Immersos en la Setmana Cultural de la Falla Quarts de Calatrava - (foto 1)
  • Indumentària i història són les claus d'aquesta celebració del 25 aniversari de la comissió

MÉS FOTOS
Immersos en la Setmana Cultural de la Falla Quarts de Calatrava - (foto 2)

La Falla Quarts de Calatrava recupera la perduda Setmana Cultural que va deixar de fer fa uns anys la Federació de Falles de Borriana. Aquest cicle de conferències en el qual s'uneixen moda i història, són l'aperitiu del 25 aniversari de la comissió, que tindrà lloc el proper 26 de novembre amb una gala commemorativa al Teatre Payà. En aquest aniversari l'entitat fallera es va proposar fer alguna cosa diferent, una iniciativa en què tota la ciutat de Borriana se sentirà partícip a través dels col·loquis i demostracions que han tingut i tindran lloc aquesta setmana.

Aquestes jornades culturals van tenir el seu punt d'inici aquest cap de setmana. El dissabte passat els Salons de la Caixa Rural Sant Josep de la ciutat van acollir l'emissió de caràcter autonòmic del magazine de festes i tradició, 'Veus de festa' de la ràdio nacional Gestiona Ràdio. El programa radiofònic va ser dirigit pels seus col·laboradors habituals, una plantilla que es va estendre amb la participació de la Fallera Major i Infantil del primer exercici de la comissió de Quarts de Calatrava, amb el president d'aquell any que avui en dia fa els dots de Vicepresident, Vicente Chabrera. També hi va haver espai per interactuar amb les actuals representants de la comissió del 2016, Irene Gómez i Carolina Fuentes, així com les Falleres Majors del 2017, Marta Chabrera i Maria Llopis. A més, no es van voler perdre aquest espectacle radiofònic el President de la Federació de Falles de Borriana, Salvador Domènech, el representant de Junta Local Fallera, Salvador Boix i un dels historiadors més representatius del món faller a la ciutat, Quino Puig. La falla Quarts de Calatrava va agrair la col·laboració de 'Veus de festa' i el seu retransmissió com a inici d'aquesta Setmana Cultural amb el lliurament d'un objecte commemoratiu del seu 25 aniversari.

Les conferències van començar dilluns passat amb una xarrada sobre indumentària fallera a les 19.30 hores a la Caixa Rural. Carlos Salvador Indumentària va ser el protagonista d'aquest col·loqui sobre la història de les vestimentes tradicionals valencianes. Posteriorment, es va fer la inauguració de l'exposició amb exemplars de sedes, brocats fallers i vestits a la sala d'exposicions de l'entitat, que estarà oberta al públic durant la resta de la setmana. L'alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, acompanyada de les Reines Falleres del 2016, Laura Conde i Marina Monferrer, van ser les primeres a visitar aquesta sala de mostres al costat de les Falleres Majors de Quarts de Calatrava i el seu president, José Poveda. No van voler perdre aquesta cita representants d'altres comissions de la localitat, ni el president de la FFB, Salvador Doménech.

Dimarts, va tenir lloc a les 19.30 hores una nova trobada cultural, una taula redona que va fer un recorregut cronològic des de l'inici de les falles a la província de Castelló fins a l'actualitat, tractant la història, dels monuments i com s'ha fomentat en Borriana durant el pas del temps. La periodista, Mar Arambul va ser la moderadora d'aquest col·loqui que va tindré com a participants a l'historiador faller, Quino Puig, l'ex president de la FFB i membre de la Falla La Mercè, Josep Nós i el President del Gremi d'Artistes Fallers de Borriana, Xavi Ribes. Tots ells van aportar la seva visió de l'evolució d'aquesta festa i altres temes per animar la xarrada.

Mentre que aquest dimecres, les xarxes socials han sigut les protagonistes. La figura del community manager s'endinsa en el món faller i des Quarts de Calatrava donen unes nocions bàsiques a la resta de falles de la ciutat perquè sàpiguen interactuar amb aquestes noves tecnologies. L'empresa Don Beep, ha sigut l'encarregada de realitzar aquesta xarrada didàctica que ha comptat amb la presència dels experts en la matèria, Juan Meneses i Mar Arambul.

Si encara no han assistit a aquesta setmana cultural tenen l'oportunitat de participar demà a les 19.30 hores en una conferència sobre una de les parts fonamentals de la indumentària i que molt poques vegades té el seu reconeixement: el pentinat faller; que comptarà amb la participació de l'especialista en 'mantellinas' Elena Sales. Els assistents podran gaudir en viu de la confecció d'un d'aquests recollits de la mà de Noelia Corbalán.

El colofó final d'aquesta Setmana Cultural serà marcat per una desfilada de moda on les teles de la indumentària regional adoptaran una forma més avantguardista. Divendres, a les 22.00 hores, a la CMC La Mercè es presentarà sobre la passarel·la una nova visió de veure la moda fallera i que comptarà amb la col·laboració dels productes de cases tèxtils de la ciutat de Borriana i de la participació d'una casa de mantes morellanes de Morella.

En clau de Falla

En clau de FallaEntrar en el especial
 1 comentari
Tet
Tet
23/09/2016 10:09
Museu Faller

Si a este tipo d'actes van els de la falla i poc més, qui te que anar a visitar el Museu Faller que el món faller demana amb signatures als bars i comerços? La mateixa gent que visitava el Museu de la Taronja? Aniran tots el primer dia i despres...."si te he visto no me acuerdo". Realment pot Borriana invertir la gens despreciable quantitat de 200.000€ uns 33 millons de peles en això? Ens fa falta? te rendibilitat social? o dit d'un altra manera, li anem a traure profit? o será un nou cas Museu Tarancón, Taronja o el abandonat Museu SubAcuatic o el mateix Arqueologic que també esta en la Merce?

Pujar