elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ESTUDI D'IMPACTE

El 40% dels fallers de Burriana ha estat en contacte amb el coronavirus

Foto d'arxiu de l'Ofrena de 2019
Foto d'arxiu de l'Ofrena de 2019
  • L'estudi realitzat per a analitzar el comportament de la pandèmia conclou que els grans esdeveniments fallers de principis de març van ser els grans focus del coronavirus en la localitat

  • L'informe també conclou que un terç de la gent que va participar en algun acte faller s'ha contagiat i el percentatge ascendeix fins al 70% si va participar en més de tres

MÉS FOTOS
El 40% dels fallers de Burriana ha estat en contacte amb el coronavirus - (foto 2)

El 40% dels fallers de Borriana ha estat en contacte amb el coronavirus. És la contundent dada que mostra, en xifres, la qual cosa ja se sospitava: l'enorme afectació que va tindre el coronavirus en la localitat castellonenca de Borriana, i més concretament en tots els veïns que van acudir a multitudinaris actes fallers a principis de març com el Pa i Porta i el Sopar de Gala.

Són les dades preliminars de l'estudi que ha realitzat la direcció territorial de salut de Castelló i els resultats finals de la qual es coneixeran a principis d'agost. No obstant això, tal com ha pogut saber elperiodic.com, ja s'han extret les primeres conclusions després de l'estudi a 1.338 fallers de la localitat. Entre les més destacades és que el 40% dels enquestats ha estat en contacte amb el coronavirus.

Efecte dosi-resposta

D'aquest estudi destaca també l'efecte dosi-resposta que vincula l'augment de contagis entre aquelles persones que van anar a més actes: “El 30% dels enquestats que va ser a un esdeveniment es va contagiar i el que ha anat a tres o quatre esdeveniments s'ha contagiat en un 70% dels casos”, detalla Salvador Doménech, metge de l'hospital de la Plana que ha participat en aquest estudi i a més és el president de la Federació de Falles de Borriana.

Crida l'atenció també que el 17% dels fallers que no van participar en cap acte també s'ha contagiat: “Potser ell no va participar en cap esdeveniment però sí el seu cosí o amic o algun familiar amb el qual conviu i que li va contagiar posteriorment”.

A més, per als metges que han realitzat de l'estudi és també cridaner que en els actes a l'aire lliure la incidència ha sigut menor, mentre que en els actes tancats amb més temps de participació, com el Pa i Porta i el Sopar de Gala, els contagis es disparen. Destaca també que dels enquestats només un 1,2% va necessitar hospitalització, conclou l'estudi.

Estudi voluntari

L'estudi ha sigut realitzat de manera voluntària sobre la base del cens faller amb el qual comptava la població. Del mateix es va dir a 1.485 fallers -independentment de si havien anat a actes- i sense distinció d'edat (a partir d'un any). La participació, ressalta Doménech, ha sigut molt alta, d'un 85% (1.338) i ha consistit en una enquesta epidemiològica i un Test de Seroprevalència per a saber si han passat el virus, si han generat anticossos o si estan passant ara mateix la malaltia.

En la primera fase de l'estudi se'ls va preguntar sobre qüestions bàsiques de salut i la seua vinculació amb els actes festius: “Els hem preguntat el seu pes, altura, si eren fumadors, si tenien alguna malaltia o patologies prèvies, en quins actes han estat, què van menjar en ells, en quins llocs van estar asseguts, si van ballar”. És a dir, es tracta de preguntes molt concretes i que llançaran conclusions molt interessants.

En la part clínica també se'ls va preguntar si van estar dolents, si van tindre tos, pèrdua del gust o de l'olfacte, vòmits, diarrea, mal de cap, alteracions en la pell, cansament o si van haver d'estar ingressats: “L'objectiu de l'estudi ha sigut comptar amb la major informació, saber per què havien hagut tants contagis en el món faller i estar preparats per a si en el futur ens hem de tornar a enfrontar a la malaltia”, conclou Salvador Doménech en declaracions a aquest digital.

De moment, aquestes conclusions són preliminars i ara es pretén enviar l'estudi a la Conselleria i al Ministeri. Els detalls del mateix seran presentats a principis d'agost.

Pujar